army.cz (MO ČR)
Armáda  |  15.09.2021 00:00:00

Czech Lion zahájen: prověří velení na tisícovce vojáků

„Tento a další týden cvičení jsou vyústěním prakticky jednoho roku příprav, plánování a mnoha hodin náročné štábní práce,“ shrnul v úvodu nástupu velitel pozemních sil generálmajor Ladislav Jung. „Brigáda provedla souběžné plánování štábu brigády s prvky brigádního úkolového uskupení, včetně účasti zahraničních partnerů. A to nejen doma, ale i v zahraničí za podpory mnohonárodní divize v polském Elblagu, což na všechny zúčastněné kladlo vysoké nároky. Musím uznat, že nejen štáb, ale i příslušníci prvků bojové podpory a bojového zabezpečení odvedli velmi dobrou práci,“ doplnil a poděkoval zástupce velitele 7. mechanizované brigády plukovník Petr Blecha.

I když budou Libavou burácet motory těžké techniky a mechanizované jednotky reálně procvičovat odražení útoku nepřítele, jedná se především o tzv. velitelsko-štábní cvičení. To prověří schopnosti velitelů a štábů velet podřízeným jednotkám bojového uskupení, společně plánovat a řídit boj a pružně reagovat na vývoj situace na bojišti. Hlavní dějství cvičení je tak přeneseno na jednotlivá hlavní místa velení 7. brigádního úkolového uskupení a Velitelství pozemních sil a ve vojenském újezdu je jich zřízeno hned několik.

Maskované stany i moderní technologie

Hlavní místo velení obecně představuje stálé pracoviště velitele a jeho štábu, z nějž velí podřízeným vojskům během operace. Pracují zde rovněž styční důstojníci od nadřízeného, podřízených, sousedů a spolupůsobících vojsk.

S výstavbou jednotlivých míst velení se začalo už minulý týden. Do vybraných prostor zamířila spojovací technika na kolových i pásových podvozcích, navozil se potřebný materiál a podle detailně zpracovaných schémat se začaly budovat jednotlivé části, včetně vnitřního vybavení pracovišť. Místa velení cvičení Czech Lion jsou od té doby nepřetržitě střežena.

Zvenčí to tak sice nepůsobí, ale to nejdůležitější se odehrává právě ve stanech pod maskovacími sítěmi. Zde se nepřetržitě shromažďují a vyhodnocují aktuální informace z prostoru operací, odhaduje se budoucí vývoj a pravděpodobné kroky nepřítele, rozhoduje o vlastní činnosti a řídí vlastní síly. Cvičení k tomu podobně jako v roce 2019 plně využívá počítačovou podporu a simulaci, které zabezpečuje Centrum simulačních a trenažérových technologií Brno. To má k dispozici standardizovanou aplikaci NATO, umožňující vytvořit věrnou virtuální realitu bojiště, v níž mohou velitelé a štáby v koaličním kontextu řídit obranné i útočné operace opravdu komplexně.

]]>
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688