ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Investice  |  23.09.2021 09:37:42

Ranní glosa: Data z trhu práce za září rozhodnou o zahájení útlumu měnové expanze Fedu

Zářijový report o americké zaměstnanosti patrně rozhodne o tom, zdali Fed již v listopadu oznámí jízdní řád pro postupnou redukci měnové expanze. Pokud se tak stane, tak k úplnému odbourání politiky nákupů dluhopisů může dojít již v polovině roku 2022. Takový je asi hlavní vzkaz ze zářijového zasedání FOMC.

Nutno dodat, že pokud se zářijové statistiky z trhu práce povedou (což není vůbec jisté) a Fed začne ještě tento rok redukovat nákupy dluhopisů, tak se tím zjevně otevře cesta k prvnímu zvýšení úrokových sazeb v druhé půlce příštího roku. Jak přitom vyplývá z nové kvartální prognózy, tento scénář je zjevně velmi pravděpodobný pro zhruba polovinu centrálních bankéřů z vedení Fedu.

Pokud pak jde o samotnou prognózu v makroekonomickém smyslu slova, tak ta doznala očekávaných změn, přičemž asi tím nejzajímavějším číslem je konsensuální odhad pro jádrovou inflaci. Ten pro rok 2022 leží na úrovni 2,3 %. Z tohoto čísla jasně plyne, že americká centrální banka očekává již druhý rok v řadě viditelné přestřelení svého cíle. Není tedy divu, že šéf Fedu J. Powell na tiskovce uvedl, že v jeho očích je inflační mandát americké centrální banky fakticky již naplněn.

K tomu, aby tedy došlo k posunu měnové politiky do neutrálnější pozice, bude tudíž zapotřebí dosažení pokroku na trhu práce, kde mandát Fedu naopak ještě není naplněn (byť někteří členové FOMC si to myslí). Další akce Fedu - spuštění útlumu nákupu dluhopisů - je tedy vyloženě podmíněna příchozími daty - konkrétně pak zářijovým reportem z trhu práce. Ten přitom podle Powella nemusí být super dobrý, ale postačí, aby byl slušný či ucházející. Jaký si pak mají trhy představit přírůstek nových pracovních míst v měsíci září, aby vyhovoval přívlastku “ucházející”? Zcela určitě to bude muset být číslo zřetelně vyšší než to srpnové (+235 tisíc), které bylo klasifikováno Powellem jako zklamání. Podle našeho názoru zářijový přírůstek na(d) úrovní 400 tisíc nových pracovních míst by mohl být postačují proto, aby se Fed k prvnímu restriktivnímu kroku v listopadu odhodlal.

Trefit odhad zářijových výsledků z amerického trhu práce bude tedy klíčové. Z tohoto důvodu platí, že jakékoliv související makro-statistiky zveřejňované ještě před tímto reportem (vyjde 8. října) mohou být důležité a mohou trhy výrazně pohnout. Například další týdenní data o nových a pokračujících žádostech o podporu v nezaměstnanosti, které budou zveřejněny dnes v půl třetí.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   5:51  Dlouho očekávaná událost ze světa kryptoměn. Přinese další halving bitcoinu nová... Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Pá   0:03  25. dubna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o čtvrtečním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 22:27  US100 posiluje o 1,5 % 📈 X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688