Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  29.11.2021 09:51:48

Akcie: Opravdu se čekalo na omikron?

V pátek 26. listopadu světové trhy jako celek předvedly ukázkový odklon od rizika, a to na základě zpráv o nové variantě koronaviru způsobujícího onemocnění covid-19. Ta dostala označení omikron. Jako kdyby se na takový spouštěč výprodejů čekalo.

V první řadě je dobré si uvědomit, že ne všechny trhy v posledních měsících rostly (třeba o pražské burze tentokrát řeč opravdu nebude). Rozvíjející se trhy jako celek postupně klesaly z maxim už delší dobu (v grafu je vedle akcií také dluhopisový ETF v lokálních měnách), přičemž sílící dolar jim v uplynulých měsících zrovna nepomáhal. Index akcií největších amerických společností S&P 500 posouval rekordy, v pátek ale spadl z překoupené úrovně (RSI bezmála 70 bodů). Volatilita vylétla výše (index VIX vzrostl o 54 %). Fed do toho nedávno zahájil ústup od programu odkupů aktiv. Sečteno a podtrženo, páteční pokles by klidně mohl být začátkem něčeho většího, respektive hlubšího.

S&P 500 a rozvíjející se trhy

Spadly i ceny ropy, a ne ledajak. Barel WTI zlevnil pod 70 USD, tedy o více než 10 %. Když naposledy trh s ropou takhle výrazně "hučel" dolů, akcie na tom byly podobně.

S&P 500 a WTI

A vyznavači bitcoinu jako "alternativy" museli v pátek spolknout další hořkou pilulku, když cena z více než 58 tisíc spadla pod 54 tisíc USD. Krátkodobě největší kryptoměna koreluje s americkými akciemi, až to pěkné není. Dlouhodobí "hodleři" mohou mít svou pravdu, ale kurz bitcoinu se v uplynulých měsících pohybuje celkem spolehlivě v souladu s rizikovým apetitem, tedy jako cena jiných rizikových aktiv. A když vzroste volatilita, může to srazit spekulativní náladu napříč typy investic.

S&P 500 a bitcoin

Na finančních trzích je spousta peněz, a navíc jich stále přibývá. Zvykli jsme si, že poklesy cen akcií byly během pár dnů (někdy dokonce i hodin) napraveny, spekulativní kapitál do nich zkrátka začal rychle opět proudit i při mírně nižších cenách. Nikdo nevíme, jestli nová varianta koronaviru bude pro trhy hlavním tématem den, týden nebo měsíc. Uvidíme.

Jsou nicméně investoři, které to nemusí až tolik trápit, protože mají (a i před letošním listopadem měli) sestavené portfolio tak, aby ho nemuseli měnit kvůli novým zprávám o covidu-19 ani žádné jiné jednotlivé události. Zamyslete se, zda k takovým patříte. Jestli se svou skladbou investic ustojíte případné další, třeba i hluboké poklesy cen akcií, kryptoměn, komodit a dalších investic. Jestli na to máte psychicky a samozřejmě také ekonomicky. Když jsou zprávy plné rekordních zisků firem, ožívání ekonomiky nebo "dopingu" od centrálních bank, umí akcie nakupovat a držet kdekdo. Ale v době vysoké inflace, nové vlny epidemie a obav z jejích dopadů?

Další články a videa najdete na www.investicniweb.cz






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688