Plzeňský kraj (plzensky-kraj.cz)
Z regionů  |  30.11.2021 00:00:00

Oberpfalz a Plzeň: 20 LET úspěšného partnerství

Oberpfalz a Plzeň: 20 LET úspěšného partnerství

obrazek
30. listopadu 2021 13:22, aktualizováno 13:25, Bc. Patrik Pátek

Místo ceremoniálu k výročí dvacetiletého partnerství se hejtmanka Plzeňského kraje s vládním prezidentem Horní Falce „setkala“ pomocí videohovoru, ve kterém spolu řešili především současnou covidovou situaci. Oba se přimlouvají za otevřené hranice.

Odloženo není zrušeno – často tvrzená a citovaná formulace, zejména během pandemie koronaviru. Je to ale vážný příslib, zdůraznili během videohovoru vládní prezident Axel Bartelt a hejtmanka Plzeňského kraje Doc. PaedDr. Ilona Mauritzová. Slavnostní ceremoniál k 20. výročí partnerství Horní Falce a Plzeňského kraje, který byl plánován na listopad letošního roku, byl bohužel kvůli pandemii zrušen. Přesunul se však na příští rok. „Je pro nás velmi důležité, abychom udrželi vztahy s našimi českými přáteli živé a po omezeních, která korona bohužel přinesla a která si je vynutila, je znovu prohlubovat a rozšiřovat,“ uvedl vládní prezident Bartelt. „Mrzí mě to především lidsky, že se nemůžeme setkat. Podle všech prognóz by mohla být situace na jaře příznivější, a pokud tomu tak skutečně bude, mohli bychom slavnostní ceremoniál uskutečnit,“ dodala hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová.

Partnerství mezi Horní Falcí a Plzeňským krajem uzavřené 9. listopadu 2001 v Plzni se rychle rozvinulo a nastartovalo okamžitou přeshraniční spolupráci. Pravidelné společné akce a projekty za posledních 20 let položily pevný základ bavorsko-českého přátelství a vzájemné hospodářské prosperity. Zatímco před 20 lety bylo ještě nutné navazovat kontakty s Plzní přes Mnichov, Berlín a Prahu, dnes je naprostou samozřejmostí mluvit přímo s kolegy za hranicemi a setkávat se společně. „Je pozoruhodné sledovat vzájemný růst obou regionů, který se i přes dlouhé období odloučení daří v posledních letech rozvíjet díky neustálé spolupráci na politické, ekonomické a kulturní úrovni,“ řekl Bartelt. Hejtmanka Mauritzová dodala: „Přátelské vztahy a vzájemná spolupráce přináší viditelné výsledky a hmatatelné výhody pro občany obou stran a přináší také porozumění situaci a potřebám druhé strany. Rozhodujícím způsobem také přispívá k živé pospolitosti v německo-českém příhraničí a k hospodářské prosperitě.“

Vládní prezident Bartelt a hejtmanka Mauritzová se proto přimlouvají, aby hranice mezi oběma zeměmi zůstaly otevřené i v současné složité epidemické situaci. "Dočasné uzavření a omezení, stejně jako v minulých vlnách pandemie, neodpovídají evropské myšlence otevřené hranice," zdůraznil Bartelt. Covidová situace je aktuálně v obou krajích podobná: V Horní Falci je hodnota incidence 567 (k 23. 11. 2021), v Plzeňském kraji 986 (k 27. 11. 2021). Zejména v nemocnicích je situace dramatická. V Horní Falci, stejně jako ve všech bavorských správních obvodech, mají tzv. speciální nemocnice Covid-19 povinnost z lékařského hlediska uvolnit místa v případech odložitelné ústavní léčby a zajistit lůžkovou kapacitu pro naléhavé případy. Tento týden navíc ve Svobodném státě Bavorsko vstoupila v platnost další omezení, včetně částečných lockdownů v okresech s hodnotami výskytu nad 1000. Míra proočkovanosti v Horní Falci je aktuálně 66,4 procent naočkovaných jednou dávkou, 67,2 procent naočkovaných dvěma dávkami a 8,6 procent tvoří přeočkovaní (stav k 24. listopadu 2021). Podobnou situaci potvrzuje i hejtmanka Mauritzová, v jejíž gesci je právě zdravotnictví v Plzeňském kraji. „Naší snahou je naočkovat ještě více lidí v co nejkratším čase, protože jedině tak dostaneme situaci pod kontrolu,“ uzavřela hejtmanka Mauritzová. Míra plně proočkovaných se v Plzeňském kraji aktuálně pohybuje kolem 60 procent, jedná se celkem o 345 300 osob (k 28. 11. 2021).

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688