mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  16.09.2021 09:05:00

V Limě byla odhalena Lavička Václava Havla

V Limě byla odhalena Lavička Václava Havla

16.09.2021 / 10:05 | Aktualizováno: 16.09.2021 / 10:17

První Lavička Václava Havla v Latinské Americe byla slavnostně odhalena 15. září 2021 v parku „Parque del Libro“ v městské části Miraflores v Limě na břehu Tichého oceánu. Inaugurace se konala za přítomnosti manželky českého prezidenta Dagmar Havlové, která přiletěla z Prahy, velvyslance ČR v Peru Michal Sedláčka a starosty městské části Miraflores Luise Moliny. Odhalení památníku zahájilo Týden Václava Havla v Limě, což je série kulturně-společenských akcí, organizovaných Velvyslanectvím ČR v Peru, na základě tvorby Václava Havla.

Jsem opravdu ráda, že se mohu zúčastnit této mimořádné události,“ prohlásila Dagmar Havlová po příletu do Limy. „Velice si vážím pozvání ze strany velvyslanectví ČR v Limě a jsem moc ráda, že věnují tolik úsilí představit zde v Peru odkaz mého manžela.

Lavička Václava Havla se nachází v Parque del Libro v městské části Miraflores, s krásným výhledem na Tichý oceán. Památník zůstane přístupný veřejnosti a bude zde reprezentovat dobré česko-peruánské vztahy a zároveň připomínat Havlovy myšlenky. Samotné inaugurace se kromě vystupujících zúčastnilo více než 100 hostů, včetně velvyslanců Korejské republiky, Maďarska, Mexika a Řecka, zástupci velvyslanců USA, EU a Polska, bývalý peruánský předseda vlády Pedro Cateriano a prezident peruánské obchodní komory PeruCámaras Carlos Durand a mnozí další.

Jsme nesmírně poctěni, že můžeme představit život i literární dílo Václava Havla zde v Peru za přítomnosti paní Dagmar Havlové,“ prohlásil velvyslanec ČR v Limě Michal Sedláček a dodal: „Myšlenky a odkaz Václava Havla mají v dnešní době stejný, ne-li vyšší význam, než v době, kdy byly napsány, a velvyslanectví ČR v Peru připravilo pro peruánské publikum program, který představí Václava Havla jako disidenta, dramatika i jako prezidenta a obhájce lidských práv.

Týden Václava Havla v Limě zorganizovalo Velvyslanectví ČR v Peru společně s radnicí Miraflores a za podpory českého krajanského spolku ACEC u příležitosti výročí 10 let od úmrtí Václava Havla a nedožitých 85. narozenin prvního českého prezidenta. Kromě odhalení památníku se v týdnu od 15. - 18. 9. koná v Limě premiéra divadelní hry Audience, vernisáž výstavy fotografií připomínající život, politický odkaz i literární dílo V. Havla v nejnavštěvovanějším parku Limy Parque Kennedy, promítání filmu „Havel“, politická konference věnující se tématu boje s korupcí a dobrého vládnutí a prezentace životopisné knihy Michaela Žantovského nazvaná „Havel: Jeden život“.

ZÚ Lima děkuje všem partnerům (krajanský spolek ACEC, honorární konzul ČR v Peru Raul Alta Torre, firmy Petramás, Solek, PBS Group, Golden Prague Beer) za podporu uvedeného projektu.

V případě dalších dotazů kontaktujte velvyslanectví ČR v Limě: Alena Špičková tel: +51 984 917 358, email: alena_spickova@mzv.cz.

V Limě byla odhalena Lavička Václava Havla

V Limě byla odhalena Lavička Václava Havla


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688