Grant Thornton (Grant Thornton ČR)
Zákony a právo  |  14.12.2021 14:30:38

I za nepoužitelné stavby je třeba platit daň, rozhodl soud

Špatný stav budovy, díky kterému ji vůbec nelze používat, neznamená, že není třeba platit daň z nemovitostí. Daňoví experti poradenské skupiny Grant Thornton upozorňují na nedávný zajímavý rozsudek Nejvyššího správního soudu (NSS). Ten rozhodoval o ukončení povinnosti platby daně z nemovitých věcí a došel k závěru, že je třeba ji platit i u nepoužitelných staveb. Zda nemovitost plní svou funkci totiž není podstatné.

Případ se konkrétně týkal nefunkčního hotelu, který byl ve špatném stavu, měl zazděná okna a jako hotel tedy nemohl být a nebyl využíván. „Podle rozhodnutí NSS není podstatné, zda nemovitost fakticky plní svou funkci a je možné ji využívat, ale to, zda stavba odpovídá zákonné definici předmětu daně a zároveň definici budovy podle katastrálního zákona,“ říká Lukáš Pflug z poradenské skupiny Grant Thornton. Musí se tedy jednat o dokončenou nebo užívanou nadzemní stavbu nacházející se na území České republiky, spojenou se zemí pevným základem, která je prostorově soustředěna a navenek převážně uzavřena obvodovými stěnami a střešní konstrukcí. Dle soudu byla v tomto případě definice budovy naplněna, i když se stavba nacházela v dezolátním stavu.

„Podle soudu přestane budova být předmětem daně z nemovitostí jen v případě, kdy je vydán pravomocný souhlas s odstraněním stavby, pravomocně nařízeno její odstranění nebo když došlo k úplné destrukci obvodových zdí. Ukončení zdaňování tedy vůbec nesouvisí s faktickým užíváním stavby, ani s nemožností ji používat z důvodu jejího špatného stavu,“ doplňuje Lukáš Pflug z poradenské skupiny Grant Thornton.


Společnost Grant Thornton Česká republika je součástí světové poradenské společnosti Grant Thornton International Ltd. se sídlem ve Velké Británii. Působí ve 140 zemích, kde své odborné služby poskytuje cca 56 000 profesionálů. Skupina Grant Thornton v roce 2019 dosáhla ve světě obratu 6 mld. USD. Grant Thornton je na českém trhu nejrychleji rostoucí poradenskou firmou a vybudoval si zde velmi silnou pozici. Poskytuje komplexní nabídku služeb od oblasti daňového, manažerského a transakčního poradenství, auditu, oceňování a znaleckých služeb až po služby mzdového účetnictví. Zaměřuje se na veřejný sektor a soukromé firmy.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688