olomouc.eu (Olomouc)
Z regionů  |  23.08.2021 00:00:00

Nepřijali okupaci, aby si uchovali čest. Olomouc si připomněla srpen 1968

Nepřijali okupaci, aby si uchovali čest. Olomouc si připomněla srpen 1968

23. srpna 2021 (po)

Vzpomínku na dramatické okamžiky okupace Československa armádou Sovětského svazu a jeho satelitních vazalů v srpnu 1968 si v sobotu připomněla také Olomouc. Pietní akce se odehrála na Žižkově náměstí u vstupu do dnešní Pedagogické fakulty Univerzity palackého, kde před desítkami let sídlilo vojenské velitelství.

Vzpomínku uspořádala olomoucká organizace Vojenského spolku rehabilitovaných Armády ČR spolu se statutárním městem Olomouc. Akci doprovodili i zástupci sokolské obce, Svazu bojovníků za svobodu a dalších veřejných institucí. Město Olomouc položením květin a proslovem zastoupil primátor Mirek Žbánek. Své vystoupení doplnil i citacemi z dobového olomouckého tisku, které jen podtrhly dramatičnost tehdejších událostí.

„Výročí 21. srpna 1968 jsem si dnes připomněl s těmi, kterým zcela rozvrátil životy. Tisíce vojáků všech hodností se odmítli podvolit zradě na našem národě a podepsat souhlas se vstupem okupačních vojsk. Ztratili hodnost, zaměstnání a stovky z nich i svobodu. Stejně jako statisíce občanů v civilním životě. Stovky lidí při okupaci zahynuli. Normalizace zmařila obrovskou příležitost naší země docílit společenských i ekonomických změn,“ uvedl primátor Žbánek.

„V prvních okamžicích dne 21. srpna 68 se projevily dopady rozkazů vrchního velení od presidenta po náčelníka generálního štábu – nebojovat, neklást odpor, zůstat v objektech. Nebudu rozebírat morální vlastnosti těch československých důstojníků, kteří se na okupační akci podíleli zřejmě už ve fázi příprav. Snad nikdo z ostatních nepředpokládal vpád Rusů a jejich satelitů. Již v prvních hodinách se našli opatrní neutrálové a jak dny a týdny plynuly, začaly oportunistické tanečky. Prokremelská komunistická vláda pak tvrdě zúčtovala nejprve s těmi svými členy, kteří si dovolili být svými postoji skutečnými vlastenci a pak také i s nestraníky. To proběhlo sice všeobecně, ale nejtvrdší dopad byl na armádu. A každý musí ocenit, že své názory a postoje skuteční vojáci nepopřeli ani před stranickou inkvizicí,“ napsal k výročí srpna 1968 předseda Vojenského spolku rehabilitovaných Petr Mrázek.

Fotografie:

| Poslední úprava: 23. srpna 2021 (po)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688