Patria (Patria Finance)
Investice  |  05.10.2021 11:58:19

Trend se zlomil, k dalšímu vrcholu sazeb to může trvat 35 let, říká investiční ředitel Morgan Stanley

Poslední dva roky jsou katalyzátorem, který posune svět ze zhruba dvacetiletého deflačního období. Pro Bloomberg Markets to uvedl investiční ředitel Morgan Stanley Mike Wilson. Už před pandemií ale probíhaly změny tímto směrem, včetně deglobalizace či „některých populistických hnutí“ a rostoucí příjmové nerovnosti. Jak vidí expert další vývoj?

Wilson považuje současnou vyšší inflaci za známku toho, že skutečně došlo ke zlomu v trendu. Nečeká sice, že současná inflační čísla přetrvají delší dobu, nicméně návrat k předchozímu stavu, kdy panovaly silné dezinflační či dokonce deflační tlaky, podle něj také nenastane. Poukázal na to, že sazby a výnosy vládních obligací po celá desetiletí trendově klesaly, nyní zase může trvat „35 let, než se dostanou na další vrchol“. Co na to akcie?

Expert hovoří o 10 – 20% korekci na amerických akciích vedené technologickým sektorem. Její příčinou by měly být utaženější finanční podmínky a monetární politika. To se projeví na valuacích akciového trhu, tedy na poměrech cen a zisků obchodovaných společností. Korekci ale podle Wilsona vyvolají i zisky samotné, protože se ukazuje, že ekonomické oživení slábne a k tomu se přidávají nákladové tlaky. Nejsou ale tyto faktory, o kterých se na trhu hovoří delší dobu, již plně odraženy v cenách akcií?

Podle Wilsona ještě ne, patrné ovšem je, že investoři se postupně posouvají směrem ke kvalitním firmám. Nicméně až dojde k osekávání očekávaných zisků a Fed skutečně přikročí ke změně své politiky, nebudou podle experta poklesu uchráněny ani tyto firmy. Jde přitom o tradiční přechod do další fáze cyklu. Následující graf ukazuje valuace amerických akcií počítané na základě zisků očekávaných pro následujících 12 měsíců a zisků dosažených za posledních 12 měsíců (zelená křivka):

2

Zdroj: Twitter

Na utahování finančních podmínek jsou podle Wilsona nejcitlivější technologické akcie, které si doposud připisovaly výrazné zisky. A některé společnosti budou čelit slábnoucí poptávce, která byla doposud tažena nahoru tím, že lidé trávili více času doma a jejich spotřeba se posunula odpovídajícím směrem. K cyklickému vývoji Wilson dodal, že zpomalení ekonomiky je v této fázi běžné, současná situace se ale může odlišovat v tom, že zisky zeslábnou více, než je obvyklé, protože jejich předchozí růst byl zase mnohem silnější než během standardního cyklu.

Na závěr rozhovoru hovořil expert o tom, že predikovat vývoj na akciích na jeden rok dopředu je těžší než na sedm let dopředu. Dlouhodobější výhled se totiž do značné míry odvíjí od toho, jak vysoká je valuace akcií na počátku tohoto období. V současné době leží valuace vysoko (viz graf), a to podle Wilsona implikuje, že roční návratnost akcií se bude v delším období v průměru pohybovat na jednociferných, a ne na dvouciferných číslech. Což ale na druhou stranu „není konec světa“.

Zdroj: Bloomberg Markets





Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út   9:00  Předběžný odhad HDP - 1. čtvrtletí 2024 ČSÚ (ČSÚ)
Út   8:43  Toto jsou dvě základní cesty, kterými se může vydat Fed. Jak v jednotlivých... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Út   8:27  Euro čeká na dnešní inflaci a HDP ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út   8:25  Koruna čeká na HDP a centrální banky ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688