cryptokingdom.tech (Crypto Kingdom)
Kryptoměny  |  25.11.2021 17:57:12

Budování multichainů je pro DeFi produkty novou nutností

Web 3.0 bude multichainovou mozaikou a vítězné DeFi projekty budou takové, které vytvoří zkušenosti propojující co nejvíce blockchainů.

V současnosti musí být váš DeFi produkt mutichainový, aby byl konkurenceschopný – to je tvrdá (a vzrušující) pravda roku 2021. Ať už vytváříte peněženku, půjčovací službu nebo DeFi hru, vaše cílové publikum ví, že toho v krypto prostoru existuje více než jen Ethereum. A očekávají, že jim poskytnete to nejlepší ze všech světů.

Budoucnost multichainů

Zdá se, že se vždy bude debatovat o tom, který blockchain vytváří nejlepší základy pro projekty. Vylepšené zabezpečení, nízké transakční náklady a impozantní rychlost — vždy bude existovat blockchain, který nabízí větší výhody. Zatímco se spekulanti dohadují o dalším potenciálním „zabijákovi Etherea“, formuje se nová multichainová realita, která má méně výrazné konkurenční důsledky. Namísto rámce „dog-eat-dog“ bude budoucnost blockchainu a DeFi upřednostňovat ty produkty, které zapadají do kooperativního multichainového uživatelského řešení a nakonec zapomene na ty, které zůstanou izolované.

Tento trend je částečně podporován ekosystémem Polkadotu a Kusamy, který byl vybudován s multichainovou filozofií v jeho jádru. Parachainy zapojené do přenosných chainů spolu snadno komunikují a zvedají laťku v celém prostoru ještě výše. S druhou sadou aukcí parachainových slotů hned za rohem, nadále určují standard pro multichainový průmysl.

Projekty, které běžnému uživateli usnadňují připojení více systémů – jako je protokol Moonbeam a peněženka Phantom – vybírají miliony dolarů na zjednodušení této nové multichainové reality pro uživatele. Ale jak se v tom jako vývojář zorientovat?

Jasně vidíme, že trh je utvářen požadavky uživatelů. V závislosti na svých potřebách se uživatelé obracejí na blockchainy, které jim lépe slouží – a na platformy, které k nim nabízejí přístup. Výsledkem je, že projekty, které podporují více blockchainů, získávají větší publikum a větší likviditu. To znamená, že váš DeFi produkt musí minimálně podporovat Ethereum a „speciální“ blockchain – existují zavedení lídři pro obchodování, sázení, nezaměnitelné tokeny (NFT) a další. A čím více blockchainů, se kterými můžete komunikovat, tím lépe.

Když jste vývojář, který usiluje o tyto multichainové cíle, existuje několik překážek, kterým můžete čelit.

Bariéry budování multichainů

Vysoké náklady: Řekněme, že chcete postavit cross-chain bridge, tedy přemostění. K tomu potřebujete spustit velký počet uzlů (nodů) pro všechny blockchainy, které chcete přemostit dohromady. Je to drahé a velmi náročné na údržbu. Pro vývojáře může být nákladné rozjet a provozovat uzel jediného blockchainu. Nyní si představte, že potřebujete připojit dva, tři nebo deset.

Je to extrémně složité z hlediska hardwaru, údržby a přístupu ke kapitálu. Abyste mohli začít, potřebujete mnohem více zdrojů a investic, pokud tedy nenajdete jiná nákladově efektivní řešení.

Bezpečnostní výzvy: Ve světle nedávných hacků přemostění zůstává bezpečnost jednou z největších výzev spojených s multichainem – když vyměňujete aktiva, hackeři mají více příležitostí. Pokud se podíváme na nedávný incident PolyNetworku, můžeme vidět, že bridge se mohou stát extrémně zranitelnými.

Hackeři objevili u Poly slabiny sítě v inter-chainovém zasílání zpráv a zneužili je k získání odhadovaných $600 milionů z uživatelských prostředků. Toto je důležitá lekce pro nová multichainová DeFi řešení, aby pochopili důsledky selhání zabezpečení.

Vrstvy komplexnosti: Propojení a integrace blockchainů samozřejmě přidá další vrstvy komplexnosti a potřebná řešení pro propojení různých blockchainů. Každý chain poskytuje nový soubor zvláštností, mechanismů a nuancí, se kterými se jejich budovatelé budou muset seznámit. To bude pravděpodobně znamenat, že DeFi organizace budou potřebovat přístup k širšímu fondu talentů, aby získaly přístup k více druhům dovedností. Blockchainy se neustále vyvíjejí a každý se bude muset přizpůsobit zrovna tak.

Řešení

Navzdory překážkám a dalším obtížím, které představuje budování multichainů, jsou pro budoucí úspěch DeFi produktů zásadní. Na Webu 3.0 nemohou být žádné izolované produkty, protože neexistují ve vakuu, ale v decentralizované ekonomice nové generace. Projekty potřebují robustní a propojenou infrastrukturu, aby se v této ekonomice mohly účinně propagovat a nadchnout tak nové publikum. Ale jak to udělat?

Musíme vývojářům poskytnout snadný a cenově dostupný přístup k uzlům, API a podporu pro stále rostoucí počet blockchainů. Díky více způsobům budování mohou DeFi vývojáři prolomit překážky na vstupu a začít přispívat k dalším generacím blockchainu a financí. Čím rychleji tyto bariéry prolomíme, tím hladší budou naše další kroky k lepší uživatelské zkušenosti a masovému přijetí.

 

Zdroj: cointelegraph.com/news/building-multichain-is-a-new-necessity-for-defi-products

CryptoKingdom.cz

Jsme mostem mezi starým a novým světem. Provedeme tě světem kryptoměn a ukážeme ti cestu k největší příležitosti 21. století.

Crypto Kingdom je největší kryptoměnová komunita na CZ/SK scéně. Pomohli jsme již několika tisícům začátečníků se v kryptoměnách zorientovat.

Připoj se k nám a my tě provedeme: https://start.cryptokingdom.tech

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688