Research (Česká spořitelna)
Akcie ve světě  |  29.10.2021 09:49:17

Výsledky Applu a Amazonu zklamaly, trhy ale v jejich očekávání rostly


Akciové trhy včera převážně posilovaly. Díky silnému závěru obchodování pak hlavně indexy v USA, tažené technologickým sektorem, což poslalo Nasdaq na nové rekordy. V očekávání zveřejnění výsledků za 3Q21 pomohly indexu akcie Applu a Amazonu s růstem mezi 2-3%, Tesla pak pokračovala vzhůru přes 3% díky impulzu z posledních dní. Po výsledcích nad odhady a solidnímu výhledu se dařilo např. i akciím firem Caterpillar (+4%) či Merck (+6%). Po uzavření trhu nicméně přislo ochlazení sentimentu díky skutečně oznámeným výsledkům a výhledu Applu a Amazonu, jež investory zklamaly, akciové futures tak dnes oslabují mezi 0,5-1%.

Amazon za očekáváním zaostal jak na tržbách o ( o 1%, i když s 15% meziročním růstem), ale hlavně na úrovni zisku, jenž meziročně klesl o 50% a za očekáváním zaostal o 30%. To hlavně kvůli zvýšeným nákladům na mzdy, růstu cen dopravy a problémům v dodavatelských řetězcích. Stejný důvod ovlivnil i nižší než očekávaný výhled na hlavní vánoční čtvrtý kvartál, jež je na úrovni 0-3 mld. USD provozního zisku, oproti očekávání konsenzu přes 7 mld. USD. Výhled na tržby je na spodní úrovni rozpětí 130-140 mld. USD oproti konsenzu nižší asi o 8%.Pozitivní informací byl pokračující silný vývoj v cloudu, kde tržby rostly meziročně o 39%, asi 5% nad odhady. Akcie v poobchodní fázi klesaly až k 5%.

Podobný pokles v poobchodní fázi zaznamenaly i akcie Applu, jenž poprvé za 4 roky zaostal na úrovni tržeb za očekáváním, i když nijak dramaticky na úrovni 1,8%, s 28% meziročním růstem. Prodeje iPhonů zaostaly za očekáváním o 6,5% s meziročním růstem o 48%. Zisk byl v souladu s očekáváním s meziročním růstem přes 60%. Investory patrně hlavně zklamalo, že Apple neposkytl opět výhled na čtvrtý kvartál a uvedl, že i přes očekávání dosažení rekordních tržeb očekává negativní dopad problémů v dodavatelských řetězcích (čipy) na úrovni přes 6 mld. USD a většina produktů se bude potýkat se zhoršenou dostupností

Jan Šafránek

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688