Miroslav Novák (AKCENTA CZ)
Okénko investora  |  07.09.2021 11:14:33

Koruna vyhlíží úroveň 25 CZK/EUR

Koruna v letošním roce vůči euru posilovala a doposud si dokázala připsat zisky přesahující 3 %. Na začátku září se kurz koruny k euru pohyboval v blízkosti hladiny 25,40 CZK/EUR a česká měna tak již dokázala vymazat velkou část ztrát související s nástupem pandemie Covidu19 z loňského února a března. Aktuálně se sice koruna nachází de facto na úrovních ze začátku roku 2020, ale na maxima z loňského roku, úroveň 24,80 CZK/EUR, ji stále ještě zhruba 60 haléřů zbývá. Je možné, že se koruna na tuto úroveň podívá ještě v letošním roce, respektive je alespoň letos reálné posílení koruny k hranici 25 CZK/EUR?

Pokud vyjdeme z toho, že hlavním motorem posilování koruny je v posledních měsících měnová politika České národní banky (ČNB), samozřejmě s přihlédnutím k vývoji pandemie Covidu19, tak nás z tohoto pohledu čeká mimořádně zajímavé zasedání bankovní rady ČNB na konci září. Důvod? Je totiž zcela reálné, že centrální bankéři zvýší úrokové sazby rovnou o 50 bazických bodů. Na zasedáních v srpnu a v červnu přitom hlavní úrokovou sazbu shodně zvýšili o 25 bazických bodů.

S tím, jak dochází k akceleraci spotřebitelské inflace, oživuje ekonomika a hrozby uzavírek spojené s pandemií se snižují, tak se zároveň zvyšuje potřeba normalizovat měnovou politiku s nastavením úrokových sazeb k hodnotám z před začátku pandemie. O tom, že je ČNB připravena k razantnějšímu zvýšení sazeb přitom v minulém týdne velmi otevřeně hovořil guvernér J. Rusnok. O zvýšení sazeb rovnou o 50 bazických bodů se přitom hlasovalo, leč neúspěšně, již v červnu a v srpnu a pokaždé byl iniciátorem V. Benda. Teprve nyní v září má však toto razantní zvýšení reálnou šanci na úspěch, když klíčové bude jaké stanovisko zaujmou guvernér J. Rusnok, viceguvernéři M. Mora a T. Nidetzký a T. Holub. Od O. Dědka a A. Michla podporu v tomto směru čekat nelze.

Z pohledu rozhodování členů ČNB bude velmi důležité, jak dopadne srpnová inflace. Předpokládat lze další zrychlení a je reálné, že se meziroční růst dostane těsně pod 4 %. To by mohl být pomyslný jazýček na vahách ve prospěch razantnějšího zvýšení sazeb. ČNB sice cíluje inflaci na horizontu měnové politiky, tj. aktuální změna sazeb bude mít dopad především až na druhou polovinu příštího roku, ale ČNB zároveň nemůže ignorovat ani současný rychlý růst cen v jádrové složce inflace a evidentní nárůst inflačních očekávání. Rizikem pro razantní zvýšení sazeb zůstává pandemie Covidu19, jejíž vývoj se v posledních týdnech bagatelizuje.

Pokud ČNB v závěru září skutečně přistoupí k razantnějšímu zvýšení sazeb a zároveň se na finančních trzích udrží alespoň trochu současného optimismu, tak je pravděpodobnost dalšího posilování koruny vůči euru poměrně vysoká. A minimálně testování hranice 25 CZK/EUR je v nadcházejících týdnech pravděpodobné. Pokud navíc ČNB vydrží apetit ve zvyšování sazeb i ve 4. čtvrtletí, tak je jen otázka času, kdy se koruna podívá i pod zmíněnou 25. A není se čemu divit, když úrokový diferenciál začíná hrát stále silněji ve prospěch české měny. 

Miroslav Novák

Miroslav Novák

Vystudoval obor Finance na Vysoké škole ekonomické v Praze a Finance a finanční služby na Vysoké škole finanční a správní. Zkušenosti v oblasti bankovnictví načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti AKCENTA. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kursů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média.


AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku, Německu a Francii. Klientské portfolio tvoří více než 39 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcentacz.cz


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy o koruně

Čt 08:25 Koruna si připsala drobné zisky (ČSOB-Dealing) Měny-forex

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)

Přečtěte si také:

02.02.2024Koruna pod tlakem, hladina 25 CZK/EUR na dohled (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
04.05.2012Koruna zpět nad 25 CZK/EUR Investiční bankovnictví (Komerční banka)
20.04.2012Koruna se přiblížila k úrovni 25 CZK/EUR Investiční bankovnictví (Komerční banka)
24.02.2012Koruna opět posílila k 25 CZK/EUR Investiční bankovnictví (Komerční banka)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688