Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  26.12.2021 14:03:42

Zkrácený týden uzavřely trhy stylově ve vánoční zelené barvě: S&P 500 +2,3 % t/t, EuroStoxx 600 +2,0 % t/t, PX +2,5 % na 1425,3 bodu.

Dle očekávání se zkrácený vánoční týden nesl ve znamení vyhodnocování posledních kroků významných centrálních bank Fedu a ECB. Pozornost se rovněž věnovala omikronu.

Trh vyhodnocoval oznámení Fedu a jeho dopady na valuace aktiv. Jen postupné zvyšování sazeb v příštím roce (3x25 b.b.) by nemuselo vadit akciím v případě udržení solidního ekonomického oživení. Nepříznivé je ukončení programu QE, protože ten znamenal dodatečnou emisi peněz. Avšak s tím trh víceméně počítal.

ECB si udržela holubičí tón, a především nezvyšování sazeb je vnímáno jako negativní faktor pro evropský finanční sektor.

Varianta Covid-19 omikron je dle posledních studií sice nakažlivější než delta, ale má menší riziko vážnějšího průběhu, resp. nemocniční hospitalizace. Informace spojené s možnými pandemickými restrikcemi a negativním dopadem do makroekonomiky jsou stále jedním z hlavních vlivů, které působí na zvýšenou volatilitu celého trhu. Především informace ohledně relativně nízkého množství vážnějších zdravotních průběhů u omikronu posunulo akciové indexy výše. Konkrétně Index S&P 500 přidal 2,3 % t/t. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 rostla o 2,0 % t/t. Domácí index PX následoval dění na evropském trhu a přidal 2,5 % na 1425,3 bodu.

Společnosti na BCPP

Akcionáři Monety schválili na valné hromadě akvizici a financování koupě společností zahrnutých do skupiny Air Bank za 25,9 mld. , včetně navýšení kapitálu, které je součástí vypořádání této transakce. Valná hromada zároveň schválila dividendu ve výši 3 na akcii (3,2% hrubý dividendový výnos). Akcie se naposledy obchodovaly s nárokem na tuto dividendu 22. 12. Petrus Advisers, druhý největší akcionář banky, který vystupoval proti spojení Monety s Air Bank, se plánuje zúčastnit úpisu nových akcií. Fond zároveň uvedl, že jednou z možností je i navýšení podílu v bance na 15 %, pokud obdrží svolení od ČNB. Titul zakončil týden na 92,8 (+0,7 % t/t).

Společnost O2 CR svolala valnou hromadu akcionářů, která bude schvalovat vytěsnění minorit za navrhované protiplnění ze strany PPF ve výši 270 /akcie. Valná hromada se bude konat per rollam v termínu 3. – 26. 1. 2022. Titul zakončil páteční seanci na 267,5 (+1,3 % t/t).

Bankovní rada České národní banky (ČNB) opět razantně zvýšila úrokové sazby o 100 bazických bodů na 3,75 % (2T repo). Trh čekal zvýšení o 75 bodů, ale nárůst sazeb o 1procentní bod není naprosté překvapení. Základní sazba ČNB (3,75 %) se již dostala na úrovně z léta 2008. Vyšší sazby držela ČNB naposledy jen v první polovině roku 2002. ČNB zvedla sazby již 5krát v řadě v souhrnu o 350 bodů. Centrální banka reaguje na zvýšený inflační vývoj u nás i v zahraničí. Guvernér Rusnok uvedl, že kvůli inflačnímu vývoji půjdou sazby ČNB v příštím roce „výrazně nad 4 procenta“. O dalším vývoji sazeb rozhodne vývoj inflace a případné posilování koruny.

Nejvíce rostoucím titulem uplynulého týdne byly akcie Erste Group (+4,1 % t/t na 1024 ). Na titulu se neobjevila žádná konkrétní korporátní zpráva. Avšak stejně jako ostatní domácí banky i Erste bude profitovat z rostoucích úrokových sazeb na domácím trhu. Naopak největší pokles zaznamenaly akcie VIG (-0,2 % t/t na 625 ). VIG pouze potvrdila, že pokračuje v jednáních s Maďarskem ohledně akvizice tamních aktiv Aegonu a že se tato jednání začínají otáčet vstřícným směrem. Jen připomínáme, že maďarská vláda letos v dubnu akvizici pojišťovacích aktivit Aegonu v zemi ze strany zahraničního subjektu nepovolila

Výhled na příští týden

Pro poslední týden letošního roku očekáváme sváteční obchodní tempo. Důvodem bude i omezené obchodování na několika trzích. Londýn má například zavřeno v pondělí a úterý, většina Evropy pak má přinejmenším omezené obchodování v pátek. Domácí trh je v pátek zavřený. Naopak USA je celý týden otevřené. Vzhledem k tradičně nízké aktivitě se nedá vyloučit zvýšená volatilita. Investoři budou přistupovat k optimalizaci svých portfolií před koncem roku a hlavními zprávami může zůstat dění kolem pandemie. Celkově jsme na poslední týden roku neutrální.

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na čtvrteční pravidelná týdenní data z trhu práce a průběžná data z trhu nemovitostí.


J&T BANKA, privátní banka úspěšných:

Od roku 1998 se staráme o investice a finance těch úspěšných, těch nejnáročnějších. Individuální přístup a maximální komfort je cítit ve všem, co děláme. Jsme privátní bankou, která klientům pomáhá majetek zhodnotit, ochránit a předat dalším generacím a v neposlední řadě si ho také užít. Učíme se od těch nejlepších a rosteme spolu s našimi klienty. Na majetek se díváme komplexně. Nabízíme služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby našich klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytujeme specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, ruská banka J&T Bank AO, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská Poštová banka.

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688