Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  29.08.2021 11:24:24

Pražské burze v týdnu za celkově podprůměrné likvidity kraloval zbrojní titul, v očekávání další hospodářské výsledky


Pražská burza se po oddechu z předcházejícího týdne nasměrovala zpět na sever. Pod vlivem minima zpráv ovlivňoval dění především zahraniční sentiment. Index PX si nakonec polepšil o 0,62 % na závěrečných zhruba 1 282 bodů. Investorská aktivita však byla vyloženě prázdninová, když se uzavřely obchody jen za 1,95 mld. . Nižší objem burza zaznamenala v létě jen v posledním červencovém týdnu.

Vítězem týdne se bez nových zpráv staly akcie CZG, které hned v pondělí prorazily svá dosavadní maxima a technicky si tím otevřely cestu dále výše. Eskalace růstu přišla především ve středu, což na titulu přineslo největší likviditu za poslední 3 měsíce. Titul patří mezi poslední tři, u kterých se čeká na hospodářské výsledky za 1. pololetí. Firma je zveřejní 28. září.

 

Na nová historická maxima poskočily také akcie STOCK, když dle neoficiálních zpráv se likérka dostala do hledáčku dalšího zájemce. Titul se tak v Londýně přiblížil již hranici 4 GBP, resp. obchoduje se s cca 5% prémií oproti navrhované oficiální ceně převzetí, které má projednávat valná hromada svolaná na 20. září. Regulatorní hlášení každopádně odhalují další značné změny podílů kvalifikovaných akcionářů.

Před čtvrtečním reportem hospodářských výsledků se třetí týden v řadě posunuly výše akcie KOFOLA. Ocitly se tak již na 2letých maximech. Nápojová firma uvedla, že hodlá některé své produkty nabízet ve skleněných litrových lahvích. Investoři společně s výsledky každopádně očekávají v úterý především i informace o letošní dividendě.

Bramborovou medaili získaly v týdnu akcie ČEZ, které však svou vahou byly nejhlavnějším motorem růstu indexu PX. Titul je kurzově historicky „nejdále“, resp. dostal se již nejvýše od ledna 2013. A svůj vliv opět sehrály ceny elektřiny, které po oddychu zamířily zpět na sever. Některé kontrakty tak dokonce dosáhly nových maxim. U řady krátkodobých tedy cena překračuje 100 EUR/MWh! U titulu se vlastně před volbami více mediálně řeší, díky podílu ve společnosti Geomet, lithium, resp. možná gigafactory. Spekuluje se v této věci nejspíše na oznámení konsorcia se skupinou Volkswagen, nicméně vzhledem k „rychlosti“ se vidina již jen samotného lithia z Cínovce cíluje až na rok 2025.

Výkonnost indexu PX dokázaly překonat již jen akcie Avast, když právě i akcie přebírající společnosti NortonLifeLock v zámoří pozvolna nevýrazně kurzově přidávaly.

Svou vahou se největší brzdou indexu PX staly nakonec v týdnu akcie VIG. Ty se sice v úvodu týdne v domovské Vídni pokoušely ještě navázat na předchozí růst a posunout tak svá 1,5letá maxima, následně však již jen mířily na jih.

Druhý rakouský titul ERSTE, po pokusu o růst, zakončil týden neutrálně. Na bankovní tituly mohlo negativně působit oznámení ČNB o dalším navýšení proticyklické kapitálové rezervy. Od října 2022 stoupne na 1,5 %. ČNB zkrátka větří zvyšující se riziko z překotného vývoje na nemovitostním, resp. hypotečním trhu, na který přitom před lety sama zadělala svými nesmyslnými intervencemi na koruně. Zatímco u akcií MONETA se stále očekává vylepšení nabídky skupiny PPF, což pomáhá držet cenu, na jih tak zamířily především akcie KB.

Od PPF se očekává především oznámení podrobností ohledně squeeze outu u O2, když v týdnu to budou již 2 měsíce od získání více než 90% podílu v telekomunikační firmě. A podíl mohla na trhu o něco dále navýšit, když za tu dobu se zobchodovalo na burzách téměř procento akcií O2.

Závěrem ještě možno zmínit akcie PHILIP MORRIS, které se usadily u v minulém reportu zmiňované technické hranice 15 500 . Firma bude vlastně na pražské burze zakončovat výsledkovou sezónu. Ale až 30. září.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Po 16:40  Akciové trhy: Praha roste, Evropa v červeném navzdory pozitivnímu otevření v USA -.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po   9:38  Burzovní kalendář 12/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (AlgoImperial)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688