Patria (Patria Finance)
Investice  |  16.10.2021 08:11:00

Víkendář: Kdy vládní dluhy překračují únosnou hranici? Pohled do třísetleté britské historie

Pokud nějakou zemi zatěžují příliš vysoké dluhy, může v delším období čelit znatelným výzvám. Na stránkách blogu St. Louis Fed to píše ekonom Guillaume Vandenbroucke, podle kterého je ale složité určit, kdy jsou dluhy již příliš vysoké. Následně poukazuje na historický vývoj ve Velké Británii, který by mohl o tomto tématu něco vypovídat.

Ekonom ukazuje následující graf s velmi dlouhodobým vývojem vládních dluhů ve Velké Británii (a porovnává je s dostupnými daty pro USA). Vládní zadlužení je zde prezentováno relativně k výši produktu a Vandenbroucke k tomu dodává, že data pochází z dílny Bank of England:

03

Jak v USA, tak ve Velké Británii dosahovalo vládní zadlužení na konci druhé světové války vysokých hodnot. V USA se jeho poměr k HDP pohyboval kolem 120 %, ve Velké Británii dokonce na 260 %. K tomu je zřejmé, že vysoké míry vládního zadlužení bylo v této zemi dosaženo už dříve. Na počátku osmnáctého století se poměr zvedl ze zhruba 20 % na téměř 200 %, a jak poukazují Jaume Ventura a Hans-Joachim Voth, „Británie bylo v tomto období ve válce v průměru dva roky ze tří let.“

Ekonom následně píše, že míra vládního zadlužení v USA na konci druhé světové války je přibližně stejná jako aktuální zadlužení (graf končí rokem 2019). Ve Velké Británii byla hranice 120 % poprvé překročena kolem roku 1780 a nad ní zůstala až do roku 1850. Jde o období, které historici nazývají průmyslovou revolucí. Ekonom na základě těchto dat tvrdí, že rostoucí či již vysoké zadlužení podle historických zkušeností nemusí automaticky znamenat období ekonomického útlumu.

Vandenbroucke míní, že lze dokonce diskutovat, zda průmyslovou revoluci nepodpořila i vyšší míra vládního zadlužení, ale to je téma, které jde daleko za jeho úvahu. Namísto toho se ptá, jak nákladné bylo pro britskou vládu vyšší zadlužování – jak se měnily úrokové sazby? Následující graf ukazuje sazby u dlouhodobých vládních dluhopisů ve Velké Británii:

03

Doba, kdy míra zadlužení dosahovala vrcholů (konec napoleonských válek, konec druhé světové války), tedy nebyla obdobím, kdy by vládní dluhopisy musely nabízet mimořádně vysoké výnosy na to, aby byly pro investory dostatečně atraktivní. Jinak řečeno, „investoři se nedomnívali, že zadlužení britské vlády je tak vysoké, že zvyšuje riziko defaultu, které by bylo kompenzováno jen vyššími výnosy.“

Na závěr ekonom poukazuje na to, že nyní se otázce veřejného zadlužení věnují jak akademici, tak veřejnost. Znalost historického chování dluhů, sazeb a dalších ekonomických proměnných by pak podle něj měla být součástí této diskuse. Následující graf porovnává výši vládních dluhů vybraných zemí k jejich HDP. V čele žebříčku figuruje Japonsko, Řecko a Itálie, mezi nejméně zadlužené země na této úrovni patří Rusko a Švýcarsko:

03

Zdroj: St. Lous Fed, Twitter

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  USDJPY (26.04.2024) - Graf dne X-Trade Brokers (XTB)
Pá   9:07  Intel: Slabé výkony v AI a slabý výhled Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688