Libor Holub (Bohemia Energy)
Finanční rady  |  29.09.2021 15:11:14

Energie zdražují. Řešením jsou tržní ceny

Ceny elektřiny a plynu dosáhly rekordních hodnot, což se projeví na účtech všech spotřebitelů. I z této situace však existuje východisko.

Tlak na růst cen kvůli přechodu na bezemisní zdroje, dlouhá zima a očekávaný růst spotřeby na základě rozvoje elektromobilitu – to vše jsou faktory, na které se trh připravoval. Ve stejném období však do vývoje vstoupily nepředvídatelné události. Jde zejména o spekulace obchodníků s emisními povolenkami a přiškrcení dodávek plynu jako součást politické hry ve světě. Výsledkem je stav, kdy ceny energií na velkoobchodních trzích již několik měsíců razantně rostou a nyní vylétly na extrémní hodnoty.

Standardní ceníky nedávají smysl

Kvůli extrémním hodnotám, na které v současné době ceny energií vylétly, jsou nuceni zdražovat i dodavatelé energií a standardní ceníky už přestaly dávat smysl. „Určovat nyní spotřebitelskou cenu na delší časové období je prakticky nemožné, nebo by stanovená cena musela být tak vysoká, aby absorbovala všechny výkyvy,“ vysvětluje Libor Holub, obchodní ředitel Bohemia Energy. V opačném případě by totiž dodavatelé museli za pár měsíců zdražovat znovu.

Aktuální přemrštěné ceny ale musí zákonitě zase klesnout a najít si novou dlouhodobou hladinu. Na to ostatně již upozorňují i někteří odborníci. Pokud si tak zákazník dnes zafixuje cenu na další tři roky, má jistotu, že mu vysoká cena zůstane. Při poklesu velkoobchodní ceny totiž dodavatelé zlevňovat nebudou, protože se budou obávat, že se zvýšení cen může opakovat.

V takto nestabilním prostředí je nejlepším řešením dodávka za ceny krátkodobého velkoobchodního trhu. A to i přesto, že jsou tyto ceny aktuálně vysoké. Jakmile totiž dojde k cenové korekci, nejdříve se projeví na tomto trhu a profitovat z ní tak budou právě zákazníci s tržními cenami,“ vysvětluje Libor Holub a zároveň dodává, že tento typ produktu využívá v Bohemia Energy již třetina jejích zákazníků.

Proč jsou tržní ceny výhodné?

Na to, proč jsou velkoobchodní, tedy tržní ceny obchodované den před dodávkou aktuálně správnou volbou, se můžeme podívat do historie. V roce 2018 došlo rovněž k prudkému nárůstu cen elektřiny a velkoobchodní ceny se na krátkou dobu dostaly dokonce nad standardní ceníkové ceny, stejně jako je tomu nyní. V následujícím roce ale ceníkové ceny vystoupaly ještě výš, ačkoli tržní ceny se už vracely do svého přirozeného cenového pásma. Nůžky se rozevřely natolik, že tržní ceny byly v průměru levnější o 20 % a v roce 2020 dokonce o 38 %.

Obdobnou situaci, jen ve zrychlené míře, lze očekávat i nyní. Proto se Bohemia Energy rozhodla zajistit svým zákazníkům dodávky energií za velkoobchodní, tedy tržní ceny. „Místo toho, aby zákazníci odebírali energie za nevýhodnou cenu, nebo se jim v reakci na vývoj trhu měnil ceník každý měsíc, nabízíme jim možnost profitovat z očekávaného poklesu cen okamžitě. Teprve jakmile se situace uklidní a velkoobchodní ceny si zase najdou svou stálou a reálnou hladinu, budeme opět moci klientům zodpovědně nabídnout pevnou ceníkovou cenu. Věříme ale, že poté co si vyzkouší výhodnost tržních cen, o klasické ceníky již nebudou mít zájem,“ vysvětluje Libor Holub.

Libor Holub

obchodní ředitel Bohemia Energy

Po absolvování ČVUT v Praze působil v několika společnostech v odvětví energetiky, například Cityplan nebo RWE. Rovněž řídil obchodní aktivity společnosti ATEL v České republice a na Slovensku. Od roku 2010 zastává pozici obchodního ředitele Bohemia Energy.



Bohemia Energy

Energetická skupina Bohemia Energy je s 1,23 miliony zákazníků a ročním obratem 23,06 miliard korun největším uskupením alternativních dodavatelů energií v České republice a na Slovensku. Skupinu tvoří sedm energetických společností – lídr skupiny, největší alternativní dodavatel energií v České republice, Bohemia Energy, dále společnosti Amper Market, Comfort Energy, Energie ČS, Europe Easy Energy, X Energie, a největší alternativní dodavatel energií na Slovensku, společnost Slovakia Energy.

Více na www.bohemiaenergy.cz.


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po   0:00  Jak pronajmout byt, hlavní zásady Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688