mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  27.12.2021 09:54:00

Aktuální pravidla pro cesty z Estonska do Česka

Aktuální pravidla pro cesty Česka

14.12.2021 / 10:30 | Aktualizováno: 27.12.2021 / 09:54

Estonsko je klasifikováno jako země s velmi vysokým rizikem výskytu onemocnění COVID-19 (tmavě červená kategorie), pro cesty do ČR proto platí následující pravidla.

Pravidla pro vstup na území ČR upravuje ochranné opatření Ministerstva zdravotnictví ČR č. j. MZDR 20599/2020-138/MIN/KAN ze dne 23. prosince 2021 s účinností od 27. prosince 2021.

Na základě tohoto opatření dojde od 27. prosince 2021 ke zpřísnění podmínek příjezdu do ČR pro cizince. Změnou je povinnost před příjezdem do ČR absolvovat PCR test i pro očkované a osoby s prodělaným covidem. Výjimku budou mít děti, očkovaní do 18 let a očkovaní posilovací dávkou. Pro české občany se tímto opatřením nic nemění a platí pro ně dosavadní pravidla.

Nadále platí, že občané ČR a EU+ a cizinci s pobytovým oprávněním pro ČR či EU mohou do ČR vstupovat za jakýmkoli účelem při dodržení uvedených pravidel. Cizinci ze zemí mimo EU mohou do ČR vstupovat pouze za určitým účelem (vyloučeny jsou např. turistické cesty či většina obchodních návštěv), detaily stanoví článek II.1 platného Ochranného opatření k podmínkám pro vstup na území ČR. Osobám s onemocněním COVID-19 je vstup na území České republiky v zásadě zakázán.

Zpřísnění podmínek příjezdu do ČR pro cizince

  • Ke vstupu do ČR ze všech zemí bez ohledu na míru rizika nákazy bude vyžadován PCR test (ne starší než 72 hodin) i pro očkované a lidi s prodělaným covidem.
  • Povinnost testu se nebude vztahovat na osoby s posilující dávkou. Děti do 12 let jsou úplně vyňaty z očkovací a testovací povinnosti. Test nemusí podstoupit ani očkovaní mezi 12 a 18 lety.
  • Pro neočkované bude platit povinnost absolvovat předvstupní test a následně i druhý test po příjezdu do ČR. Ten je nutné podstoupit mezi 5. a 7. dnem od příjezdu.

Pro občany ČR, občany EU a třetích zemí s přechodným či trvalým pobytem na území ČR zůstanou podmínky návratu do země stejné jako doposud.

     

Příjezdový formulář: Všichni cestující, kteří v zemích s velmi vysokým rizikem výskytu onemocnění COVID-19 pobývali déle než 12 hodin v posledních 14 dnech, mají povinnost před svou cestou vyplnit elektronický Příjezdový formulář. Tato povinnost neplatí pro pracovníky mezinárodní dopravy; pro cesty z území ČR a zpět, které nepřesáhnou 12 hodin; pro tranzit přes území ČR kratší než 12 hodin; pro děti mladší 12 let; pro přeshraniční pracovníky a studenty a pro cestující, kteří cestují po celou dobu cesty do ČR pouze individuální pozemní dopravou.

Test před cestou: Cestující mimo občanů ČR a cizinců s povoleným pobytem v ČR musí před cestou vždy podstoupit PCR test bez ohledu na to, zda jsou očkováni či onemocnění COVID-19 již prodělali, výjimky viz výše. Cestující občané ČR (nebo cizinci s povoleným pobytem v ČR), kteří jsou očkovaní nebo kteří onemocnění COVID-19 již prodělali, nemají povinnost před cestou podstoupit test na přítomnost onemocnění SARS-COV-2. Neočkovaní cestující - občané ČR (nebo cizinci s povoleným pobytem v ČR) mohou při příjezdu hromadným dopravním prostředkem disponovat pouze výsledkem antigenního RAT testu, při příjezdu individuálním dopravním prostředkem nemusejí výsledkem testu na přítomnost onemocnění SARS-COV-2 disponovat vůbec. Výsledek testu není třeba předkládat pro cesty ze sousedních zemí nepřesahující 24 hodin.

Pravidla po vstupu do ČR: Neočkovaní cestující se musejí podrobit druhému PCR testu v rozmezí 5. a 7. dne od vstupu na území ČR (pokud jejich cesta nebyla kratší). Do výsledku 2. testu musejí vždy při opuštění svého ubytování nosit respirátor třídy alespoň FFP2 či KN95. Pozor! Od 22. listopadu 2021 jsou služby jako ubytování, restaurace, kadeřnictví, kosmetika a dále vnitřní sportoviště vč. bazénů dostupné pouze plně očkovaným osobám nebo osobám, které prodělaly Covid-19 (s výjimkou osob do 18 let věku, rozočkovaných osob a osob s potvrzenou kontraindikací k očkování). Všichni cestující se obecně musejí řídit platnými protipandemickými opatřeními během svého pobytu v Česku.

Definice očkované osoby: Očkovanou osobou se rozumí osoba, která se prokáže platným certifikátem o dokončeném očkování proti onemocnění COVID-19 vydávaným podle nařízení Evropské unie o digitálním certifikátu EU COVID, za podmínky, že uplynulo nejméně 14 dní od dokončení očkovacího schématu, a která zároveň nejeví žádné příznaky onemocnění COVID-19. Uznávány jsou také certifikáty z dalších zemí, jejich seznam zveřejňuje Ministerstvo zdravotnictví ČR na svých stránkách, certifikát musí obsahovat údaje o očkované osobě, podanému typu vakcíny a datu podání vakcíny. Seznam uznávaných očkovacích látek zveřejňuje Ministerstvo zdravotnictví ČR.

Definice osoby, která prodělala onemocnění COVID-19: Cestující se musí prokázat certifikátem o prodělaném onemocnění COVID-19 vydaným podle nařízení Evropské unie o digitálním COVID certifikátu (je-li certifikát vydáván třetí zemí, musí být zveřejněn v seznamu na internetových stránkách Ministerstva zdravotnictví) a od prvního pozitivního výsledku RT-PCR testu na stanovení přítomnosti viru SARS-CoV-2 uplynulo alespoň 11 dní, ne však více než 180 dní.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688