David Jukl (Mercurius Pro)
Akcie ve světě  |  15.09.2021 11:16:18

2 dividendové akcie, které vám budou platit celý život

Běžným cílem příjmových investorů je využít dividendy k pokrytí části nebo všech výdajů v důchodu. Proto by si měli vybírat dividendové akcie, které poskytují nepostradatelné produkty s malým množstvím dostupných substitutů nebo bez nich.

Dvě dividendové akcie, které podle mého názoru splňují tato kritéria, jsou PepsiCo (NASDAQ:PEP) a Essential Utilities (NYSE:WTRG).


PepsiCo je společnost, která prodává potraviny a nápoje ve více než 200 zemích a teritoriích po celém světě. Může se pochlubit 23 značkami, z nichž každá dosáhla v loňském roce odhadovaných maloobchodních tržeb ve výši nejméně 1 miliardy dolarů, a to včetně známých značek Pepsi, Lipton Tea, Lay's a Doritos.

Díky neustálým inovacím a vnímavosti vůči vyvíjejícím se preferencím spotřebitelů je společnost lídrem v Severní Americe v kategoriích občerstvení i tekutých osvěžujících nápojů (LRB).

A přestože má na celosvětovém trhu s nápoji v hodnotě 570 miliard dolarů 9% podíl v maloobchodním prodeji a na celosvětovém trhu s občerstvením v hodnotě 550 miliard dolarů 7% podíl, společnost PepsiCo věří, že může svůj podíl zvýšit rozšířením své přítomnosti na rozvíjejících se trzích. U obou kategorií se navíc očekává, že do roku 2025 porostou o 4 až 5 % ročně.

Analytici očekávají, že roční růst zisků společnosti PepsiCo se zrychlí z 5,3 % ročně v předchozích pěti letech na 9,8 % v příštích pěti letech, což by mělo stačit k tomu, aby společnost i v budoucnu podporovala středně vysoké jednociferné zvyšování dividend.

Tuto možnost podporuje i přiměřený výplatní poměr společnosti PepsiCo ve výši 69 %. Od roku 2021 tento dividendový aristokrat zvyšuje výplatu již 49 let po sobě. Za předpokladu, že společnost příští rok opět zvýší dividendu, dosáhne na ještě prestižnější titul Dividendového krále.

Společnost PepsiCo se obchoduje za 25násobek očekávaného zisku v roce 2021, má tedy rozumnou cenu a výnos akcií k datu psaní tohoto článku činí 2,8 %. Příjmoví investoři si mohou akcie přidat do svých portfolií pro dalších několik desetiletí stabilních dividend a růstu.

2. Essential Utilities

Druhou volbou pro investory, kteří hledají spolehlivé a rostoucí dividendy, je společnost Essential Utilities, která se zabývá dodávkami vody a zemního plynu. Společnost poskytuje své služby přibližně pěti milionům lidí v devíti státech USA na středozápadě a východním pobřeží a také v Texasu.

V první polovině roku 2021 společnost Essential Utilities vygenerovala 49 % svých příjmů ve výši 981 milionů dolarů z regulovaného segmentu vodohospodářských služeb, který zahrnuje vodné a stočné. Dalších 49 % nejvyššího příjmu pocházelo ze segmentu regulovaného zemního plynu, který vytápí domácnosti a podniky v chladnějších měsících roku.

Kromě stálé síly hlavních utilit, jako je voda a zemní plyn, by se investorům na obchodním modelu této společnosti měla líbit i další věc, a to skutečnost, že téměř všechny její příjmy ve stejném období byly regulovány vládními subjekty. Právě tato dynamika umožňuje společnosti stabilně zvyšovat své tržby a zisky.

A vzhledem k tomu, že Essential Utilities plánuje do roku 2023 investovat 3 miliardy dolarů do rozšíření a zlepšení své vodohospodářské a plynárenské infrastruktury, společnost očekává, že během této doby bude schopna dosahovat 5% až 7% ročního růstu zisku.

A protože současný výplatní poměr společnosti ve výši 58 % je ve skutečnosti nižší než dlouhodobý cíl vedení ve výši 60 % až 65 %, měla by být společnost schopna v následujících letech pokračovat v růstu dividendy. Poslední zvýšení výplaty o 7 % prodloužilo sérii růstu dividend na 30 let.

Ačkoli Essential Utilities není zrovna výhodnou koupí za 29násobek očekávaného letošního zisku, investoři mohou být s touto akcií ve svém portfoliu klidní, protože pobírají dividendu, která v současné době vynáší 2,2 %.

Mercurius Pro

Mercurius Pro, o. c. p., a. s. vznikl v roce 2018 a jeho tým má bohaté zkušenosti z předchozího působení jak v českých, tak zahraničních makléřských domech, investičních bankách a dalších finančních institucích. Poskytujeme profesionální služby pro začínající, pokročilé i institucionální investory. Naší vizitkou jsou letité zkušenosti a výsledky naší práce.

Pro investory, kteří nemají velké zkušenosti, případně jsou limitováni časem, nabízíme konzultace s makléřem či pasivní přístup k investicím skrze řízená portfolia. Zkušený investor uvítá širokou paletu nástrojů FX, komoditního, finančního i akciového trhu, včetně derivátů. Lehce si tak může z naší nabídky vytvořit své široce diverzifikované portfolio. Profesionálním a korporátním investorům nabízíme produkty a podmínky upravené dle jejich požadavků.

Více informací najdete na: www.mercurius.pro

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688