mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  08.12.2021 14:00:00

Botswana: podmínky vstupu do země (8.12.2021)

Botswana: podmínky vstupu do země

07.12.2021 / 05:12 | Aktualizováno: 08.12.2021 / 14:00

Usnesením vlády ČR ze dne 26. listopadu 2021 č. 1084 k zamezení importu nové varianty koronaviru SARS-CoV-2 na území ČR z regionu jižní Afriky se s účinností od 27. 11. 2021 do 20. prosince 2021 ( prodlouženo 7.12.)důrazně nedoporučuje občanům České republiky a cizincům s bydlištěm na území České republiky cestovat na území Jihoafrické republiky, Namibie, Lesotha, Eswatini, Zimbabwe, Botswany, Zambie a Mosambiku. Velvyslanectví ČR v Pretorii dočasně pozastavuje vyřizování žádostí o víza a povolení k pobytu pro cizince, a to do 12.12.2021.

Vstup do země a tranzit:

Z důvodu nákazy omicronu se dočasně nedoporučuje vstup do země.
Neodkladnou cestu doporučujeme oznámit MZV formou registrace v DROZDu (https://drozd.mzv.cz/)

Všichni cestující do Botswany musí předložit negativní PCR test na COVID-19 před odletem do země či na pozemních hranicích (test ne starší 72 hodin před nástupem cesty), a podrobit se rychlému testu na hranici/letišti. Po dobu 14 dnů musí být cestující v kontaktu s místní zdravotnickou institucí z důvodu hlášení možných symptomů.

Stejné pravidlo platí i při opuštění země, tedy předložit negativní PCR test ne starší 72 hodin před časem odletu/odjezdu.

Vzhledem k tomu, že se pravidla pro vstup do země často mění, doporučujeme před cestou kontaktovat místní kompetentní ministerstvo (Ministry of Nationality, Immigration, and Gender Affairs) na emailu mnig-pro@.gov.bw.

Občané České republiky mohou vstupovat a pobývat na území Botswanské republiky bez víz. Bezvízový styk se týká cest za účelem turistickým, oficiálním a obchodním. Celková doba pobytu bezvízového pobytu nesmí přesáhnout celkem 90 dní (kumulativně) během jednoho roku. Kromě platného cestovního dokladu by všichni cizinci při návštěvě Botswany měli při vstupu do země zdůvodnit účel cesty, popř. uvést kdo je do Botswany zve a kdy hodlají opustit zemi. Z tohoto důvodu může být při vstupu do země požadováno předložení dokumentů jako zpáteční letenka, potvrzení o ubytování, potvrzení o účelu cesty či kontakt na zvoucí osobu.

Vzhledem k tomu, že opakovaně dochází k tomu, že někteří botswanští imigrační úředníci si nejsou vědomi bezvízového režimu pro občany ČR, doporučujeme, aby si cestující do země vzali kopii nóty uvedené níže v příloze tohoto článku. Touto nótou botswanská strana potvrzuje bezvízový styk pro české občany pro krátkodobé pobyty.

2. DOPRAVA

Mezinárodní lety jsou zajišťovány z JAR a z Etiopie, jsou však omezený z důvodu mutace viru omicron, kontaktujte dopravce. Pozemní hraniční přechody jsou v provozu.

Botswana je rozdělena do 9 zón, povolení k průjezdu jednotlivými zónami lze získat online pomocí mobilní aplikace. Více informací zde: https://covid19.permits.co.bw/ a mapa zón zde: https://covid19portal.gov.org.bw/covid-19-zonal-map?v=202005211151

3. OPATŘENÍ

V zemi je vyhlášen stav nouze. Platí zákaz vycházení v době mezi 22:00 a 04:00. Obchody jsou otevřeny bez omezení a na veřejnosti je povinné nošení roušek a dodržování hygienických opatření. Zakázán prodej alkoholu ruší. Kapacita restaurací je omezena na 50% nebo na přítomnost max. 50 osob.

