Iva Grácová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  03.12.2021 11:40:34

5 důvodů, proč si na vánoční dárky nebrat půjčku

Vánoce se nekompromisně blíží, obchody se plní nádherným a lákavým zbožím, které stačí už jen zabalit do třpytivého papíru a umístit pod vánoční stromek. Protože tohle představuje to pravé kouzlo Vánoc, není-liž pravda? A pokud zrovna peněženka zeje prázdnotou a bankovní účet hlásí nulu, nemusíte zoufat. Můžete si na vánoční dárky snadno půjčit. Co myslíte, je to tak správně? Podívejte se, proč byste neměli jít cestou úvěru a proč se nemusí vyplatit kupovat vánoční dárky na dluh.

Půjčka na vánoční dárky

Ne každý si může dovolit prožívat předvánoční čas v pohodě, bez stresu a s úsměvem na rtech. Televizní reklamy poslední měsíc před Vánoci v podstatě pouze upozorňují, že je nejvyšší čas nakupovat dárky, v obchodech jsou regály plné vánočního zboží, bankovní i nebankovní společnosti vám připomínají, že na dárky si můžete půjčit rychle a z pohodlí domova. Některé společnosti dokonce přicházejí přímo s nabídkou lákavé vánoční půjčky.

Bohužel pravé kouzlo Vánoc jako by se tak nějak vytratilo nebo bylo nahrazeno komerčním šílenstvím, které říká: „Čím víc utratíš, tím hezčí Vánoce budeš mít“. Ale takhle to opravdu nemusí být. Nemusíme mít pod stromečkem ani nové telefony, tablety, drahé televize a dovolené v zahraničí. Půjčka na dárky totiž může být snadné řešení a dobrý sluha, ale opravdu hodně zlý pán.

1. Splácet budete i několik let

I přesto, že každou půjčku lze doplatit předčasně, tedy ještě před řádným koncem splatnosti, uvažujme tak, že jste si úvěr na dárky vzali právě proto, že volnými penězi zrovna nedisponujete. A tak se jednoduše stane to, že radost z dárků vyprchá jen pár dní po Štědrém dni, ovšem svůj dluh budete muset splácet ještě několik měsíců či let poté.

2. Dárky budou díky úrokům ještě dražší

Dalším neblahým následkem finanční půjčky je její cena, kterou budete muset poskytovateli zaplatit za vypůjčené peníze. V tom lepším případě zaplatíte pouze úroky, existují však půjčky, u kterých si bude poskytovatel účtovat také poplatky za poskytnutí úvěru, případně také za správu úvěrového účtu. O kolik procent více budete muset zaplatit věřiteli za to, že vám půjčil peníze, se dozvíte z ukazatele RPSN, neboli Roční Procentní Sazby Nákladů. To je cena, kterou zaplatíte za to, že dárky kupujete na dluh.

3. Půjčka na dárky nepatří mezi dobrý dluh

Prospěšnost každé půjčky spočívá v jejím užitku. Pokud si na úvěr pořídíme věci či nemovitosti, které potřebujeme skutečně pro náš život, je užitek z půjčky obrovský. Můžeme v takovém případě hovořit o zdravém zadlužení. Pokud však půjčkou uspokojujeme pouze naši touhu po zvýšené konzumaci, po tom, co mají ostatní, a to i přes skutečnost, že takovou věc opravdu nepotřebujeme, hovoříme o zadlužení nezdravém. Náklady na takovou půjčku jsou násobně vyšší než jejich přínos.

4. Špatný příklad pro děti

Každý rodič mi dá jistě za pravdu, že s dětmi se v životě spousta věcí změní. Být rodičem je závazek. Závazek, že své děti budete vychovávat zodpovědně a půjdete jim dobrým příkladem. Možná dětem uděláte novou televizí radost, ale rozhodně jim nedáte dobrý příklad. Ukažte dětem, že je rozumné nepůjčovat si na věci, které nutně nepotřebujete a že pokud si chcete něco pořídit, musíte si na to nejdříve naspořit. Možná to bude těžké, ale jednou vám za to vaše děti poděkují.

5. Riskujete více, než získáte

Pokud už se rozhodnete, že finanční půjčka je pro vás jedinou cestou, kterou jste se rozhodli jít, vždy si důkladně pročtěte podmínky půjčky. Nezabere to tolik času a nebudete později litovat, že jste nebyli důkladně seznámení s tím, co vás v budoucnu čeká. Nabízí vám poskytovatel možnost odkladu splátek? Lze si půjčku pojistit proti případnému nesplácení? Budete si moci dovolit splácet měsíční splátku také za půl roku? Co když vám dodavatel energií zvedne zálohy, budete mít stále rezervu na splácení půjčky? Tohle všechno si důkladně promyslete, než podepíšete smlouvu o nové půjčce. Prodlení se splátkami totiž může končit až nařízenou exekucí vašeho majetku.


Iva Grácová

Iva vystudovala obor Národní hospodářství na ekonomické fakultě Vysoké školy báňské – Technické univerzitě v Ostravě. Ve světě bankovnictví a financí se aktivně pohybuje již od roku 2007. Cenné pracovní zkušenosti získala díky svému dlouholetému působení v Citigroup Inc., kde pracovala jako specialista a poradce privátního a investičního bankovnictví. V současné době se věnuje psaní článků a komentářů na aktuální ekonomické dění, spolupracuje jako copywriter převážně s finančními společnostmi a pravidelně svými články přispívá například na finančním portálu Bezvamoney.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)
Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688