Patria (Patria Finance)
Investice  |  29.11.2021 11:15:53

Výprodeje na trzích z pohledu býků

Co dělat, když nastanou výprodeje? Podle býků jednoznačně nakupovat! Investiční stratégové jako Dan Ives z Wedbush Securities, Tom Lee z Fundstratu či Art Cashin z UBS představují svůj pohled na to, jaké akcie se vyplatí kupovat, a to i v době rostoucí inflace.

Dan Ives z Wedbush Securities hovořil na CNBC o tom, že investoři by měli dál kupovat „vítěze mezi technologickými tituly“. Má za to, že tato teze se potvrzuje opakovaně pokaždé, když trhy na čas propadnou nějakým obavám, ať již z pandemie nebo třeba z růstu sazeb. Stále se totiž pohybujeme uprostřed strukturálního technologického cyklu a jeho váha nakonec zvítězí nad podobnými obavami.

Mezi zmíněné technologické akcie řadí expert třeba Apple či Microsoft. Výdaje na nové technologie podle něj v následujících letech dosáhnou 3 – 4 bilionů dolarů a cloud nebo třeba kybernetická bezpečnost a další témata jsou dlouhodobá investiční témata. Jedním z největších rizik, kterým technologický sektor nyní čelí, je nedostatek polovodičů. Problém bude podle experta přetrvávat ještě v první polovině příštího roku. A nečelí mu jen tento sektor, ale i další včetně automobilek.



Podobně jako Ives vnímá současné poklesy trhů jako nákupní příležitost i Tom Lee z Fundstratu. Akcie se podle něj vždy tak trochu obávají všeho, co zmenšuje viditelnost a z čeho by mohly panikařit centrální banky, vlády a spotřebitel. Ukázal to i konec minulého týdne, ale podle Leeho je to nejhorší za námi. Nemůže se ale roztočit spirála výprodejů na ropném trhu a dalších aktivech, která začne živit sama sebe?

Lee míní, že ve chvíli, kdy začne korekce, je těžké odhadnout její hloubku, ale „když politici panikaří, je pro investory čas kupovat.“ A co by doporučoval k nákupu? Investor odpověděl, že v prosinci je podle něj pravděpodobná rally a nejatraktivnější jsou cyklické akcie, kasina a podobné tituly, které se prodávají velmi levně.



K aktuální situaci na trzích se vyjadřoval i častý host na CNBC Art Cashin z UBS. Ten uvedl, že profesionálové nezačnou kupovat při první vlně prodejů, ale čekají až na další. Když pak prodeje ustanou, je pravděpodobné, že začne nakupování. Z ekonomického hlediska se přitom pohybujeme v době, kdy není jasný další vývoj inflace nebo to, jak se pandemie dotkne ekonomické aktivity a jak by následně reagovala centrální banka.



Možnost ekonomického růstu zabrzděného pandemií a následné pozdržení taperingu se podle experta odrazila i v tom, kam se na konci minulého týdne vydaly výnosy vládních obligací. Jejich pokles také zčásti odráží názor, že „inflační tlaky nebudou zase tak velké.“ Vztah mezi dluhopisovým a akciovým trhem je přitom nyní podle Cashina takový, že růst výnosů desetiletých obligací směrem k 1,65 % působí problémy technologickým akciím. Pokles výnosů pak má mírný pozitivní dopad na některé jiné sektory.

Modrá křivka v následujícím grafu ukazuje vývoj předstihových indikátorů v americké ekonomice:
1

Zdroj: CNBC, Twitter

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688