Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  29.09.2021 09:18:00

Rozbřesk: Strach z inflace sráží akcie i korunu

Strach z globálních inflačních tlaků hraje v posledních dnech na trzích jednoznačně prim. Trhy začínají být přesvědčené, že výpadky v subdodávkách a narušení výrobních řetězců budou trvalejšími fenomény a znemožní centrálním bankám efektivně stimulovat ekonomiku. Proto se na trzích rozjelo nové kolo výprodeje bezpečných dluhopisů (nabízejících fixní výnos).

Výnos amerického desetiletého dluhopisu vyskočil od začátku září již o více než 25 bps na 1,54 % (nejvyšší úroveň od léta). Vzhůru šly i výnosy německých a francouzských dluhopisů, i když zdaleka ne tak rychle. A vyšší výnosy bezpečných aktiv dohromady se strachem z vyšší výrobní inflace startují výprodeje na akciových trzích.

Hlavní americký index S&P500 ztratil přes 2 %. Nejvíc "na ráně" jsou ale růstové tituly, které nejhůře snášejí růst výnosů a úrokových sazeb - technologický index NASDAQ ztratil včera 2,8 % (nejvíce od letošního března). Tato negativní nálada se samozřejmě podepisuje i na české koruně, která se přes blížící zasedání ČNB dostává do defenzivy a pohybuje se v okolí 25,50 EUR/CZK.

Jedním z hlavních inflačních problémů na straně nabídky je v poslední době nedostatek zemního plynu. Za raketovým růstem ceny zemního plynu (od počátku roku vzrostla více jak 4násobně) stojí kombinace řady faktorů, včetně silné loňské zimy, nízkých zásob, slabšího výkonu obnovitelných zdrojů v Evropě, vyšší poptávky z Asie nebo omezené nabídky z Ruska. Řada z nich je bezesporu dočasné povahy, ale pravděpodobně ne všechny. A málokdo také věří, že se nesoulad mezi nabídkou a poptávkou podaří sladit v průběhu hlavní zimní "topné" sezóny.

Právě situace na trhu s plynem, který v řadě evropských ekonomik v čele s Itálií a Velkou Británií hraje výraznou roli, může hýbat s inflačními očekáváními a ve finále i s celkovou náladou na trzích. Zvlášť pokud silnější zimní vlny pandemie COVID zase načas zastaví probíhající normalizaci v globální výrobě a logistice.

TRHY
Koruna

Česká koruna se ve slabém svátečním obchodování lehce dostala pod tlak a oslabila do blízkosti 25,50 EUR/CZK - nejslabší úrovně od konce srpna. Problémem je horší nálada na globálních trzích, kde vládne strach z inflace (viz úvodník). Nepomáhá tak ani blížící se zasedání ČNB, na kterém očekáváme nárůst sazeb o 50 bps. Slabší koruna bude pro některé váhající dodatečným argumentem, proč tempo utahování měnové politiky dočasně urychlit.

Zahraniční forex

Pokračující růst averze k riziku tažený primárně růstem amerických výnosů nahrává silnějšímu dolaru. Americké měně se ovšem daří, navzdory tomu spory okolo navýšení dluhového limitu v Kongresu neutuchají a levicová část demokratické strany dala na srozuměnou, že nepodpoří renominaci současného šéfa Fedu Powella. Trh zjevně stále silněji akceptuje rostoucí inflační tlaky a k tomu doprovodnou jestřábí rétoriku.

Naproti tomu rétorika ECB je v drtivé většině holubičí s tím, že vysoká inflace je stále brána za dočasnou. Tak konec konců vyznívá i většina příspěvků na právě probíhajícím sympoziu o měnové politice pod hlavičkou ECB v Portugalsku (i dnes vystoupí řada centrálních bankéřů, včetně např. hlavního ekonoma P. Lana).


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688