Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  16.11.2021 06:25:00

Příští rok se vyhněte americkým akciím i dluhopisům, radí Morgan Stanley

Příští rok se straňte amerických akcií a dluhopisů, lepší výnosy hledejte raději v Evropě a Japonsku. Taková je rada strategického týmu Morgan Stanley, který předpokládá, že americká aktiva budou v roce 2022 brzdit slábnoucí podpora ze strany měnové politiky a vysoké valuace, i když hospodářský růst se zlepší a inflace bude mírnější. Fundamenty jsou nyní atraktivnější v Evropě a v Japonsku, kde budou centrální bankéři trpělivější a inflační tlaky jsou zde nižší, napsali také analytici této americké banky v ročním investičním výhledu.

„Myslíme si, že rok 2022 je skutečně o otázkách ‚středního až pozdního cyklu‘: lepšího růstu v porovnání s vysokými oceněními, zpřísňování politiky, přebujelé aktivitě investorů a inflaci vyšší, než je většina investorů zvyklá,“ uvedli stratégové podle Bloombergu.

Obdobně konkurenční Goldman Sachs Group minulý týden uvedla, že hospodářský cyklus dozrává a banka očekává méně působivé výnosy u rizikových aktiv.

Obchodní tipy Goldman Sachs na rok 2022. #akcie #tipy #forex #ekonomika #komodity - https://t.co/0pzhfnRUZh pic.twitter.com/xLaeRy2hlT


Morgan Stanley předpokládá, že široký americký index S&P 500 skončí v roce 2022 na 4400 bodech - asi 6 % pod současnou úrovní (viz graf níže). Ve své prognóze také pracují se vzestupem desetiletých výnosů na 2,10 procenta do konce příštího roku. Důvody pro tuto domněnku? Zlepšující se hospodářský růst a vyšší reálné sazby. V současnosti jsou desetileté výnosy na 1,55 procenta.

72

Globální inflace bude podle „morganů“ vrcholit už v tomto čtvrtletí a v nadcházejících 12 měsících se zmírní. Bude tomu tak jednak díky meziroční srovnávací základně, ale také vzhledem k předpokládaným slabším tlakům v dodavatelských řetězcích. Silné spotřebitelské výdaje a kapitálové investice budou pohánět rychlejší zotavování ekonomiky jako celku.

Jejich horší očekávání pro situaci na trhu plynou z interní diskuze nad vyhlídkami měnové politiky ve Spojených státech. Ekonomové Morgan Stanley se domnívají, že Fed do roku 2023 nebude zvedat úrokové sazby, v kontrastu s jestřábím názorem generálního ředitele banky. Odkládané zvýšení amerických úrokových sazeb podle ekonomů časem povede k tomu, že po silnějším období počátkem příštího roku bude americký dolar postupně opět slabší.

Mimo vyspělé trhy vybízí strategický tým Morgan Stanley k trpělivosti. Investoři by si prý měli počkat, až dolar oslabí, než začnou uvažovat o akciích a dluhopisech rozvíjejících se trhů.

V měnách preferují kanadský dolar a norskou korunu. Na straně komodit dávají přednost ropě před zlatem a naznačují, že ceny kovů mají před sebou náročné vyhlídky.

Doporučení Morgan Stanley pro rok 2022 (Zdroj: Bloomberg)

74

Zdroje: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688