Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  07.10.2021 15:24:30

Turbulentní plyn promluví i do výkazů Shellu

Turbulentní třetí čtvrtletí přineslo Shellu řadu událostí od hurikánů po obrovské výkyvy cen zemního plynu a elektřiny, které budou mít výrazný dopad na jeho finance. Akcie firmy po dnešním sdělení rostly i o více než 1 procento, na klesající ropu nehledě, později ale zisky odevzdaly. Podle RBC Capital Markets byl nicméně update konstruktivní, především kvůli komentářům o lepším tradingu se zkapalněným zemním plynem.

Podle Shellu do hospodaření firmy promluví hurikán Ida, který zablokoval velkou část produkce ropy v Mexickém zálivu. Úhrnný negativní dopad do očištěného zisku vidí energetický gigant nyní na 400 milionů dolarů. Naopak do cash flow z jejích operací „podstatně" promluví vyšší marže v souvislosti se stávající cenovou situací na trhu s elektřinou a plynem.

Shell se také zmínil o své divizi tradingu, kde se výsledky předpovídají obzvláště obtížně. Její výsledky z plynu by mohly být teď vyšší než ve druhém čtvrtletí, uvedla firma, která tak podle Bloombergu nabízí prognóza první pohled na to, jaké pro ropné giganty vlastně bylo nepředvídatelné třetí čtvrtletí.

Shell mimo to čeká nižší marže v segmentu chemikálií a vyšší marže v segmentu v rafinerské činnosti. Podle RBC Capital Markets vypadá prognóza zisku v chemické divizi (Chemicals), nižší mezičtvrtletně o 100 až 200 milionů dolarů, v porovnání s částí konkurence slaběji. Podle společnosti Jefferies se bude ale pozornost během daného čtvrtletí upínat na motory hybatele tvorby cash flow.

Zde může být vhodné sledovat referenční evropský kontrakt na zemní plyn, kterým je termínový kontrakt Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku. Nárůst jeho ceny o 1 dolar na milion britských termálních jednotek obvykle zvedá očištěný zisk Shellu o 150 milionů dolarů, uvedls dnes firma. Daný kontrakt, který je určující pro ceny na evropském trhu, se ve třetím čtvrtletí zvedl o 18 dolarů a podle dat Bloombergu rostl i poté.

Ceny komodit od ropy a uhlí po plyn a ceny potravin se v posledních týdnech po celém světě dramaticky zvedaly. Ropa se kvůli této široké rally i vyčkávání velkých producentských zemí tento týden vyhoupla na nejvyšší hodnoty od roku 2014. Vzestup dostal americkou ropu podle jednoho z technických ukazatelů už v pondělí do překoupeného pásma, když se 14denní index relativní síly přehoupl nad úroveň 70 bodů.

Dnes ropa sestupuje hlouběji pod sedmiletá maxima. V amerických zásobnících přibylo minulý týden více černého zlata, než se čekalo. Cenu ropy srazilo i včerejší oznámení Ruska, že zvyšuje dodávky zemního plynu do Evropy a je připraveno stabilizovat trh. Termínový kontrakt na lehkou americkou ropu WTI obchodovaný v New Yorku spadl v průběžném dnešním obchodování o více než dvě procenta pod 76 dolarů. Severomořský Brent se drží trochu lépe, i když v dopolední části seance se viděl pod 80 dolary za barel.

Vývoj ceny ropy WTI za poslední rok:

2

Podle analytiků agentury Moody´s můžeme mít před sebou pro příští rok scénáře ještě utaženějšího trhu s ropou. Těžaři ropy a plynu ještě nezareagovali na nejnovější rapidní zotavování trhu, pošramoceného pandemií, tak, jak je v tomto sektoru zvykem, a neposunuli dál průzkum nedotčených ložisek. Výdaje na těžbu se tak zvednou globálně jenom o 8 %, odhaduje Moody´s.

Letos chtějí ropné a plynové firmy utratit za těžbu a související aktivity 352 miliard dolarů, tvrdí Moody´s na základě odhadů Mezinárodní energetické agentury (IEA). Aby předešly výraznému nedostatku dodávek v příštích několika letech, museli by svoje rozpočty na těžbu zvednout o 54 procent, tvrdí také Moody´s. Tedy na více než půl bilionu dolarů, nejvíce od roku 2015.

Akcie Shellu stouply o letos o více než 27 procent. Společnost Patria FinanceShell ve svém seznamu dlouhodobých investičních příležitostí. Od zařazení do tohoto seznamu dosahuje zhodnocení pro tento titul 14 procent.

Výkonnost akcí Shell na burze v Londýně od začátku roku:

s

Zdroje: Shell, Bloomberg, Patria.cz

Foto: Shell

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688