Okénko BIG EXPERT  |  10.11.2021 19:13:30

Co se děje na akciích automobilky Tesla?

Akcie společnosti Tesla (TSLA.US) propadly v úterý o téměř 12 %. Jedná se o nejvyšší jednodenní propad od března. Společně s pondělním poklesem už cena akcií automobilky klesla o 16,2 %, což znamená nejvyšší dvoudenní pokles za posledních 14 měsíců. Zdá se, že hlavním impulsem poklesu je aktivita CEO Elona Muska na Twitteru. A zklamaní investoři se ptají, zda už bublina praská. 

Muskovo hlasování na Twitteru a prodeje akcií členy výkonné rady

Do čela důvodů propadu se staví víkendová anketa Elona Muska na Twitteru, ve které se ptal followerů, zda by měl prodat 10% podíl v automobilce. V té chvíli měl podíl hodnotu €21 mld. Výsledek se přiklonil na stranu prodeje a Musk řekl, že se jím bude řídit. Nicméně nebylo specifikováno, kdy by k prodeji mělo dojít. Musk tedy již mohl začít podíl vyprodávat, což by opodstatnilo výrazný úterní cenový propad.

 

Elon Musk se na Twitteru zeptal, zda má prodat 10% podíl v automobilce Tesla. Zdroj: Twitter

Elon Musk je znám svým kontroverzním PR a docela chaotickou aktivitou na Twitteru. O situaci v automobilce však vypovídá také aktivita dalších členů výkonné rady. Robyn Denholm, Ira Ehrenpreis a Antonio Gracias prodali akcie v hodnotě stovek milionů dolarů jen od začátku října. Prodeje akcií členů výkonné rady jsou investory bedlivě sledovány. Mohou naznačovat, že členové vedení dalšímu růstu nevěří. Ještě zajímavější je regulatorní hlášení Kimbala Muska, člena rady a zároveň bratra Elona Muska, dle kterého v pátek prodal akcie Tesly za $109 mil. (15 % jeho podílu) - tedy pouhý den před zveřejněním ankety Elona Muska na Twitteru.

Opce jsou opět ve hře

Velká část posledních pohybů na Tesle, růstových i klesajících, byla způsobena opční aktivitou. Opce jsou populárním nástrojem pro spekulace v USA. Dovolují za určitých nákladů snížit riziko volatilních trhů. Nicméně dokážou být také zdrojem volatility na konkrétních akciích.

Hodně obchodníků kupuje call opce. Tvůrci trhu, kteří tyto opce prodávají, potřebují koupit podkladovou akcii, aby zajistili svoji pozici. Opce se často obchodují pouze za velmi malou část ceny odpovídající stovce akcií. Nicméně tvůrci trhu, kteří pozici zajišťují, potřebují koupit podkladovou akcii v odpovídajícím objemu. Malá investice do opcí tak často vede k velké investici do podkladového aktiva ze strany tvůrce trhu. To znamená masivní růstový tlak na cenu akcií, což zvláště platí pro volatilní akcie, protože tvůrci trhu se snaží rychle hedgeovat své pozice proti nenadálým výkyvům. A takto to funguje oběma směry. Pokud mají tvůrci trhu velkou short pozici v put opcích, tak se budou snažit prodat podkladovou akcii, aby se zajistili. V případě tohoto scénáře se může objevit silný tlak na pokles ceny akcie. Pohled na následující graf ukazuje, že obchodované objemy call a put opcí vystřelily v tomto týdnu, ale bylo obchodováno více put než call opcí.


Objemy obchodovaných opcí na akcie automobilky Tesla v posledních týdnech vzrostly. Zdroj: Bloomberg, XTB

Praská bublina?

Akcie Tesly jsou často označovány za bublinu. Přestože po letech ztrát začala automobilka generovat zisky, tak její valuace zůstává přímo hvězdná! Tesla se obchoduje s P/E na úrovni téměř 330! Současná cena je také 21,2x vyšší než prodeje na akcii v posledních 12 měsících. A toto číslo už bere v úvahu výprodej na počátku týdne. K dodání kontextu stojí za povšimnutí, že index S&P se obchoduje s P/E na úrovni 25,8 a P/S na 3,13. Vzhledem k takto vysoké valuaci není příliš překvapivé, že cena může mít tendenci k prudkému poklesu. To ale zároveň neznamená, že by měla bublina nutně začít praskat. Tesla patří mezi velmi volatilní akcie. Není to poprvé, co její cena propadla a investoři si z minulosti pamatují, že vždy následoval ještě vyšší růst. Prodeje managementu mohou být zdrojem obav, ale není vůbec vyloučeno, že poslední prodeje nemusí souviset s obavami insiderů o další vývoj cen akcií.

Při pohledu na akcie Tesly (TSLA.US) na grafu je zřetelné, že prostoru k poklesu je stále dost. Během středeční seance se však automobilce daří mazat část předchozích ztrát. Klíčovým supportem je úroveň 50% Fibo retracementu letošního rostoucího pohybu v oblasti okolo $900. Tato zóna je navíc posílena spodní limitou tržní geometrie. V teorii platí, že průraz pod tuto oblast by naznačil obrat trendu. Nicméně nejprve by musela být proražena psychologická bariéra na $1 000.

Vývoj ceny automobilky Tesla za poslední rok. Zdroj: xStation5

Jiří Tyleček

Stal se fanouškem finančních trhů během studií na vysoké škole, kdy realizoval první obchody na burze. Po několika pracovních zkušenostech začal pracovat jako analytik finančních trhů ve společnosti XTB se zaměřením na obchodování komodit v čele s ropou a zlatem. Během několika let své zájmy rozšířil o centrální bankovnictví, které hrálo po hypoteční finanční krizi stěžejní roli. K jeho současné práci patří fundamentální i technická analýza měnových párů, komodit, akcií a akciových indexů. Myšlenkově se transformoval ze zarytého zastánce volného trhu do pozice umíněného liberála.


XTB

XTB jako přední evropský broker byl založen v roce 2004 a je jedním z největších brokerů na světě s kancelářemi ve 13 zemích, včetně České republiky, Slovenska, Velké Británie, Španělska, Německa, Francie a Chile. Pražská kancelář je zde od roku 2008. Je regulován světovými dohledovými orgány jako je britské FCA, polské KNF nebo kyperský CySEC. Od roku 2016 je společnost kotována na varšavské burze.

Více na https://www.xtb.com/cz.

10.11. 19:50  EVA (Linda Norwood)

Poslední zprávy z rubriky Okénko BIG EXPERT:

18.04.2024  Puma, Nike a Adidas svedou na olympijských hrách vlastní bitvu David Matulay (InvestingFox)
11.04.2024  Výnos dluhopisů v lednu vyskočil z prosincových 7,45 % na 8,43 % Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)
10.04.2024  Inflace se drží na 2,0 %. Stále máme ale inflaci nižší než Eurozóna Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688