Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  28.12.2021 17:31:00

Ve které fázi cyklu se nachází americká ekonomika a co to implikuje pro akcie


Jeden z mnoha návodů, jak investovat, se nese v duchu „urči, ve které fázi ekonomika/trh jsou a vyber odpovídající aktiva“. Teze jednoduchá, ale jak to tak bývá, praxe jí trochu zpestřuje a my se dnes podíváme na obojí.

Následující schéma ukazuje typizovaný ekonomický cyklus s kontrakcí, počáteční fází oživení, jeho fází střední a pozdní. Jak jsem zmínil výše, nyní by teoreticky stačilo určit, ve které fázi se ekonomika konkrétně nachází, a pak vybrat odpovídající aktiva, která si tu vedou nejlépe. A obrázek skutečně ukazuje řadu ekonomických ukazatelů, které jsou podle své aktuální výše umístěny do cyklicky odpovídajícího místa. Jenže například situace na straně množství výpovědí by nyní u americké ekonomiky ukazovala na vstup do pozdní fáze cyklu. Podobně sentiment ve stavebnictví. Ale třeba poměr zásob k tržbám firemního sektoru spíše na začátek počáteční fáze cyklu:

74
Zdroj: Twitter

V KKR onen široký rozptyl indikátorů řeší indikátorem souhrnným, který podle obrázku naznačuje, že americké hospodářství se nyní nachází na začátku střední fáze oživení. Jak by si pak měly podle historie vést akcie? Odpověď nám nabízí druhý graf, který jsme mohli vidět v Perlách týdne. Ten dokonce rozděluje návratnost akciového trhu během čtyř fází cyklu na složku taženou změnou valuací a na změnu ziskovosti obchodovaných společností:

72
Zdroj: Twitter

Podle tohoto obrázku akcie během počáteční fáze expanze připisují nejvyšší návratnost s tím, že valuace již mírně korigují, ale prudce roste ziskovost obchodovaných firem. Střední fáze přináší pokles návratnosti daný klesajícím tempem růstu zisků, násobky se snižují méně, než ve fázi předchozí. Takže pokud bychom věřili oběma obrázkům, jsme na začátku fáze, která by měla akciím stále dosti přát a to zejména díky tomu, jak se bude vyvíjet ziskovost obchodovaných společností.

Jak se tak někdy říká, historie se neopakuje, ale rýmuje. Ten současný rým bude do nemalé míry ovlivněn tím, že o cyklu se většinou uvažuje z perspektivy poptávkové, ale současné hospodářské dění je do značné míry ovlivněno nabídkovými faktory. Počínaje ucpanými přístavy a konče třeba nedostatečnými kapacitami ve výrobě čipů. To se konec konců projevuje i na výše zmíněném rozptylu ekonomických proměnných. Třeba onen nízký poměr zásob k tržbám je zřejmě do značné míry dán právě tenzemi ve vertikálách.

Pokud ale predikujeme, že příští rok by tyto tenze měly polevovat, sedí to na výše popsanou logiku v tom smyslu, že by mělo jít o faktor, který zvedne ziskovost korporátního sektoru (žlutý sloupec). Tapering a zvedání sazeb by se zase projevovaly na míře poklesu modrého sloupce v druhém grafu, tedy na poklesu valuací.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688