mzv.cz (MZv ČR)
Export  |  23.08.2021 08:33:00

Saúdská reforma úpravy civilního držení střelných zbraní je příležitostí pro české exportéry

Saúdská reforma úpravy civilního držení střelných zbraní je příležitostí pro české exportéry

23.08.2021 / 08:26 | Aktualizováno: 23.08.2021 / 08:33

Držení střelných zbraní bylo v Saúdské Arábii donedávna doménou pouze příslušníků ozbrojených složek. To se však v posledních letech mění. Kulturně zakořeněná tradice lovu a nově i podpora střeleckého sportu otevírá zajímavé příležitosti i pro české firmy.

Držení střelných zbraní civilisty nebylo donedávna v Saúdské Arábii legální. S nástupem korunního prince Muhammada bin Salmána došlo k zásadnímu posunu. Předně byla umožněna registrace stávajících střelných zbraní v držení civilistů, čímž se výrazně zlepšil přehled a evidence, a zároveň, zároveň byl umožněn omezený legální prodej na vybraných akcích, a to dosud pouze na Saudi Falconry and Hunting Exhibition (Dosud proběhly dva ročníky v letech 2018 a 2019). V současné době není v zemi přítomen žádný obchod se střelnými zbraněmi, povolení nejsou prozatím udělována, na implementační legislativě se pracuje.

Prodej zbraní civilistům na Saudi Falconry and Hunting Exhibition podléhá přísným omezením. Veškeré střelné zbraně putují z přístavů přímo do skladů pod dohledem Ministerstva vnitra, odkud jsou vydávány pouze proti potvrzeným nákupním povolením (příslušný kiosek se na výstavě nachází, případně je možno registraci provést přes aplikaci Absher, což je vládní portál pro občany a rezidenty). Nákup byl na těchto ročnících omezen na pět zbraní a 100 ks střeliva na osobu. Prodávající fyzicky se zbožím vůbec nepřichází do kontaktu s výjimkou kontroly při přejímce v přístavu, a to taktéž pod dohledem pracovníků Ministerstva vnitra.

V letošním roce by prodej měl být rozšířen na 4-6 měsíců po veletrhu. Zboží bude po celou dobu uskladněno ve shora uvedených skladech. Pro české exportéry je nezbytností nalezení spolehlivého místního distributora s kvalitní sítí kontaktů a praxí v dynamicky se měnícím legislativním prostředí obchodu v tomto sektoru.

Druhým důvodem pro umožnění držení střelných zbraní civilisty je nová institucionální podpora střeleckého sportu, včetně zakládání sportovních střelnic. Střelba je významnou součástí kulturního dědictví Saúdské Arábie, vláda tedy usiluje o zachování a rozvoj této stránky místní kultury. Z tohoto důvodu jsou plánovány výstavy a soutěže zaměřené na sportovní střelbu pod hlavičkou General Entertainment Authority. Tyto akce by měly rozšířit počet příležitostí, kdy je umožněno civilním osobám legálně zakoupit střelné zbraně.

Právě očekávaný rozkvět střeleckého sportu představuje příležitost pro dodavatele vybavení střelnic, včetně projekčních a záchytných stěn, terčových zařízení, bezpečnostního obložení, či střeleckých simulátorů.

České střelné zbraně mají v Saúdské Arábii a v celém regionu vynikající pověst. Název města Brna se historicky stal synonymem pro české zbraně a je asociován s nejvyšší kvalitou. Celé generace dětí se se střelbou seznamovaly prostřednictvím dnes již legendárních vzduchovek značky Slavia. Popularita vzduchových zbraní a „Airsoftu“ v Saúdské Arábii taktéž roste a na trhu je přítomno již několik českých výrobců airsoftových zbraní. Právě v dnešní době je tedy ideální doba pro vstup českých výrobců střelných zbraní pro civilní a lovecké použití na saúdský trh.

Vojtěch Hromek

Velvyslanectví ČR v Rijádu


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688