pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  20.10.2021 19:01:17

V Litomyšli se rozrůstá Váchalovská sbírka

Kupní smlouvu na knihu Satanu, kterou vytiskl a ilustroval Josef Váchal, podepsali ředitel Regionálního muzea v Litomyšli René Klimeš a majitelka Trmalovy sbírky Jitka Trmalová. Unikátní velkoformátová kniha, které bylo vytištěno pouze 17 exemplářů, se tak dostává do sbírek muzea, potažmo Pardubického kraje. Muzeum za ni zaplatí půl milionu korun.

Krajská muzea jsou nejen výstavní, ale také sbírkotvorné instituce a každé z nich se kromě historie regionu zaměřuje na něco specifického s nadregionálním významem. Je jasné, že Portmoneum, které spadá pod Regionální muzeum v Litomyšli, se musí věnovat jak osobě Josefa Portmana, tak i Josefa Váchala. Jistě nedosáhneme šíře váchalovských sbírek, jaké má Památník národního písemnictví, který získal Váchalovu pozůstalost, ale je dobře, že se i krajská sbírka rozrůstá z dalších možných zdrojů. Tady v Portmoneu, v obklopení celou výzdobou a nábytkem od Josefa Váchala, dostávají jeho knižní práce souvislosti, které přispívají k pochopení celého jeho díla,“ uvedl na slavnostním aktu podpisu náměstek hejtmana Pardubického kraje pro kulturu Roman Línek.

Pardubický kraj koupil Portmoneum od dědiček Ladislava Horáčkaroce 2016 za 15 milionů korun a připojil ho k Regionálnímu muzeu v Litomyšli. Ještě před znovuotevřením do něj investoval necelý milion korun. Na přelomu let 2019/2020 zde provedl větší záchrannou rekonstrukci za přibližně deset milionů korun. Dům byl zajištěn po statické stránce, veškeré malby byly očištěny a případně vyspraveny. Muzeum v rámci této stavby získalo v podkroví nový užitný prostor pro edukační programy a potřebné zázemí.

Mimořádná kniha

Autorská kniha Josefa Váchala Satanu obsahuje báseň italského básníka Giosue Carducciho (1835–1907), který patří mezi nositele Nobelovy ceny za literaturu.  Jedná se o projev revolučního ducha, z poloviny 19. století. Carducci zobrazil Satana jako symbol pokroku, přírody a pozemské radosti. Kniha ve své době vzbudila bouřlivé polemiky. Váchala ovšem oslovila natolik, že pro knihu vymyslel své vlastní písmo Ďas, vybavil ji 10 ilustracemi a 17 exemplářů vytiskl v nezvykle velkém formátu 61,5 x 35,8 cm. Exemplář, který litomyšlské muzeum získalo, má pořadové číslo 2.  V tomto výtisku se dochovalo také celostránkové akvarelové exlibris Váchalovy přítelkyně Anny Mackové. Váchal Satanu vystavil v roce 1927 v italské Florencii, kde získala cenu na mezinárodní výstavě krásných knih.

Váchal je světový fenomén

Nevšední grafická, malířská i literární tvorba Josefa Váchala (1884–1969) je charakteristická svou svébytností a je dnes vysoce ceněná. Portmoneum prezentuje jeho unikátní nástěnné malby a jeho díla především z oblasti grafické a knižní tvorby. „Nákupy Váchalových děl do sbírek jsou však nákladnou záležitostí. Proto jsme rádi, že jsme byli letos úspěšnými žadateli o grant Ministerstva kultury ČR, který právě na nákup hodnotných a mimořádných děl do sbírek muzeí a galerií přispívá.  Pokrylo nám to 70 procent ceny, zbylou část hradí Pardubický kraj, jakožto náš zřizovatel,“ uvedl ředitel Regionálního muzea v Litomyšli René Klimeš.

Knihu muzeum získalo ze sbírky právníka, antikváře a sběratele Viléma Trmala (1949–2013), který měl velký záběr sběratelského zájmu, ale nejoblíbenějším autorem mu byl právě Josef Váchal. Po smrti Viléma Trmala zdědila rozsáhlou sbírku jeho dcera Jitka, která ji spolu se správcem sbírky Pavlem Hájkem zpřístupňuje veřejnosti především formou výstav a publikací.

Veřejnost knihu uvidí na výstavě Portmoneana – Váchaliana v roce 2022 v Portmoneu, kde budou prezentovány i další akvizice muzea za posledních bezmála 20 let, vážící se k Josefu Portmanovi, Josefu Váchalovi a Portmoneu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688