Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  05.10.2021 15:28:10

Dramaticky levnější akcie, sazby určí, které sektory povedou

Září bylo podle CNBC nejhorším měsícem od března 2020, jediný sektor, který připsal zisky, byla energetika. Jonathan Golub, který působí jako hlavní akciový stratég v Credit Suisse, na stanici řekl, že zůstává stále býkem. Nicméně uznává, že sentiment je nyní jak na trhu, tak v celé ekonomice negativnější než před několika týdny. Včetně toho, že růst produktu byl pro třetí čtvrtletí odhadován až na 6 %, nyní se hovoří i o 3 %.

Zhoršení sentimentu je dáno řadou věcí počínaje problémy ve výrobních řetězcích přes spory o vládní rozpočet a konče vládními výdajovými programy až po přicházející změny v monetární politice nebo vývoj v Číně. Jak moc jsou tyto zprávy již odraženy v cenách akcií?

Stratég připomněl, že během posledních pěti čtvrtletí obchodované společnosti hojně překvapovaly svou ziskovostí, která předčila očekávání. A podle jeho názoru tomu tak bude i nadále, protože investoři podceňují schopnost firemního sektoru udržet svou ziskovost i v současném náročnějším prostředí. Na trhu se tak bude střetávat skupina zmíněných negativních faktorů s dalším pozitivním překvapením na straně ziskovosti.

Vedle ziskovosti Golub poukázal na změnu ve valuacích akciového trhu. Poměr cen a zisků očekávaných pro následujících 12 měsíců se totiž před rokem pohyboval kolem hodnoty 21, nyní PE kleslo k 19. Což stratég vnímá tak, že „akcie jsou nyní dramaticky levnější ve srovnání s tím, kde byly ještě nedávno.“ Jaké sektory by stratég nyní investorům doporučoval?

Odpověď závisí na směru sazeb. Pokud by totiž výnosy desetiletých vládních obligací „mířily spíše ke 2 % než k 1 %, absolutně chcete být v průmyslu, materiálech, energetice.“ Jinak řečeno, investoři by se měli orientovat na cyklickou stranu trhu. Jestliže ovšem výnosy budou mířit spíše dolů, podle stratéga by to nahrávalo růstovému segmentu trhu. A pokud investor nemá představu o tom, kam sazby zamíří, stojí za úvahu, že „cyklické akcie jsou na tom ohledně fundamentu mnohem lépe“. Jinak řečeno, pokud investor nechce spekulovat o dalším vývoji sazeb, cyklická část trhu je pro něj kvůli fundamentu a mnohem nižším valuacím podle stratéga lepší.

LLP research v komentáři k následujícímu grafu píše, že akcie mají ohledně svého pohybu v říjnu skutečně rády liché roky. Jejich návratnost má totiž v tomto měsíci v těchto letech tendenci převyšovat říjnovou návratnost v letech sudých. Průměr lichých let dosahuje 3,6 %, průměr let sudých -1,1 %:

1


Zdroj: Twitter, CNBC


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688