Patria (Patria Finance)
Investice  |  06.12.2021 12:26:54

Je třeba rychle utahovat měnovou politiku až na jednu výjimku, říká šéfka clevelandského Fedu

Prezidentky Federal Reserve Bank of Cleveland Loretty Mester se na Bloombergu dotazovali na její pohled na urychlený tapering. Tedy na postupné snižování nákupů aktiv americkou centrální bankou. Mester odpověděla, že již v září byla ochotná se bavit o urychleném taperingu a její ochota platí s ohledem na vývoj v ekonomice stále. Trh práce je totiž velmi silný, inflace se drží vysoko. Rizikem je aktuální vývoj pandemie, ale zatím se ukazuje, že každá nová mutace má na ekonomiku menší negativní vliv než ta předchozí.

Mester se podle svých slov stále domnívá, že vysoká inflace je přechodného charakteru. Existuje ale řada neznámých, včetně toho, jak rychle opadnou tenze ve výrobních vertikálách. Rychlejší tapering by pak podle ní dostal Fed do lepší pozice, ve které by měl více flexibility. Ohledně vývoje sazeb pak platí, že „Fed by měl být schopen zvýšit v příštím roce sazby několikrát,“ pokud to bude vyžadovat situace.

Urychlení taperingu, a dokonce ani první zvednutí sazeb, ale nepředstavuje utažení monetární politiky. V ekonomice by totiž bylo i poté dost likvidity a stimulace. K tomu Mester uvedla, že firemní sektor sice stále čelí řadě překážek, zvyšuje se ale jeho flexibilita a schopnost adaptovat se na nové prostředí, což musí brát v úvahu i Fed ve vztahu k tomu, jak dlouho mohou přetrvávat problémy ve výrobních řetězcích.



Fed tak na jednu stranu musí držet inflaci na uzdě a na stranu druhou musí podporovat ekonomiku tak, aby si udržela své růstové tempo. Nyní je podle bankéřky namístě urychlený tapering s tím, že Fed by příští rok mohl několikrát zvýšit sazby v případě, že by inflace ani po urychleném taperingu nezačala klesat. K tomu Mester dodala, že monetární politika působí se zpožděním, což platí i nyní ve vztahu k pandemii a k tomu, jaký by mohla mít negativní dopad na ekonomickou aktivitu v budoucnosti. I proto je nejlepší začít se změnami u taperingu a až s ohledem na další vývoj měnit výši sazeb.

Mester byla tázána na monetární politiku nastavenou podle nějakého jednoduchého algoritmu, například podle Taylorova pravidla, jehož některé verze nyní naznačují, že sazby by měly výrazně vzrůst. Ekonomka odpověděla, že obecně je pro používání jednoduchých pravidel, které odpovídajícím způsobem shrnují relevantní informace. Současná situace je ale podle ní naprosto výjimečná a takový postup by nebyl namístě. Významná je pro Fed nyní i flexibilita a schopnost reagovat na aktuální vývoj, který je do značné míry ovlivněn pandemií.

O dřevo už není zájem

V rámci diskuse o přechodnosti vyšší inflace byly médii po řadu měsíců pozorně sledovány ceny stavebního dříví, protože ty si od druhé poloviny roku prošly prudkým růstem úzce spojeným i s vývojem na realitním a stavebním trhu v USA. Následující graf ukazuje, že poté přišel stejně prudký propad, ceny se ale stále drží na úrovních, které jsou z pohledu posledních pěti let vysoké:
02

Zdroj: Bloomberg, Youtube, Twitter


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 19:02  Marcolla (WOOD & Company): JPMorgan je jedním z lídrů v oblasti tokenizace aktiv a.. Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá 19:00  Abbvie po čtvrtletních výsledcích klesá o 4 % 📃 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 18:24  USDJPY na nových 34letých maximech 📈 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688