Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  27.09.2021 08:58:25

Čínský šach mat kryptu

Není to tak dlouho, kdy Čína rozjela boj proti kryptoměnovým transakcím. Tento boj vyvrcholil v závěru minulého týdne, kdy čínské regulační orgány zakázaly úplně všechny aktivity spojené s kryptoměnami na svém území. Zřejmě všichni mají ještě v paměti červnové omezení těžby na území Číny, které se významně negativně dotklo kurzu takřka všech kryptoměn. Nyní vydalo deset čínských úřadů společné prohlášení, že budou spolupracovat na vymýcení nelegálních aktivit v oblasti kryptoměn. Do spolupráce na potírání provinilců se zapojí např. centrální banka, úřad pro cenné papíry a devizoví regulátoři. De facto to znamená, že od minulého týdne jsou všechny aktivity spojené s virtuálními měnami nelegální, tzn. těžba, směna, nákup, prodej atd. Čína tak vysílá jasný signál, že hodlá při prosazování zákazu ještě přitvrdit.

Z výše uvedených úřadů lze zmínit prohlášení Čínské centrální banky People’s of China (PBOC), která uvedla, že zprostředkování obchodování s kryptoměnami je nezákonné a plánuje přísně trestat každého, kdo tak činí, včetně těch, kteří pracují pro zahraniční platformy z území Číny. Národní rada pro rozvoj a reformy (NDRC) uvedla, že zahájí celostátní zátah proti těžbě kryptoměn, protože se snaží toto odvětví postupně zcela odstranit.

Čína začala svůj boj proti kryptoměnám již v roce 2013, tedy dlouho předtím, než kryptoměny zažily svůj největší boom. Zajímavé však je, že nejdříve čínská vláda uvedla, že bitcoin je virtuální komodita a uživatelé se mohou volně podílet na jeho online obchodování. Tato relativní svoboda vydržela v Číně jen pár měsíců. Ještě v témže roce totiž finanční regulační orgány včetně PBOC zakázaly bankám a platebním společnostem poskytovat služby spojené s bitcoinem. Následovaly další restrikce v roce 2017, kdy úřady zakázaly prvotní nabídky mincí (ICO) s odkazem, že chtějí ochránit investory a omezit finanční rizika takových investicí. Zároveň se zákazem uvádění nových mincí šel ruku v ruce také zákaz platformám obchodovat a směňovat zákonná platidla (fiat) za kryptoměny a naopak. To vedlo k prvnímu většímu vyčištění trhu, protože většina platforem přesunula své aktivity za hranice Číny. Do poloviny roku 2018 se takhle stáhlo z trhu 88 platforem. Součástí těchto opatření byly restrikce vztahující se k obchodu s kryptoměnami. Bylo zakázáno zakládání účtů, registrace, obchodování, zúčtování a likvidace u finančních a platebních společností.

Boom kryptoměn a obrovský růst ceny bitcoinu v minulém a letošním roce pak oživil čínský trh s kryptoměnami. Investoři si našli svou cestu, aby neporušovali zákazy, ale mohli v kryptoměnách i přesto podnikat. Bohužel se tak stalo v době, kdy se Čína rozhodla přivést k životu svou vlastní oficiální digitální měnu. Čína se tak rozhodla zbavit jakékoliv konkurence, která by mohla tento projekt byť jen trošku ohrozit. Nehledě na skutečnost, že nad kryptoměnami neměla žádný dohled, což byl dozajista významný faktor, proč se tohoto segmentu trhu zbavit.

Kryptoměny sice reagovaly na poslední kroky Číny poklesem, ale pokles nebyl tak výrazný jako na jaře. Částečně zato mohla i kauza z předchozích dní, která obletěla svět. Hned v úvodu minulého týdne vyplavaly na povrch zvěsti, že největší čínský developer, společnost Evergrande se topí v dluzích, když má závazky po splatnosti ve výši 305 mld. dolarů. Případný krach této společnosti by s největší pravděpodobností ovlivnil negativně i globální trh. Navíc Čína tentokrát ohlásila, že firmu nebude subvencovat a zachraňovat. Již tato zpráva se negativně promítla do kurzu bitcoinu a dalších kryptoměn. Poté, co firma ohlásila dohodu s věřiteli a zažehnala tak největší riziko případného krachu, trend vývoje kurzu se obrátil. Do růstu pak zasáhly čínské restrikce, které bitcoin srazily zpět ke 42.000 dolarů. 

Týdenní vývoj kurzu bitcoinu | zdroj CoinBank

Zajímavost na závěr

Před ohlášením čínských restrikcí proběhly na burzách dva větší výběry bitcoinů. Nejdříve den před restrikcemi proběhlo stažení 952 BTC z trhu. Tento krok byl následován ještě větším výběrem necelou hodinu před oficiálním vyhlášením restrikcí. Těžař nečekaně vybral dalších 1366 BTC, což v tu chvíli dělalo zhruba 58 mil. dolarů v kryptoaktivech.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

02.10. 09:35  šach mat vypadá jinak (Pepa Satoshi)
28.09. 04:39  ... (*i)

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688