Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  26.08.2021 11:33:31

Divizi Deutsche Bank potápějí spekulace o greenwashingu. Promluvila bývalá ředitelka pro udržitelnost

Aktualizováno

Divize Deutsche Bank čelí obvinění z greenwashingu. Akcie DWS Group, divize největší německé banky věnující se správě aktiv, se na burze ve Frankfurtu propadaly dopoledne o více než 13 procent po spekulacích o vyšetřování, které se prý rozběhlo ve Spojených státech. Tamní vyšetřovatelé se podle nejmenovaného zdroje snaží zjistit pravdivost tvrzení, že DWS u několika investic nadsazovala ukazatele o jejich udržitelnosti.

Podle listu The Wall Street Journal je vyšetřování v počáteční fázi. Naznačovalo by nicméně, že úřady zaujímají přísnější postoj vůči možnému greenwashingu investičních produktů, napsala agentura Bloomberg.

Níže dnes otevírala také Deutsche Bank, finanční tituly dnes ale měly obecně horší začátek, stejně jako obecný evropský index blue-chip titul Euro Stoxx 50 a evropské burzy jako celek.

Pro generálního ředitele Deutsche Bank Christiana Sewinga je to ale další problém k řešení. Americký Fed už kritizuje jeho banku kvůli nedostatkům v systému kontrol. Kromě toho je Deutsche pod větším drobnohledem kvůli možnému praní špinavých peněz od německého dozorčího orgánu BaFin. Sama banka pak interně vyšetřuje, zda neprodávala devizové deriváty klientům, pro které nebyly určeny.

Výkonnost DWS ve Frankfurtu za poslední tři dny:

dws deutsche akcie ceny

Radost vyšetřování určitě nedělá ani generálnímu řediteli DWS Asokovi Woehrmann, který udělal z udržitelnosti hlavní pilíř své strategie.

Obavy, že investiční manažeři budou přehánět environmentální a společenské výhody svých produktů, způsobují, že regulátoři si více všímají tvrzení, která o těchto produktech padají.

Bývalá ředitelka DWS Group pro udržitelnost Desiree Fixlerová, propuštěná v průběhu letošního roku, listu WSJ v srpnu sdělila, že skutky této skupiny týkající se udržitelnosti neodpovídají jejím slovům. DWS podle včerejší večerní zprávy listu WSJ vyšetřují americká komise pro cenné papíry a burzu (SEC) a federální vyšetřovatelé, zastoupení americkou prokuraturou v Brooklynu.

Problémy kvůli možnému greenwashingu ale nemá jenom tato německá firma. Žalobě na podobné téma čelí podle australských médií také ropný a plynárenský gigant Santos, který prý uváděl zavádějící a klamná tvrzení týkající se jeho renomé v oblasti ochrany životního prostředí. Mezi nimi jsou prý i slova, že firma má jasný plán, jak do roku 2040 dosáhnout čistých nulových emisí, a že zemní plynu je “čisté palivo”.

Obavy z narůstajícího greenwashingu ze strany velkých energetických firem pak přiměly britskou vládu vyšetřovat kontrakty o obnovitelné elektřině. Vláda v Londýně chce tak přezkoumat, jak sektor propaguje a nabízí svoje tarify zelené elektřiny zákazníkům, napsal minulý týden list Guardian.

Zdroje: Bloomberg, Patria.cz

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688