Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Osobní finance  |  30.12.2021 17:10:37

Obědy nadále zdražují. Připlatíme si!

Průměrná cena poledních meníček opět na vzestupu. Meziroční srovnání 2020/2021 vykazuje změnu ve výši 6,3 , což odpovídá (+5,0 %). Tak vyplývá z analýzy obědového serveru menicka.cz. Ten ve svém pravidelném bilancování zohlednil svou databázi - téměř 6000 gastronomických provozoven napříč Českou republikou.

Historický kontext cenového vývoje:

Ze sledovaných metrik vychází, že nejlevněji se naobědváte v Karlovarském kraji 109,6  (meziroční změna + 1,8%). Druhý v pořadí je Ústecký kraj 120,5 (meziroční změna + 3,8%). Karlovarský kraj si dlouhodobě drží pozici, kde se zákazník naobědvá nejlevněji. Navíc dochází k prohlubování cenového rozdílu vůči ostatním krajům, který čas jen umocňuje.

Prvenství opět uhájila Praha (Praha 1Praha 10). Zde budou muset strávníci sáhnout do své kapsy nejhlouběji (134,1 ). Druhý nejdražší oběd lze absolvovat v Královéhradeckem kraji (130,6 ). Třetím v pořadí je Pardubický kraj (129,4 ).

Nejvyšší meziroční změna byla zaznamenána na Vysočině (+ 10,1 ), což odpovídá nárůstu 8,0 %. Tak jako v minulém roce, i letos je překvapením Praha, kde je meziroční navýšení cen pod celorepublikovým průměrem (+5,2 ), tj. 3,9 %. Za zmínku stojí taktéž srovnání měst! Jednoznačně nejdražší oběd lze očekávat v Hradci Králové (136 ). Na děleném druhém místě nalezneme Prahu a Olomouc (134,1 )! Třetí pozici okupují České Budějovice (130 ).

„V meziročním srovnání hodnoty nevykazují žádné extrémní výkyvy. Čísla prakticky kopíruji růst cenové hladiny let minulých. Byť se restaurace musely vypořádat s komplikovaným obdobím plným nejistoty, úbytkem personálu, zdražováním veškerých vstupů - nepřenesly tyto okolnosti do důsledku na svého zákazníka, protože i o něj se v letošním roce muselo bojovat," uvedl spoluzakladatel portálu menicka.cz Jakub Lukáš.

„V minulém roce jsme predikovali, že se situace v roce 2021 stabilizuje, avšak bohužel, představa byla iluzorní. Nepřestáváme být optimisty a věříme, že rok 2022 se překlopí do normálu,“ doplnil za Jakub Lukáš.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688