plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  16.09.2021 00:00:00

Plzeňáci rozhodli o podobě vánočního stromu i výzdoby Klatovské. Plzeň opětovně vyzývá občany k darování stromu

Plzeňáci rozhodli o podobě vánočního stromu i výzdoby Klatovské. Plzeň opětovně vyzývá občany k darování stromu

Výzdoba pro letošní vánoční strom (varianta 1)

Výzdoba pro letošní vánoční strom (varianta 1)

Letos bude mít Plzeň vánoční strom na náměstí Republiky opět trochu jiný. Jeho dozdobení světelnými prvky si obyvatelé vybrali v anketě na webových a facebookových stránkách města od 1. září do 14. září. Ta rozhodla o výsledné podobě ozdob, které na vánoční strom v letošním roce Správa veřejného statku města Plzně nechá zavěsit. Zároveň letos Plzeňané poprvé hlasovali o ozdobách pro jednu z hlavních plzeňských tříd – Klatovskou. Město zároveň opět vyzývá občany, pokud mají 12 až 15 metrů vysoký jehličnan (smrk, jedle, douglaska) a chtějí ho ze svého pozemku v blízké době odstranit, ať ho nabídnou městu Plzni.

Občané v anketě, která probíhala na Facebooku Plzeň.eu a na webu www.plzen.eu, rozhodli, že vánoční strom bude dozdoben led řetězem s flash efektem, velkými či malými světelnými hvězdami, světelnou špičkou a plastovými ozdobami. Vyhrála tedy varianta 1 s počtem hlasů 1672. U Klatovské třídy vyhrála varianta 4 s počtem hlasů 1998.

Výzdoba Klatovské třídy (varianta 4)

Výzdoba Klatovské třídy (varianta 4)

„Na ozdobení vánočního stromu použijeme 3,5 kilometru světelných řetězů, které lze rozsvěcovat postupně po jednotlivých sekcích. K tomu přibydou další světelné ozdoby, jejichž motiv si občané zvolili,“ vysvětlila technická náměstkyně Správy veřejného statku města Plzně Andrea Fojtíková.

Novou vánoční výzdobu, které dominuje ledově bílé světlo, použilo město Plzně na vánoční smrk v prosinci 2019, přičemž v loňském roce rozhodovala poprvé veřejnost o tom, jak strom dozdobit. Občané si k dozdobení stromu loni vybrali motiv vločky.

Nabídka vánočního stromu městu Plzni

„Správa veřejného statku města Plzně si dovoluje znovu vyzvat občany, zda mají na své zahradě jehličnatý strom, nejlépe smrk, jedli nebo douglasku vysoký 13 až 15 metrů, pravidelného kuželovitého tvaru s neprosychajícími větvemi, a chtějí ho v blízké době ze svého pozemku odstranit, aby ho nabídli městu Plzni jako vánoční strom. V současnosti máme nabídky v řádu jednotek a veškeré stromy správa velmi důkladně prověřuje. Stěžejním kritériem pro výběr je také přístupnost pro jeřáb a nákladní auto a strom, aby rostl v Plzni či v blízkém okolí Plzně,“ popsal Richard Havelka, vedoucí Úsek lesů zeleně a vodního hospodářství Správy veřejného statku města Plzně.

Odborníci posoudí nabídky veřejnosti ze všech hledisek. „Ne každý strom, který vypadá esteticky na zahradě, se hodí i na prostranství na náměstí. Výběr není jednoduchá záležitost, protože i po poražení je nutné prozkoumat, zda není strom příliš napadený hnilobou nebo jinak poškozen. A v případě, že by se taková věc zjistila, je nutné mít v záloze další varianty,“ doplnil Miloš Pacolt, vedoucí oddělení městských lesů Správy veřejného statku města Plzně.

Nabídku s uvedením adresy pozemku a kontaktem na majitele, dopravní přístupností pro jeřáb a nákladní auto, případně i s fotografií, je možné zasílat na Správu veřejného statku města Plzně, Klatovská 10-12, Plzeň, 301 00, nebo na e-mailovou adresu: svsinfo@plzen.eu do konce září 2021.

Text: Adriana Jarošová


Zveřejněno: 16. 9. 2021, Martin Pecuch

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688