Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  08.10.2021 08:01:05

Trh práce v USA opět zrychluje (Ranní zpráva z finančního trhu)

Americký trh práce se vrací k rychlejšímu tempu návratu na předcovidové úrovně. Přechozí problémy s náborem nových zaměstnanců by měly již být minulostí. Na druhou stranu tuzemské maloobchodní tržby sráží nedostupnost nových aut. Nálada na finančních trzích se po předchozích dnech vyšší volatility zlepšila. Nicméně eurodolar zůstává níže, a i region čeká na silnější impuls.

Tuzemský maloobchod sráží nedostupnost aut

Tvorba pracovních míst je v USA na rekordních úrovních, nicméně stále častěji zůstávají bez obsazení. Důvodů může být mnoho. Nejčastěji je zmiňován pomalý nabírací proces z důvodu covidu a bezpečnostních opatření. Zároveň se stále častěji ukazuje jako problematická podmínka vakcinace pro nástup u některých profesí a zaměstnavatelů. Navíc zvýšení podpora v nezaměstnanosti mohla některé lidi přesvědčit zůstat ještě nějakou dobu doma a počkat si na lepší nabídku práce. Tato výhoda však již skončila před několika měsíci a obrat v poslední vlně pandemie by měl ukázat návrat lidí do práce. Pro září očekáváme nárůst o 470 tis., což je jen mírně pod odhady trhu a znamenalo by dvojnásobné tempo oproti srpnu. Míra nezaměstnanosti by měla poklesnout o jednu desetinu na 5,1 % a růst mezd si podle nás udrží silný růst 0,5 % m/m.

Tuzemské tržby maloobchodníků od dubna vykazují slušné meziměsíční nárůsty, ovšem s výjimkou prodeje aut. Jejich dostupnost je totiž snížena. A podobný příběh pravděpodobně uvidíme na údajích za srpen. Registrace prodejů automobilů v srpnu meziměsíčně klesly téměř o 10 % (SA). Naopak spotřebitelská důvěra po mírném červencovém zakolísání opět vzrostla. Zatímco v případě maloobchodních tržeb bez zahrnutí motoristického segmentu odhadujeme slušný růst o 1,5 %, u prodejů aut čekáme naopak výrazný pokles o 3,0 % m/m. V meziročním srovnání by to znamenalo expanzi 8,2 % bez a 6,0 % se zahrnutím prodeje aut. Efekt postcovidové euforie a nárůstu z velmi nízké srovnávací základny je nicméně asi za námi a prostor pro expanzi v dalších měsících se snížil.

Koruna stagnuje na úrovni 25,40 za euro

Tuzemský průmysl v srpnu výrazně klesl pod všechny odhady zejména kvůli propadu produkce automobilů. Ruku v ruce s tím se zhoršila i bilance zahraničního obchodu. Stavební produkce nepatrně rostla. V souhrnu byla zveřejněná data horší, než se čekalo, a ačkoliv z letních měsíců není dobré dělat silné závěry, problémy se subdodávkami průmysl zjevně silně tíží i nadále. Více na https://bit.ly/3aiXDmq.

Na globální úrovni finanční trhy nepotěšilo včerejší zveřejnění německé průmyslové produkce, která vykázala meziměsíční propad o 4 %. Pozitivní náladu z odvráceného federálního „shutdownu“ v USA to však nenarušilo. Navíc v průběhu dne trhy potěšila zpráva z ECB o průběhu prací na novém programu nákupu státních dluhopisů po konci současného pandemického programu. Evropské akciové trhy uzavřely se ziskem necelých dvou procent a podobném duchu obchodovaly i americké trhy. Eurodolar stagnoval na úrovni 1,155 USD/CZK. Region tak zůstal téměř beze změny.

Polským zlotým nezahýbala ani holubičí vyjádření guvernéra centrální banky po středečním překvapivém zvýšení úrokových sazeb. Na korunu pro změnu nezavážilo oznámení největší automobilky a zaměstnavatele v České republice Škody Auto o omezení výroby ve zbytku roku z důvodu nedostatků čipů.

Autor: František Táborský

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   8:44  Moneta: Obchodování bez práva na dividendu - Komentář k firmě Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá   8:18  Česká koruna zvolna posiluje ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá   8:17  Deflátor amerického HDP vzbuzuje rozruch ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688