mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  02.11.2021 10:29:00

Cestování z Kosova do ČR

Cestování z Kosova do ČR

02.11.2021 / 10:25 | Aktualizováno: 02.11.2021 / 10:29

Kosovo je zařazeno mezi země s velmi vysokým rizikem nákazy COVID-19 (tmavě červená barva). Na základě Ochranného opatření Ministerstva zdravotnictví platí následující pravidla pro cestu do ČR z Kosova.

1) Občané ČR a jejich rodinní příslušníci, občané EU s přechodným pobytem v ČR a cizinci s povoleným trvalým pobytem v ČR musí před návratem do ČR (od 27.10.2021):

a) vyplnit Příjezdový formulář (s výjimkou dětí do 12 let) a potvrzení o jeho vyplnění předložit na vyžádání hraniční kontrole

b) Před zahájením cesty do ČR veřejnou dopravou (zejm. letadlem, vlakem, autobusem) disponovat negativním výsledkem testu na stanovení přítomnosti SARS-CoV-2. Testem na stanovení přítomnosti viru SARS-CoV-2 se rozumí: písemné potvrzení poskytovatele zdravotních služeb o negativním výsledku antigenního testu (max. 48 h od odběru), nebo písemné potvrzení akreditované laboratoře o negativním výsledku RT-PCR testu (max. 72 hodin od odběru). Dopravci neumožní přepravu cestujícím, kteří test / certifikát o testu a příjezdový formulář nepředloží.

c) Po vstupu na území ČR se podrobit RT-PCR testu v rozmezí 5. až 7. dne od vstupu na území České republiky, pokud orgán ochrany veřejného zdraví zcela výjimečně nerozhodl jinak. Do doby výsledku testu je povinnost nosit respirátor při každém opuštění bydliště.

V případě příjezdu individuální dopravou není nutné disponovat před vstupem na území České republiky žádným testem. Po vstupu na území ČR se podrobit RT-PCR testu v rozmezí 5. až 7. dne od vstupu na území České republiky, pokud orgán ochrany veřejného zdraví zcela výjimečně nerozhodl jinak. Do doby výsledku testu je povinnost nosit respirátor při každém opuštění bydliště.

Pravidla návratu do ČR.

VÝJIMKY PRO:

Pro očkované osoby a osoby, které prodělaly onemocnění covid-19, platí výjimky z povinnosti testů, zůstává však povinnost vyplnění příjezdového formuláře! Podrobnější informace zde.

Děti do dovršení věku 12 let nemusí vyplňovat příjezdový formulář, ani podstoupit RT-PCR test.

Informace o výjimkách pro další kategorie osob jsou k nalezení zde.

2) Občané Kosova a dalších třetích zemí bez povoleného pobytu v zemích EU

 

Osoby plně očkované jednou z v EU uznávaných vakcín v jedné z na seznamu uvedených zemích mohou cestovat do ČR bez jakéhokoliv omezení. Je nutné pouze vyplnit Příjezdový formulář a předložit očkovací certifikát. Více zde.

Pro osoby, které nejsou očkované, platí následující: Na základě Ochranného opatření Ministerstva zdravotnictví v části II. 2. Občané třetích zemí, kteří nemají vydané pobytové oprávnění Českou republikou nebo nemají povolení k dlouhodobému nebo trvalému pobytu v jiné zemi EU+ , a kteří nežijí v zemích s nízkým rizikem nákazy, mají v současné době zakázán vstup na území ČR. Z tohoto zákazu existují výjimky, které jsou popsání v části II. ochranného opatření Ministerstva zdravotnictví. Více zde.

Upozorňujeme, že nadále platí, že pro přístup ke službám v ČR je nutné splňovat epidemiologické požadavky (test, očkování, atp.). Aktuální opatření jsou k nalezení na stránce Ministerstva zdravotnictví ČR.

Podrobnosti k cestování do ČR a aktuálně platná pravidla pro vstup do ČR jsou k nalezení též na stránce Ministerstva zahraničních věcí ČR nebo na stránce Ministerstva vnitra ČR.

Případné dotazy související s podmínkami vstupu na území ČR je možno adresovat na následující e-mailovou adresu: cestovani.covid19@mvcr.cz.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688