Libor Stoklásek (Imperial Finance)
Investice  |  22.11.2021 13:40:52

Burzovní kalendář 47/52 - Co musíme vědět do nového týdne!

Investoři budou v novém týdnu věnovat většinu pozornosti středečnímu zápisu z posledního zasedání Federálního rezervního systému. Ten by mohl přinést nové poznatky o dopadech prudce rostoucí inflace a budoucího vývoje úrokových sazeb. Trhy očekávají oznámení prezidenta Joea Bidena o jeho výběru předsedy americké centrální banky, přičemž možné rozhodnutí se očekává před čtvrtečním severoamerický svátkem Dne díkůvzdání. Během středečního obchodování se dočkáme vlny makroekonomických dat v podobě údajů PMI z eurozóny, Spojeného království a USA.  Data poodhalí dopady problémů dodavatelského řetězce a inflace na obchodní aktivity. Mezitím páteční svátek Black Friday zahájí klíčové období vánočních nákupů. Zde je to, co potřebujete vědět, abyste mohli úspěšně začít nový týden.

Fed Minutes

Koncem středečního obchodní dne zveřejní FED zápis ze svého listopadového zasedání, na kterém politici rozhodli, že americká ekonomika je dostatečně silná na to, aby začala omezovat svůj program nákupu aktiv trvající od počátku pandemie. Ten byl zaveden s cílem posílit oživení hospodářských aktivit a zmínit ekonomické dopady koronaviru.

Nárůst počtu pracovních míst a pokračující růst inflace vedou k tomu, že místopředseda FEDu Richard Clarida požadoval minulý týden v diskusi rychlejší snižování tempa nákupu aktiv a naléhal, aby centrální banka zvýšila úrokové sazby mnohem dříve. Minulý čtvrtek prezident chicagského FEDu Charles Evans, známý zástupce holubičího přístupu, řekl, že je „otevřenější“ vůči zvyšování úrokových sazeb už v příštím roce. Prezident FEDu v Atlantě Raphael Bostic také naznačil, že podporuje zvýšení sazeb v polovině roku 2022. Fed má po svém příštím zasedání v polovině prosince zveřejnit čerstvé čtvrtletní prognózy, které mohou poskytnout lepší přehled o tom, jak moc se změnily názory představitelů měnové politiky.

Biden a volba předsedy americké centrální banky

Bílý dům minulý týden uvedl, že prezident Joe Biden se pravděpodobně před Dnem díkůvzdání rozhodne, zda ponechá úřadujícího šéfa Fedu Jeroma Powella na čele centrální banky i pro další období, nebo povýší do této funkce současnou guvernérku FEDu Lael Brainardovou.

Analytici očekávají kolem oznámení určitou zvýšenou tržní volatilitu na akciovém trhu, zejména pokud Brainardová sesadí Powella. Jerome Powella, jehož mandát má skončit v únoru příštího roku, jmenoval v roce 2018 tehdejší prezident Donald Trump. Brainardovou, která je v představenstvu FEDu od roku 2014, preferují progresivní demokraté a je považována za více holubičí než Powell. Pokud bude Brainardová jmenována, trhy mohou přehodnotit načasování budoucího zvýšení sazeb, zatímco vyhlídky na nižší úrokové sazby na delší dobu by mohly zaznamenat výprodej v amerických státních dluhopisech podnícený očekáváním vyšší inflace.

Makroekonomický kalendář

Spojené státy v průběhu týdne zveřejní řadu ekonomických dat. Vrcholem budou údaje o osobních příjmech a výdajích, které zahrnují základní cenový index PCE, o kterém se říká, že je oblíbeným ukazatelem inflace FEDu. Kalendář také obsahuje revidovaná data o HDP za třetí čtvrtletí, počáteční žádosti o nezaměstnanost, objednávky zboží dlouhodobé spotřeby, prodeje nových domů a index sentimentu spotřebitelů. Zprávy o prodeji stávajících domů a listopadové PMI údaje, u kterých se očekává pouze mírné zlepšení, budou zveřejněny v pondělí a úterý.

Indexy PMI

Zatímco se očekává, že listopadové údaje PMI z USA ukáží mírné zvýšení obchodní aktivity, podobné průzkumy z eurozóny a Spojeného království by měly ukázat, že aktivita ve zpracovatelském sektoru a sektoru služeb zpomaluje.

Rostoucí počty nakažených vedou k obnovení restrikcí v některých zemích Evropy, zatímco prudké ceny plynu podporují inflaci, ke které přispívá i krize globálního dodavatelského řetězce. Evropská centrální banka se dostává pod rostoucí tlak, aby zpřísnila svou ultra uvolněnou měnovou politiku a vykompenzovala zásah do kupní síly domácností.  Prezidentka ECB Christine Lagardeová však odmítavě tvrdí, že zpřísnění politiky by nyní mohlo výrazně udusit hospodářské oživení.

Zdá se, že Bank of England se stane první z velkých světových centrálních bank, která od vypuknutí pandemie zvýší úrokové sazby, přičemž investoři a ekonomové očekávají zvýšení sazeb na nadcházejícím zasedání dne 16. prosince.

Black Friday

Sezóna vánočních nákupů se naplno rozjede už tento pátek a to na pozadí prudce rostoucí inflace a stále přetrvávajícím problémům v dodavatelských řetězcích, které omezují spotřebitelskou nabídku.

Dle průzkumů existovaly určité obavy, že vysoká inflace by mohla proniknout do spotřebitelských výdajů. Prudký nárůst maloobchodních tržeb za měsíc říjen však naznačil, že Američané začali nakupovat brzy, aby se vyhnuly riziku s nedostatečnou nabídkou zboží. Ze zisků za 3. čtvrtletí je jedním z trendů výrazná síla amerického spotřebitele. Celý minulý týden jsme od maloobchodníků slyšeli, že se spotřebitel vrací do obchodu, užívá si nakupování a připravuje se na svátky.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Imperial Finance
 

Imperial Finance

Dynamicky smýšlející privátní investiční kancelář Imperial Finance nastoluje v českých podmínkách novodobé standardy moderní správy klientského kapitálu. Klientům nabízí komplexní správu portfolia s možností výplaty měsíčních výnosů. Kromě tradičních investičních nástrojů (akcie, měny, dluhopisy, nemovitosti) se zaměřuje na alternativní svět investic (kryptoměny, AOS, dotační a developerské projekty).

Investiční kancelář Imperial Finance sídlící v centru Brna zaštiťuje služby Imperial Invest Funds a Imperial Trade Capital, skrze které nabízí svým klientům, kromě nadstandardních služeb a výnosů, úplnou transparentnost, diverzifikované portfolio, přístup k moderním technologiím, příjemné zázemí investičních odborníků s mnohaletými zkušenostmi v oboru a dlouhodobou nadstandardní investiční nezávislost.

Více informací na: www.imperial-finance.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

20.09.2021Burzovní kalendář 38/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
12.09.2021Burzovní kalendář 37/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
23.08.2021Burzovní kalendář 34/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
15.08.2021Burzovní kalendář 33/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688