Rastislav Jakub (Sodexo)
Okénko pro podnikatele  |  30.11.2021 10:38:12

Stravenky pomáhají zaměstnancům v době zdražování

 

Ačkoli stravenky patří k nejběžnějším benefitům, mnoho zaměstnavatelů nevyužívá jejich potenciálu naplno. Přitom je to jeden z nejsnazších a nejefektivnějších způsobů, jak zaměstnancům „přilepšit“ a odměnit je za jejich loajalitu a vysoké pracovní nasazení v současných extrémně složitých časech. Zároveň je to z hlediska daňových a dalších odvodů pro firmy i zaměstnance výhodnější než navyšování mezd či příspěvků na jiné benefity.

Stravenky ať v papírové verzi, nebo v podobě stravenkové karty – využívá v České republice zhruba 1,5 milionu zaměstnanců. „Jak vyplývá z našich dat, nejčastější hodnota stravenky je 100 korun na den. Poskytuje ji více než třetina společností,“ říká Martina Machová, personální ředitelka společnosti Sodexo Benefity, která je největším poskytovatelem benefitů v České republice. „Stravenky s hodnotou více než 100 korun dává svým zaměstnancům aktuálně 19 procent firem. Jejich podíl se neustále zvyšuje – ještě na přelomu let 2017 a 2018 to byly jen čtyři procenta,“ dodává.

Z daňového hlediska je ovšem letos nejvýhodnější stravenka v hodnotě 137 korun. „Daňově optimální hodnota stravenky se každoročně mění a odvíjí se od stravného na pracovních cestách. To Ministerstvo práce a sociálních věcí pro letošní rok zvýšilo na 108 korun na den. Tím roste i částka, při které je stravenka pro zaměstnance i zaměstnavatele z hlediska zdanění nejvýhodnější. Pro letošní rok je to zmiňovaných 137 korun,“ popisuje Martina Machová a vysvětluje dál: „Zákon o dani z příjmů umožňuje firmám odečíst si z daní maximálně 55 procent z ceny stravenky. Zbývající část doplácejí zaměstnanci. Na jejich straně je ale celá částka osvobozená nejen od daní, ale také od odvodů na zdravotní a sociální pojištění.“ Firmy mohou svým lidem ale pochopitelně uhradit i vyšší částku, klidně i celou hodnotu stravenky. „Ovšem už bez slevy na dani,“ uzavírá.

Kdy, když ne teď

Na to, odměnit své zaměstnance tím, že firma navýší příspěvky na stravování, je nyní podle Martiny Machové ideální čas. „Inflace je téměř pět procent a podle ekonomů bude růst ještě minimálně půl roku. Navíc začaly zdražovat životně nezbytné položky vedle potravin raketově letí vzhůru energie a svítit, topit a vařit jednoduše není možné přestat,“ vysvětluje a doplňuje, že roste samozřejmě i průměrná cena oběda, která dosáhla téměř 151 korun. „Optimální stravenka tak již neodpovídá reálným cenám obědů,“ říká s tím, že díky daňovému zvýhodnění jsou stravenky o polovinu výhodnější, než kdyby zaměstnanci dostali o stejnou částku vyšší mzdu – tu na jejich straně totiž sníží patnáctiprocentní daň z příjmu, a ještě odvody na zdravotní a sociální pojištění. „A daň a odvody pochopitelně při navýšení mzdy rostou i zaměstnavateli,“ dodává.

Pokud tedy chce firma svým zaměstnancům přilepšit, je pro ni výhodnější udělat to formou hodnotnějších stravenek či vyšším příspěvkem na stravenkovou kartu než navýšením platu. Navíc je to i významný příspěvek k jejich zdravému životnímu stylu, ke kterému patří i pravidelné a hodnotné obědy. Podle průzkumu Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR totiž platí, že zaměstnanci se stravenkami obědvají v restauracích třikrát více než ti bez stravenek a stravenky jsou tudíž pro ně motivací k pravidelnému obědvání. 

 

Rastislav Jakub

KAM & I&R Consultant, Sodexo Benefity

Rastislav Jakub je obchodní manažer s více než 16letou praxí. Má bohaté zkušenosti s vývojem nových produktů a řešení, změnami obchodního přístupu a implementací na trh. V Sodexo Benefity se specializuje na motivaci obchodních partnerů a zaměstnanců.



Sodexo Benefity

Sodexo Benefity je největší poskytovatel zaměstnaneckých benefitů, motivačních programů a řešení pro veřejnou správu, ať už prostřednictvím elektronických karet a poukázek na stravování a volný čas, dárkových poukázek nebo systému na správu benefitů Cafeteria.

Více na https://www.sodexo.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

Ne 22:37  Jak proměnit svůj relax s golfovou holí v nejlepší investici roku? Exkluzivní... Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
02.03.2024  Proč je dovolená na Maledivách skvělou investicí do vašeho zdraví a pohody Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
25.02.2024  NEJKRÁSNĚJŠÍ PLÁŽE HAVAJE Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688