Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  05.12.2021 14:04:23

Pražskou burzu, díky rostoucím cenám elektřiny, podržely v týdnu zejména akcie ČEZ

  • likvidita na nadprůměrné úrovni – uskutečnily se obchody za 4,16 mld. (akcie ČEZ si udržují více než třetinový podíl)
  • ceny elektřiny míří zpět k říjnovým rekordům
  • na akciích KOFOLA další tzv. insider nákup
  • před valnou hromadou Pavel Tykač možná dále posiluje pozici v bance MONETA

Pražská burza nakonec dokázala uzavřít týden ziskově (+0,8 %), přestože se v jeho úvodní části ocitla nejprve na téměř měsíčních minimech. Index PX zároveň i téměř přesně dokázal vymazat ztráty z předchozího týdne, když jako před 14 dny uzavřel na necelých 1 363 bodech. Většina emisí přitom v týdnu utrpěla ztráty.

Své tak pozitivně sehrály především akcie ČEZ, které po třech týdnech ztrát začaly mířit na sever. Reagovat tak přeci jen na znovu výrazněji rostoucí ceny elektřiny. Navzdory propadům cen ropy situace zde zůstává napjatá. Na vnitrodenním trhu šlo vidět ceny i za 600 EUR/MWh, tedy i více než 15 Kč/kWh. Kontrakt pro příští rok týden zakončil týden nad 152 EUR/MWh, tedy sotva jen 12 EUR pod svými maximy z úvodu října. Pro rok 2023 se cena vyšplhala nad 106 EUR/MWh.

akciím ČEZ, s více než pětinovou vahou v indexu, se ve výrazném pozitivním směrování přidaly ještě akcie KB. Ty mají v indexu PX váhu přes 16 %, staly se tak druhým hlavním motorem růstu pražské burzy, když se nadechovaly z více než měsíčních minim.


Akcie PHOTON ENERGY se i přes růst vlastně nadále drží v blízkosti svých letošních minim. Polepšily si nakonec také akcie KOFOLA, které se však nejprve obchodovaly opět na více než 3 měsíčních minimech. Jsou však po dividendě 13,50 , kterou v pondělí právně stvrdili akcionáři na valné hromadě. Současných cen využil další manažer skupiny k nákupu. Nevýrazných 208 akcií koupil šéf prodejů Adriatic Jure Zrilić. Sama KOFOLA oznámila, společně s Mattoni, vstup do slovenské General Plastic. Tedy společně získají dvoutřetinovou kontrolu nad firmou zaobírající se recyklací PET lahví, resp. jejich výrobou (polotovarů – předlisků).

Proti trhu se vydaly nejvýrazněji akcie PILULKA, které však stojí mimo index PX. Ocitly se na více než měsíčních minimech, nicméně ze sledovaných titulů nadále na pražské burze s náskokem vládnou z hlediska letošního zhodnocení.

Z indexu tak nejvíce ztratily akcie VIG. Titul v domovské Vídni lavíroval na hraně „korekce“, resp. 10% ztrát od svých letošních listopadových maxim. Snažil se odrážet od technické hranice, kterou lze spatřovat právě u úrovně cca 24,30 EUR.

Zmínit lze rovnou druhý rakouský titul ERSTE, který si v úterý prošel rozhodným dnem na eurovou dividendu, resp. dokázal v domovské Vídni ztráty vlastně umazat. Také akcie ERSTE si v týdnu od svých listopadových maxim rovněž oddychly již o 10 %.

Poslední finanční titul MONETA se po zprávách o zamítavém postoji Petrus Advisers k transakci s PPF ocitly krátce pod tlakem, nicméně navrátily se následně zpět na dohled maximům. Sama banka se vlastně ohradila proti řadě vyjádřením zmiňovaného „opozičního“ akcionáře, když fakty odpověděla na nezatajování informací. Před blížící se „rozhodující“ valnou hromadou, resp. rozhodným dnem pro účast (13. prosince) jistě dochází k dobudování pozic. Podíl možná navyšuje také Pavel Tykač, který by měl s více než 5 % patřit do hlavní trojky akcionářů. Jak známo v září svůj podíl přesunul s firmy Belviport na Manecompte, když reportoval překročení další zákonné hranice, resp. podíl 5,19 %. Nicméně následně část „skryl“ nejspíše na nějaký custody účet. V říjnu totiž na účtu v CDCP bylo přímo na Manecompte vidět jen 2,76 %. Aktuální data ukázala na daném účtu meziměsíční zvýšení na 2,78 %. Doplnit tedy lze, že akcie MONETA se s právem na účast na valnou hromadu budou na pražské burze naposledy obchodovat ve čtvrtek 9. prosince. V závěru týdne by tak nemusel být překvapením prodejní tlak. Na druhou stranu titul bude mít před sebou rozhodný den (27.12.) pro 3 dividendu (pokud tedy bude akcionáři schválena).

Více pražskou burzu svou vahou nakonec tížily akcie Avast. Své však sehrálo především značné posílení korunylibře a samotný „opatrnější“ páteční závěr v Praze. V domovském Londýně jinak titul zaznamenával nová historická maxima. A to navzdory kurzově klesajícím akciím NortonLifeLock (NLOK), které se na Wall Street ocitly zpět u srpnových minim v době oznámení fúze.

Závěrem ještě možno doplnit, že pražská burza si v týdnu vlastně polepšila více. Dividendový index PX-TR, v návaznosti na zmiňovaný požitek ERSTE, v týdnu přidal 1,41 %. Od počátku roku tak výkonnost pražské burzy aktuálně dosahuje 38,6 %.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688