Hradec Králové (hradeckralove.org)
Z regionů  |  13.10.2021 00:00:00

Město Hradec Králové zahájilo likvidaci cyklovraků

Po prázdninách zahájilo město Hradec Králové mapování cyklovraků a kol, o která již delší dobu nejeví jejich majitelé zájem. Nacházejí se na veřejném prostranství, kde zabírají parkovací místa a ubírají na atraktivitě veřejného prostranství. Město vraky rozdělilo podle technického stavu na několik kategorií, podle nich pak bude postupně probíhat jejich odstranění. Vedle tohoto projektu se město stále intenzivně věnuje projektu odstraňování autovraků, který byl zahájen na jaře letošního roku.
 

 
 
„Chtěli jsme navázat na projekt odstranění vraků po městě, na jaře jsme začali s autovraky, nyní k tomu připojujeme ještě kola. V posledních týdnech jsme mapovali cyklovraky a dlouho stojící nepoužívaná kola, která se nachází na veřejném prostranství, nejčastěji u stojanů, stromů nebo také veřejného osvětlení. Evidováno máme téměř padesát takových kol, skutečné číslo ale může být ještě o něco vyšší,“ říká náměstek primátora pro oblast správy majetku města Pavel Marek.

Město tato kola rozdělilo do tří kategorií, podle kterých budou postupně odstraňována. Do první (cyklovraky 0. kategorie) jsou zařazena kola, ze kterých zbylo jen torzo, musí být umístěno na městském pozemku a je připoutáno k městskému mobiliáři. Cyklovrak spadající do této kategorie se nachází například v Palackého ulici.

Do druhé oblasti (cyklovraky 1. kategorie) spadají vraky, které jsou evidentně nepojízdné (rám bez jednoho kola, rám bez řídítek, prázdné duše, zdeformovaná kostra, atd.) a nachází se na městském pozemku minimálně šest měsíců. Tyto vraky zanechali jejich majitelé v nejčastějších případech před halou hlavního nádraží a v prostoru terminálu městské hromadné dopravy. „Seznam těchto vraků se chystáme v druhé polovině října zveřejnit, aby se k nim majitelé mohli přihlásit. Pokud k ničemu takovému nedojde, budeme je muset z veřejného prostoru odstranit a budou předány Hradeckým službám v rámci projektu Re-use,“ doplňuje náměstek Marek.

Do poslední kategorie (cyklovraky 2. kategorie) jsou řazena kola, která jsou sice pojízdná, ale již dlouhou dobu nejsou majitelem využívána a opět se nachází na městském pozemku a jsou připoutána k městskému mobiliáři. Takových se po městě nachází nejvíce, zhruba čtyři desítky. Nyní běží lhůta jednoho roku, v rámci které mají majitele čas a možnost se o ně postarat. Po jednom roce budou kola řešena jako nalezená a předána na odbor vnitřních služeb do sekce Ztráty a nálezy. Po uplynutí zákonné lhůty budou tato kola zlikvidována nebo nabídnuta veřejnosti obdobně jako nalezená kola v rámci aukce.

Vedle odstraňování cyklovraků stále běží projekt v rámci kterého jsou likvidovány autovraky po městě. Během léta se městu podařilo úspěšně odstranit více než dvacet takových vozidel. Další téměř dvě stovky vozidel byly na základě výzvy z magistrátu města odstraněny svými majiteli.

Kateřina Šmídová, tisková mluvčí
 
Zodpovídá: Mgr. Kateřina Šmídová
Vytvořeno / změněno: 13.10.2021 / 13.10.2021
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688