Očkování: K 20. 7. 2021 bylo kompletně naočkováno 222.000 obyvatel. Země by měla do konce roku 2021 obdržet 50.000 ks očkovací látky Moderna a 500.000 ks Johnson and Johnson. Vláda plánuje naočkovat celou populaci země do konce roku 2022.

4. ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE

https://www.gov.bw/

Laboratoře testující na covid:

Diagnofirm Medical Laboratories Pathology

iqbal@diagnofirm.co.bw

+26771320331


Gaborone Laboratory
Plot 12583, Nyerere Drive,
Middlestar, Gaborone.
Tel:+26 395 0007
MON-FRI (7AM – 6PM)
SAT (7AM – 1PM)

5. NÁVRAT DO ČR

S extrémním rizikem nákazy COVID-19 (černá barva)

S účinností od 27.11.2021 platí následující pravidla pro návrat občanů ČR, kteří pobývali déle než 12 hodin v posledních 14 dnech na území států s extrémním rizikem nákazy:

Před vstupem na území ČR mají cestující povinnost předložit vyplněný Příjezdový formulář a disponovat negativním výsledkem RT-PCR testu na stanovení přítomnosti viru SARS CoV-2, který se dokládá písemným potvrzením vystaveným osobou oprávněnou provádět tento test v zemi, ve které byl proveden, a který nebyl proveden více než 72 hodin před započetím cesty; dále mají povinnost disponovat potvrzením o rezervaci na RT-PCR testu na stanovení přítomnosti viru SARS CoV-2, který bude proveden do 24 hodin od vstupu na území České republiky.

Na vyžádání předložit při hraniční nebo pobytové kontrole doklad o vyplnění Příjezdového formuláře, doklad o výsledku testu na stanovení přítomnosti viru SARS CoV-2.

Po vstupu na území ČR se do 24 hodin podrobit RT-PCR testu na stanovení přítomnosti viru SARS CoV-2, a nejdříve 10. den, nejpozději však 14. den od vstupu na území České republiky se podrobit RT-PCR testu na stanovení přítomnosti viru SARS CoV-2.

Do doby výsledku RT-PCR testu na stanovení přítomnosti viru SARS CoV-2 je stanovena povinnost samoizolace (tj. omezení volného pohybu na nezbytně nutné minimum s výjimkou cest nezbytně nutných k obstarávání základních životních potřeb a k zajištění péče o děti a akutních cest do zdravotnických zařízení). Při opuštění bydliště nosit respirátor nebo obdobný prostředek (bez výdechového ventilu) naplňující minimálně všechny technické podmínky a požadavky (pro výrobek), včetně filtrační účinnosti alespoň 94 % dle příslušných norem, a to po dobu 14 dní po vstupu na území České republiky.

VÝJIMKY se nevztahují na osoby očkované nebo s prodělaným onemocněním Covid-19, ale POUZE PRO:

a) osoby do dovršení 6 let věku, nenavštěvují-li předškolní zařízení; bez nutnosti testů a příjezdového formuláře;
b) povinnost disponovat RT-PCR testem před vstupem na území na stanovení přítomnosti viru SARS-CoV-2 se nevztahuje na držitele diplomatické nóty vydané MZV ČR o nemožnosti zajištění testu na stanovení přítomnosti viru SARS-CoV-2 mimo území ČR.

DALŠÍ VÝJIMKY Z TESTŮ A PŘÍJEZDOVÉHO FORMULÁŘE PRO:

- pracovníky mezinárodní dopravy, pokud je důvod vstupu doložen odpovídajícím dokumentem.

přílohy

Pravidla návratu - 151 kB jpg (Obrázek / Fotka) 1.11.2021

Dále viz samostatný článek na webu ZÚ.

přílohy

Pravidla návratu - 149 KB PDF (Acrobat dokument) 8.12.2021
https://www.mzv.cz/file/4466205/Pravidla_vstupu_a_navratu_do_CR_pro_obcany_CR_a_rezidenty_od_7_prosince_2021___20211207.pdf


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688