OX Czechia (OX Czechia)
Investice  |  31.12.2021 15:09:50

Inflační negramotnost

Péče o finanční gramotnost našich obyvatel je českými médii skloňována ve všech pádech už po mnoho let. Údaje z průzkumu o vnímání inflace od agentury Ipsos a brokerské značky CapitalPanda, který proběhl v listopadu, však naznačují, že se toto vzdělání velké části populace stále nedostává. 

Anebo se finanční vzdělávání tradičně zaměřuje na otázky zadluženosti a predátorských půjček, a ne na otázky, jak se zabezpečit proti inflaci. Koneckonců bankám, které za programy finanční gramotnosti stojí především, jsou spotřebitelské půjčky nevítanou konkurencí, a naopak tradiční spořící účty stále součástí jejich „core business“.

A právě tradiční spořící účty patří podle respondentů průzkumu mezi nejčastější formu ochrany proti inflaci, využívá ji 34 % dospělé populace. Ochrana je to samozřejmě zcela iluzorní, když míra znehodnocení peněz násobně překračuje úrok na většině účtů. Lidé se tak se svým investičním konzervatismem dostali do schizofrenní situace.  Většina si totiž zároveň uvědomuje, že jim stávající vysoká míra růstu spotřebitelských cen ničí rodinné rozpočty: negativní dopad stávající inflace vnímají na svou finanční situaci dvě třetiny obyvatel Česka.

Naopak, asi jediný produkt na českém trhu, který v roce 2021 garantoval, že lidé o hodnotu svých úspor nepřijdou, tedy protiinflační Dluhopis Republiky, se mezi investiční aktivy schovával v koutku. Peníze do nich vložila jen necelá 4 % populace. Co k tomuto tristnímu výsledku dodat? 

Snad jen, že ne každá finanční gramotnost přináší lidem potřebné znalosti a rady. Vždy je dobré si prověřit, kdo a v čem mi chce poradit, než se rozhodnu, jakou cestou se vydat.

 

Anna Kühnová
OX Czechia s.r.o.
Jednatelka

OX Czechia

Společnost OX Czechia s.r.o. je vázaným zástupcem zahraničního obchodníka s cennými papíry, společnosti BCM Begin Capital Markets CY Ltd. a na území České republiky je oprávněna k propagací investičních služeb, k jejichž poskytování na území České republiky je oprávněna společnosti BCM Begin Capital Markets CY Ltd. Zprostředkovává uzavírání klientských smluv, další smluvní dokumentace mezi společností BCM Begin Capital Markets CY Ltd.a klientem, a související administrativní a technickou podporu.

Více informací najdete na: www.oxczechia.cz






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688