Patria (Patria Finance)
Investice  |  15.12.2021 06:06:00

Jedním inflačním extrémem jsou USA, druhým třeba Japonsko. Jaký bude další vývoj?

Blog MMF míní, že aktuální pandemický vývoj opět zvyšuje nejistotu po celém světě, několik zemí přitom čelí zvýšené inflaci, která se pohybuje nad cílem jejich centrální banky. Celkově ale ve světové ekonomice nacházíme velké rozpětí jak na straně inflace, tak u síly ekonomického oživení. MMF tak tvrdí, že každá země musí nastavit svou politiku s ohledem na svou specifickou situaci.

Fond míní, že ve Spojených státech je prostor pro rychlejší ukončení nákupu aktiv centrální bankou a také zvedání sazeb. Příčinou je návrat produktu na předpandemický trend, utažené podmínky na trhu práce a také široce rožšířené inflační tlaky. Pokud by se inflační tlaky šířily i v dalších zemích, může být zapotřebí celkově většího monetárního utažení. Pro centrální banky je v takovém prostředí klíčová pečlivá komunikace týkající se dalších kroků tak, aby nevznikla panika na trzích. Ta by mohla poškodit jak ekonomiku domácí, tak zahraniční. To se týká zejména zadlužených rozvíjejících se zemí.

Jádrová inflace je očištěna od volatilních cen potravin a energií a podle MMF se její výše po celém světě liší. Pokud ji měříme ve srovnání se stavem před pandemií, tak nejvyšších hodnot dosahuje v USA, Velké Británii a Kanadě. V eurozóně jsou její hodnoty mnohem nižší a omezené inflační tlaky jsou patrné i v Asii včetně Číny, Japonska a Indonésie. Mezi rozvíjejícími se zeměmi vystupuje kvůli výši jádrové inflace do popředí zejména Turecko.

MMF míní, že inflace bude v některých zemích vyšší i v příštím roce, ale inflační očekávání se většinou stále drží blízko inflačních cílů centrálních bank. To je odrazem očekávaného polevování inflačních tlaků, ale také toho, že monetární politika je v případě potřeby schopná snížit inflaci na svůj cíl. Fond tvrdí, že inflační očekávání v USA sice v dlouhodobějším horizontu vzrostla, ale stále se nachází blízko historickým průměrům, tudíž se „zdají být dobře ukotvena“. Očekávání vzrostla i v eurozóně, ale zde se stále pohybují znatelně pod inflačním cílem Evropské centrální banky.

Jaké jsou příčiny vyšší jádrové inflace? Podle fondu se projevují poptávkové faktory včetně fiskální a monetární stimulace. K tomu nastal posun směrem od poptávky po službách k poptávce po zboží. A samozřejmě se přidávají i problémy na nabídkové straně ekonomiky, které souvisí jednak s pandemií, ale podle MMF i s klimatickými změnami. Fond k tomu dodává, že tenze ve výrobních vertikálách by měly polevit ve druhé polovině příštího roku, k tomu by postupně měla slábnout agregátní poptávka, mimo jiné kvůli končící fiskální stimulaci. Nerovnováhy mezi nabídkou a poptávkou by se tak měly zmenšovat, což se projeví i na inflaci.

MMF tedy čeká polevující inflační tlaky, ale u zemí, kde se projevují silněji, by podle něj bylo namístě urychlit normalizaci monetární politiky. V některých rozvíjejících se zemích je pak vyšší riziko posunu v inflačních očekáváních. Například Brazílie či Rusko tak musely prudce zvýšit sazby i přesto, že to může mít negativní dopad na ekonomickou aktivitu. Následující graf shrnuje konsenzus inflačních projekcí pro vyspělé země ze Světového ekonomického výhledu MMF z října letošního roku.

Jedním inflačním extrémem jsou USA, druhým třeba Japonsko. Jaký bude další vývoj?

Zdroj: Blog MMF, Twitter

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

15.12. 08:54  Tak ten byl dobrej (Josef Germano)
15.12. 08:49  Tak ten byl dobrej (Petriiiik)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688