Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  09.09.2021 19:53:46

Proč nemusíte být úplným vlastníkem NFT, přestože si jej koupíte (2/2)

Ilustrační obrázek | zdroj 123rf.com

Nová hranice

Pro pochopení NFT je důležité porozumět tomu, co se rozumí pod pojmem non-fungible token. Fungible je odvozeno od latinského slovesa fungi, což znamená provádět. Případně se lze inspirovat italštinou, ve které slovo fungibile znamená zaměnitelný. Slovo fungible se tak týká toho, zda lze něco vyměnit. Pokud si budete chtít nakoupit zboží v celkové hodnotě 100 Kč, je jedno, za jakou stokorunovou bankovku si toto zboží koupíte. Naproti tomu NFT nelze vyměnit za jiné NFT. Každý token je jediný svého druhu, nebo je jednou celou částí z limitované edice.

Obsah prodávaný jako NFT může vzniknout mnoha způsoby. Může být vytvořen přímo počítačem, což bylo základem pro tvorbu 10.000 unikátních CryptoPunků v roce 2017. Obsahem může být společné dílo, jako například série hudebních NFT "Firsts" anglické zpěvačky a skladatelky Imogen Heap a výtvarníka Andyho Carnea. Obsahem těchto hudebních NFT je improvizace zpěvačky, která je doprovázena vizuální formou. Nebo mohou představovat sérii předmětů, jako například série "NFT Yourself" skupiny Kings of Leon, v níž nabízené prostředky zahrnovaly hudební alba s jedinečnými prvky a speciální vstupenky na koncerty.

Omezená práva

NFT umožňují tvůrci takového díla nebo kolekce oslovit přímo své publikum. Ještě donedávna nebylo možné prodávat online takové věci jako první tweet, gify, nebo dokonce umělecká díla. Díky blockchainu, ve kterém jsou tyto transakce zaznamenávané a vzniku non-fungible tokenů to již možné je. Každý, ať už jednotlivec, společnosti, umělecké skupiny, či jakýkoliv jiní tvůrci tak mají možnost svá digitální díla zpeněžit a prodat komukoliv, kdo o takové dílo projeví zájem.

Tuto možnost mají také díky autorskému právu. To svému tvůrci automaticky přisuzuje vlastnictví již při vytvoření díla. Jedinou podmínkou je, aby takové dílo odráželo vlastní duševní tvorbu autora. Zjednodušeně řečeno, tvůrce díla je vlastníkem autorských práv a tak může rozhodovat o tom, jak bude s jeho dílem nakládáno, což se týká také potenciálního prodeje.

Každý, kdo si NFT koupí, získá vlastnictví v tom smyslu, že se minimálně stane takový token jeho majetkem. Koneckonců NFT je digitální certifikát vlastnictví představující nákup digitálního aktiva, který je dohledatelný v blockchainu. Pokud tedy není digitální dílo prodáváno s dalšími právy, nemůže nový majitel s takovým NFT dále nakládat. To se týká i těch práv, která nabízí autorské právo, jako je právo např. na zpřístupnění aktiva celému světu, nebo právo na úpravu či rozmnožování. Dá se to připodobnit k nákupu softwaru. Když si zakoupíte nějaký software, tak se většinou v licenčním ujednání dočtete, že software nemůžete dále šířit. Nijak se tato situace neliší od nákupu fyzického díla. Pokud dílo nezakoupíte s příslušnými autorskými právy, nemáte automaticky právo vystavovat takové dílo např. v nějaké galerii. Abyste taková práva získali, musíte být buď vlastníkem autorských práv k dílu, nebo vám je musí autor postoupit (pokud možno písemně a s podpisem).

Digitální díla je velmi snadné sdílet. Dají se lehko kopírovat, či reprodukovat. Kupující NFT si tak musí uvědomit, že pokud bude chtít své zakoupené dílo dále šířit bez souhlasu vlastníka práv k tomuto dílu, porušuje autorský zákon a může ho za takové jednání čekat postih, či sankční pokuty. Důležité tak je, aby případné digitální dílo nový majitel kupoval rovnou s autorskými právy. Tyto práva lze převést pouze tak, že budou zakotvené již v NFT ve formě licence.

Může se stát, že při nákupu NFT narazíte na omezená práva, která autor uděluje kupujícímu. Příkladem takového non-fungible tokenu je právě blockchainové hra CryptoKitties, jejíž komerční využití umožňuje majiteli roční výdělek maximálně do výše 100.000 USD. Jsou však takové NFT, jímž tvůrci výslovně omezili veškeré komerční využití díla. Například skupina Kings of Leon stanovila, že jejich hudba NFT je určena pouze pro osobní spotřebu.

Kupující by si tak měl být vědom toho, že koupě NFT je zcela spekulativní investicí stejně jako při koupi například fyzického obrazu. Zájemce si kupuje jedinečnou věc, i když v digitální formě. Pokud kupující nezíská zároveň právo jakkoliv nakládat s takovým dílem, nebude mít možnost sdílet tvůrčí dílo na veřejných platformách, případně jej reprodukovat a zpřístupňovat ostatním. Kupující tak může mít potěšení pouze z vlastnictví takového díla.

Zájemce o NFT by si měl dát také pozor na pravost digitálního díla. Blockchain jen stěží může zaručit, zda je kreativní dílo pravé. Kdokoliv může vzít jakékoliv cizí dílo a tokenizovat ho jako NFT. Tímto jednáním se dopouští porušování autorských práv, ale vy to jen těžko zjistíte. Při nákupu byste měli vědět, že to, co kupujete, opravdu pochází od tvůrce, který dílo prodává. NFT se již etablovaly v online světě a je tak pravděpodobné, že tu budou i nadále v budoucnu. Budou tak nadále vyvstávat otázky týkající se vlastnictví v souvislosti s autorským právem. To nemusí být většině lidí hned jasné a je důležité, abyste pochopili principy toho, co za své peníze dostáváte.

Informace obsažené v tomto článku neslouží jako investiční rady. Jsou jen pro informační účely. 



Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
15.04.2024  Zlato trhá rekordy, ale prodávat nemusí být moudré Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688