Lynx (Lynx)
Akcie ve světě  |  09.11.2021 17:58:08

AMD akcie raketově rostou. O čipy EPYC má zájem Meta (Facebook)

AMD akcie opět trhají rekordy. Firma reportovala další výborný kvartál, který si zevrubně rozebereme v rámci fundamentální analýzy. Také navázala významnou spolupráci s firmou Facebook, nyní přejmenovanou na Meta. AMD navíc přichází i s novými procesory, které jsou speciálně určené pro datová centra. K tomu všemu nadále přetrvává problém s nedostatkem čipů na trhu. Je tedy správný čas na nákup akcií AMD?

Nové procesory EPYC již příští rok. AMD bude dodávat i společnosti Meta (Facebook)

Advanced Micro Devices (AMD) vstupuje do metaverse. Výrobce čipů ohlásil, že si firma Meta vybrala jejich řadu procesorů EPYC. Řada EPYC jsou serverové procesory 3. generace, které mají až 64 jader. Jedná se tudíž o ty nejlukrativnější procesory. Jsou to čipy, které stojí i stovky tisíc korun – tudíž se skutečně jedná o technologickou špici. AMD má v tomto ohledu velké plány a podle dostupných zdrojů by měla mít například 5. řada EPYC už 256 jader.

Nová řada EPYC má jít na trh až příští rok, ale společnost Microsoft je ve svých serverech využívá již nyní. AMD představilo novou řadu 8. listopadu na události, která se jmenuje Accelerated Data Centre Premiere. Firma objasnila, že se na vývoji nové řady čipů podílí i Meta. Respektive bylo řečeno, že se jedná o úzkou spolupráci. Jejich cílem je vývoj velmi výkonných a energeticky úsporných procesorů. CEO AMD Lisa Su si začátek spolupráce s Meta pochvaluje.

Dle firmy mají být nové procesory v řadě EPYC světovou jedničkou ve výkonu pro všeobecné použití v informačních technologiích. Lisa Su uvedla, že žijeme v době počítačového „megaycyklu“, kdy výkon techniky neustále stoupá, nikoliv klesá.

Společnost AMD je na tom z technologického hlediska nyní skutečně výborně. Pamatuji si doby, kdy udělali „díru“ do světa s řadou Athlon 64. Což je více jak 15 let zpátky. Pak mělo AMD období útlumu. Podnik je specifický tím, že nějakou dobu naprosto exceluje, jindy je to zase podprůměr. Trochu jako počasí.

Dobré časy pro AMD zase přišly před několika lety s novou řadou Ryzen, díky čemuž se ukázalo, že jejich největší konkurent Intel tak trochu zaspal dobu. Procesory Ryzen byly totiž nejenom levnější, ale mnohem lepší na hraní her, než procesory Intelu. Od té doby se do herních počítačů dávají hlavně procesory od AMD. Kromě čipů do datových center je i tenhle segment trhu velmi důležitý. Předtím to bylo naopak. Vzhledem k tomu, že AMD vyrábělo v 80. letech čipy pro Intel, je to skvělý úspěch. Zas na druhou stranu, pozice Intelu je v dlouhodobém měřítku o dost stabilnější.

Meta (Facebook) navýší investice do datových center až na 34 miliard USD

Na základě toho, že je Meta novým významným zákazníkem AMD, je dobré si uvést následující zprávu. Meta se totiž rozhodla markantně navýšit své kapitálové investice na příští rok. Z původních 19 miliard USD je tak rozmezí 29 až 34 miliard USD. Což je v relativních číslech navýšení o 66 %. Všechny investice mají do datových center, serverů, síťové infrastruktury a kanceláří.

Meta tudíž počítá s obrovskými výdaji. A jejich výdaje jsou něčí příjmy. Respektive jsou to příjmy AMD. Dovolil bych si tvrdit, že větší část těchto investic půjde právě do datových center a serverů. Firma AMD může jenom díky této spolupráci utržit miliardy USD. Jenom pro představu, výnosy za rok 2020 byly 9,76 miliardy USD. Pouze ze spolupráce s Meta může v roce 2022 plynout obdobný výnos. Jejich dohoda je proto pro AMD jako dar z nebes.

Problém s čipy dle Pata Gelsingera přetrvá až do roku 2023

CEO Intelu Pat Gelsinger se k problematice nedostatku čipů na trhu vyjadřuje asi vůbec nejčastěji. Svá tvrzení zase ke konci října zopakoval a doplnil o nové informace. Naposledy jsme se tomuto fenoménu věnovali v analýze na Ford, kde jsme si vysvětlili, že pro automobilový průmysl je slabá nabídka čipů naprostá tragédie. Spousta automobilek musela snížit výrobu nebo linky na omezenou dobu úplně odstavit.

Zrovna třeba pro tuzemský průmysl to byl obrovský negativní zásah, když Škodovka začala omezovat výrobu. Škodovka (Volkswagen) je totiž bohužel jeden z mála podniků, který zde vyrábí celý produkt, což je pro hospodářský růst to nejdůležitější. Multiplikační efekt je v tomto sektoru velký. Laicky řečeno je na Škodovce závislých spousta dalších českých subdodavatelů a agentur.

V každém případě AMD, Intel a Nvidia z nedostatku čipů velmi těží. Dle Pata Gelsingera bude cesta za vyřešením slabé nabídky dost těžká. On sám věří, že momentální situace je v tomto ohledu asi vůbec nejhorší. Gelsinger se už dříve vyjádřil, že by se nabídka mohla tzv. odrazit ode dna. V průběhu roku 2022 se má situace postupně zlepšovat, ale obecně počítá s tím, že čipy budou nedostatkovým artiklem i v roce 2023. Nové výrobní kapacity se totiž nepostaví za pár měsíců.

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688