Okénko BIG EXPERT  |  20.09.2021 17:26:31

Evergrande nejsou Lehmani, ale binec po nich taky zůstane

Čínský realitní gigant Evergrande se již několik týdnů zmítá v problémech. Společnost čelí platební neschopnosti. Dle dosavadních vyjádření nemá ani na nejbližší splátky úroků. Až 1,5 milionu čínských domácností se pravděpodobně nedočká svého zaplaceného bytu. Hlavní otázkou zůstává, jak se k problému postaví čínské politburo. To ovlivní, jak moc se problémy Evergrande nakonec podepíší na globálních finančních trzích.

Už jen název společnosti Evergrande napovídá, že její zakladatelé se nikdy nechtěli držet při zemi a díky systému financování nových bytů na čínském trhu společnost vyrostla v jednoho z největších světových developerů. Byty se obvykle platí celou částkou i několik let před dostavbou. Svoji roli hraje i mentalita Číňanů. Dle výzkumu portálu Anjuke celých 81 % Číňanů považuje koupi nemovitosti ještě před svatbou za svoji povinnost.

Akcie padají

Problémy společnosti akcionáři vyjádřili masivním propadem akcií. Z letošních maxim už akcie kotované v Hongkongu spadly o 86 %, přičemž o 19 % přišly jen během pondělní seance. Klesly na nejnižší úroveň od roku 2010. A dostaly se už i pod hodnotu IPO z roku 2009. Problémy realitních společností dnes stáhly celý hongkongský index HangSeng. Přišel o 3,3 % a uzavřel nejníže od listopadu minulého roku. Propady indexů v Evropě jsou krátce před závěrem seance nejvyšší za posledních několik měsíců.

Akcie společnosti Evergrande v tomto roce prudce padají. Z letošních maxim už ztrácejí 86 % a obchodují se pod IPO cenou z roku 2009. Zdroj: Bloomberg

Blíží se bankrot?

Stále více se spekuluje o krachu Evergrande, jejíž dluhy přesahují $300 mld. Ve čtvrtek by měla společnost dle Bloombergu splatit úroky z dluhopisů ve výši $84 mil. a následující středu jí čeká splátka ve výši $47,5 mil. Den zúčtování však může přijít už v úterý, kdy se čeká splátka úroků z bankovního úvěru. Už nyní je jasné, že nadějí je pouze finanční pomoc vlády nebo domluva na odložení splátky. Jinak můžeme očekávat technický bankrot.

Dopad na ekonomiku bude drsný

Dle banky Goldman Sachs bude jakýkoliv scénář dalšího vývoje bolet. I v případě relativně hladkého řešení situace se čeká zpomalení čínské ekonomiky o 1 procentní bod. V případě nejhoršího scénáře divokého krachu by dle Goldmanů přišla čínská ekonomika o 4 procentní body růstu, a to se všemi myslitelnými dopady na globální ekonomiku. Například australská ekonomika se již potýká s propadem zájmu o železnou rudu a australský dolar je na páru s americkým dolarem v září nejslabší měnou skupiny G10. Čína je pro Austrálii zdaleka nejdůležitějším obchodním partnerem.

Na rozdíl od mnoha dalších komodit se cena železné rudy propadá. Hlavním faktorem jsou problémy na čínském realitním trhu. Z letošních květnových maxim už cena v čínském Qingdau klesla o polovinu (cena $/t.). Zdroj: Bloomberg

Co na to kumunisti?

Alfou a omegou řešení celé situace je přístup čínské komunistické strany CCP. Zatím se zdá, že dělá velmi málo, ale to se může v krátké době změnit. Stranu si nelze představovat jako jednotnou entitu, ale spíše soubor různých frakcí, které neustále soutěží o moc. Xi Jinpingova “ideologická” klika se v posledním roce očividně pustila do frakcí, které stály za divokým kapitalismem (a korupcí) posledních desetiletí. Ty však umožnily vznik a rozvoj mnoha společností, které dnes patří mezi globální lídry včetně technologických obrů jako Alibaba nebo Tencent.

Vše může souviset s prezidentskými volbami v Číně, které jsou na programu v příštím roce. Na první pohled by se mohlo zdát, že prezident Xi Jinping bude chtít jakékoliv ekonomické problémy eliminovat, aby byl shromážděním lidových zástupců už potřetí zvolen do čela země. Byl by prvním čínským prezidentem, který by mohl být po změně ústavy v roce 2018 zvolen více než 2x.

Vzhledem k vnitropolitickým bojům však Xi může také bankrot (restrukturalizaci) společnosti využít ve svůj prospěch. Vnímat pouze ekonomické aspekty není v Číně dostačující. Investoři si nemohou být zdaleka tak jisti pomocí systémově důležitým společnostem jako v USA. Ideologie v posledních měsících v Číně jasně vede na úkor businessu, a pokud bude ideolog Xi Jinping opět zvolen prezidentem, tak se business dostane na druhou kolej s definitivní platností.

Jiří Tyleček

Stal se fanouškem finančních trhů během studií na vysoké škole, kdy realizoval první obchody na burze. Po několika pracovních zkušenostech začal pracovat jako analytik finančních trhů ve společnosti XTB se zaměřením na obchodování komodit v čele s ropou a zlatem. Během několika let své zájmy rozšířil o centrální bankovnictví, které hrálo po hypoteční finanční krizi stěžejní roli. K jeho současné práci patří fundamentální i technická analýza měnových párů, komodit, akcií a akciových indexů. Myšlenkově se transformoval ze zarytého zastánce volného trhu do pozice umíněného liberála.


XTB

XTB jako přední evropský broker byl založen v roce 2004 a je jedním z největších brokerů na světě s kancelářemi ve 13 zemích, včetně České republiky, Slovenska, Velké Británie, Španělska, Německa, Francie a Chile. Pražská kancelář je zde od roku 2008. Je regulován světovými dohledovými orgány jako je britské FCA, polské KNF nebo kyperský CySEC. Od roku 2016 je společnost kotována na varšavské burze.

Více na https://www.xtb.com/cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688