Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  10.11.2021 10:05:25

Tři úrovně efektu FOMO aneb Co přispívá k současné (podezřelé) náladě na trzích?

Slavný investor Warren Buffett kdysi řekl, že důvode vzniku cenových bublin na trzích je pocit, že váš o hodně hloupější soused vydělává o hodně více než vy. V posledních letech takhle možná bohatne leckdo, a tak je obava, že vám ujede pomyslný vlak, že nebudete u dalšího velkého růstového příběhu, velice rozšířená. A trhy to samozřejmě ovlivňuje.

Konkrétně ve Spojených státech, kde je investování na finančních trzích velice rozšířené i mezi běžnými lidmi, se vlastně není co divit. Během pandemie vzrostlo bohatství tamních domácností nejvýrazněji od 50. let, kdy se začaly statistiky sledovat. Jmění Američanů je více než šestkrát větší než HDP země.

Jmění Američanů

Ano, drtivá většina tohoto bohatství je v držení deseti procent nejbohatších, na vývoji na finančních trzích to ale nic nemění. Tak velká koncentrace peněz ovšem uvedený efekt FOMO (fear of missing out) podporuje a zvýrazňuje. S vědomím, že "ti bohatí se mají zase o něco lépe", se pocit, že ti ve vašem okolí bohatnou, zatímco vy ne (nebo pomaleji), snáší ještě hůře. Rychlá a takřka neomezená dostupnost informací všeho druhu šíření takového pocitu usnadňuje na úroveň v historii nevídanou.

FOMO (nejen) v tomto prostředí lze cítit minimálně ve třech základních podobách či úrovních.

1. Dlouhodobý FOMO

Akcie tabákové společnosti Altria jsou jedním z nejvýkonnějších titulů všech dob. 10 000 USD investovaných na začátku 70. let by mělo v současnosti hodnotu přes 250 milionů USD. Neuvěřitelné, jakkoli jde o hodnoty bez zahrnutí inflace.

Altria

Většinu zhodnocení přitom zajistily dividendy opětovně investované do akcií společnosti. Výplaty podílů ze zisku firmy jsou tedy pro dlouhodobé zhodnocení v případě Altrie zásadní.

Celý článek najdete na https://www.investicniweb.cz/investice/strategie-analyzy-tipy/tri-urovne-efektu-fomo-aneb-co-prispiva-k-soucasne-podezrele

Investiční web

Investiční web je plně tématickým finančním médiem, které umožňuje každému uživateli přizpůsobit si obsah podle jím preferovaných témat. Je jedno, zda jste aktivním investorem, který obchoduje na měnovém trhu nebo s akciemi na pražské burze, začínajícím investorem, jenž se snaží zorientovat v pravidlech investování, nebo jen spotřebitelem, který se chce vyznat v nabídce hypoték. Obsah na Investičním webu je prezentován v moderní formě, a to včetně videí denně natáčených v televizním studiu.

Nic z toho, co vám na Investičním webu nabízíme, by nešlo bez profesionální redakce, kterou tvoří zkušení burzovní novináři, redaktoři, editoři a moderátoři. Investiční web si užijete na desktopech, stejně jako na chytrých telefonech nebo tabletech.

Více informací na: www.investicniweb.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688