Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  14.11.2021 14:06:52, aktualizováno 14:31:36

Pražská burza nová 13letá maxima v týdnu neudržela. Nový akcionář u ERSTE odtajněn


Pražská burza úvodu týdne nejprve navázala na předchozí výrazný růst. Index PX se po více než 13 letech ocitl v úterý zpět v těsné blízkosti hranice již 1 400 bodů. Následně odstartovalo vybírání zisků. Index PX zakončil týden pod 1 362 body, tedy oproti předchozímu pátku o procento níže. Hodně však sehrály akcie KB, resp. rozhodný den pro nárok na dividendu. Po očištění, měřeno tedy dividendovým indexem PX-TR, pražská burza odepsala „jen“ 0,6 %.

Zmiňované akcie KB se při své výrazné růstové šňůře před dividendou vyšplhaly až na 955 . Tedy prakticky na stejnou úroveň, kde naposledy v roce 2019 i o rok dříve obdobně zaznamenaly kurzovou stopku. Zkrátka v závěru týdne již korigovaly o víc než dividendu. A stejně jako předchozí týdny byly po akciích ČEZ druhé nejobchodovanější, tentokrát s objemem 977 mil. .

Po předchozím nádechu se však v týdnu nejvíce na jih vydaly právě nejlikvidnější akcie ČEZ a tedy i svou výraznou vahou nejvíce zatlačily na index PX. Dalo by se říci, že v návaznosti na zveřejněné hospodářské výsledky došlo na realizaci zisků. A to přestože se zdály lepší, než trh očekával. Nicméně i navýšený celoroční výhled nebyl, v návaznosti na ceny elektřiny i více než miliardovou vratku daně od státu, vlastně žádným překvapením. Investoři si také v návaznosti, vzhledem ke zveřejněným aktuálním parametrům předprodejů elektřiny pro nejbližší roky, možná i více spočítali, že nárůsty zisků nemusejí být budoucnu až tak výrazné, jak mnozí čekali. Ceny elektřiny však zůstávají vysoké, čímž se zdá prostor pro pokles titulu omezený.

 

Více než index PX ztratily již jen akcie MONETA, u kterých tak v posledních týdnech přetrvává zvýšená volatilita. Přestože se to podle výsledku nezdá, poslední bankovní titul ERSTE lze v týdnu vyhodnotit za vůbec asi nejvolatilnější. Investoři různorodě reagovali na předchozí největší akcionářský přesun posledních let, resp. vlastně bezproblémový prodej téměř desetiny firmy od španělské skupiny Caixa. Akcie ERSTE se tak ve Vídni nejprve obchodovaly i v blízkosti 43 EUR, tedy vlastně u maxim z poslední dekády. A tak řada investorů i raději realizovala zisky. Ukázalo se, že hlavním kupujícím od Caixa se stala americká investiční skupina Wellington. S podílem 5,11 % tak akcionářsky překonala skupinu BlackRock. Ta sice také přikoupila, nicméně jen těsně k hranici 5 %. Doplnit lze, že zmiňovaná Wellington se již letos v únoru s více než procentním podílem objevila coby akcionář také u KB.

Před zřejmě definitivním rozhodnutím o osudu firmy (valnou hromadou) se akcie Avast kurzově navrátily ke svým minimům z posledních měsíců. Akcie přebírající NortonLifeLock (NLOK) se i přes očekávanou pravidelnou čtvrtletní dividendou 0,125 USD vlastně také stále nemohou kurzově posunout výše. Před čtvrtečním dividendovým ex-date budou moci ještě v předvečer zareagovat na středeční rozhodnutí akcionářů Avast.

Akcie PILULKA sice v týdnu také ztratily, nicméně nejprve zaznamenaly nová historická maxima 1 650Kč.

V týdnu nakonec ke stagnujícím akciím KOFOLA, lze připomenout blížící se rozhodné datum (22.11.) pro účast na valné hromadě a zároveň i na dividendu. Přestože o navrhovaném požitku 13,50 akcionáři definitivně rozhodnou teprve až 29. listopadu, titul se tak na pražské burze bude obchodovat bez nároku na možný požitek již od pátku 19.11.

Třetí týden v řadě v pozvolné korekci předchozích ztrát pokračovaly akcie O2. Od PPF však stále informace o vytěsnění nepřicházejí. Hospodářské výsledkypátek nejspíše potvrdí přetrvávající výraznou ziskovost firmy, které by právě napovídalo kurzově vyššímu ocenění, potažmo tedy i ceně vytěsnění.

Nejlépe si vedly v týdnu akcie CZG a VIG, když u akcií pojišťovny to znamená nová 3,5letá maxima.

 

Závěrem možno zmínit po IPO na trhu Start výraznou poptávku o akcie FIXED.zone, když nárůst kurzu z upisovacích 222 na 500 tak zároveň přineslo trhem navýšení ocenění výrobce mobilního příslušenství na více než 1,1 mld. . Zájem na trhu Start byl v týdnu hodně ještě také o akcie dodavatele softwaru eMan, které přidaly třetinu na nová historická maxima 118 .

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688