mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  20.08.2021 13:30:00

Pozor! Nové podmínky pro cestování českých občanů do Černé Hory od 21.8.2021!

Pozor! Nové podmínky pro cestování českých občanů do Černé Hory od 21.8.2021!

20.08.2021 / 13:30 | Aktualizováno: 20.08.2021 / 13:30

Vláda Černé Hory dne 20. 8. 2021 ohlásila na tiskové konferenci nová opatření ke Covid-19 platná od 21. 8. 2021.

1. Vstup občanů České republiky do Černé Hory:

Ode dne 21. 8. 2021 je vstup do země povolen jen s jedním z následujících potvrzení/certifikátů:

1) o dokončeném očkování dvěma nebo alespoň zahájeném očkování jednou dávkou vakcíny

2) o negativním PCR testu, který není starší než 72 hodin

3) o prodělaném onemocnění COVID-19 v době od 14 do 180 dnů od pozitivního testu

4) o negativním antigenním testu, který není starší než 48 hodin

Občané Černé Hory a cizinci s povoleným pobytem na území Černé Hory mohou do země vstoupit, i pokud nepředloží jedno z uvedených potvrzení, ale pak se musí podrobit 14 denní izolaci nebo 6 dnům izolace zakončeným podstoupením PCR nebo antigenního testu

 

Všichni cizí státní příslušníci, kteří na území Černé Hory vstoupí, se musí řídit aktuálními protiepidemickými opatřeními.

 

 

3. Doprava na území Černé Hory:

Všechny hraniční přechody v Černé Hoře jsou otevřeny (omezení viz níže).

Do Černé Hory lze vstoupit přes Bosnu a Hercegovinu (nejčastěji využívaným je přechod Neum I a Neum II). V případě cestování českých občanů do Černé Hory přes Chorvatsko se nabízí možnost využití chorvatského trajektu Ploče - Trpanj (Pelješac), čímž se občané vyhnou vstupu na území Bosny a Hercegoviny.

Občané České republiky mohou vstoupit na území Černé Hory také ze Srbska.

Doporučujeme českým občanům, aby si před cestou ověřili u zastupitelských úřadů České republiky v zemích, přes které chtějí projíždět, aktuální opatření a pravidla pro cestování/tranzit.

Omezený provoz hraničních přechodů:

Metaljka (směr Pljevlja- Čajniče) - otevřen od 7:00 do 19:00

Vuča (směr Rožaje - Tutin) - otevřen od 7:00 do 19:00

 

4. Opatření na území ČH se mění také ode dne 21. 8. 2021

- jedno ze 4 výše popsaných potvrzení je třeba i k účasti na soukromých oslavách a svatbách a v kulturních zařízeních (kina, výstavy, divadla).

- na otevřených místech se nesmí scházet více než 50 osob a musí nosit roušky vždy, když nelze zajistit rozestupy mezi osobami dva metry.

Státy v regionu si nadále umožňují neomezený pohyb svých občanů mezi sebou - omezení se nevztahují na pohyb tamějších občanů mezi Černou Horou, Chorvatskem, Bosnou a Hercegovinou, Kosovem, Srbskem, Severní Makedonií a Albánií.

Předpoklad platnosti uvedených opatření je do 10. 9. 2021.

Další informace k současným opatřením v Černé Hoře a důležité kontakty lze nalézt zde .

 

 

5. Návrat do České republiky

S platností od 12. července 2021 je Černá Hora zařazena na seznam tzv. zelených zemí, tj. zemí s nízkým rizikem nákazy COvid-19.

Cestující z těchto zemí musí před cestou do ČR oznámit svůj příjezd krajské hygienické stanici příslušné podle místa bydliště, a to vyplněním Příjezdového formuláře, potvrzení o jeho vyplnění předložit na vyžádání hraniční kontrole.

Před vstupem na území či nejpozději do 5 dní po vstupu na území ČR se podrobit testu na stanovení přítomnosti SARS-CoV-2. Testem na stanovení přítomnosti viru SARS-CoV-2 se rozumí:

a) v případě antigenního testování písemné potvrzení poskytovatele zdravotních služeb s oprávněním poskytovat zdravotní služby v dané zemi o negativním výsledku antigenního testu provedeném tímto poskytovatelem zdravotních služeb a který není starší než 48 hodin od data provedení antigenního testu,

b) v případě RT-PCR testování písemné potvrzení akreditované laboratoře o negativním výsledku RT-PCR testu provedeném tímto poskytovatelem zdravotních služeb a který není starší než 72 hodin od data provedení RT-PCR testu, nebo

c) jde-li o test provedený na území, na něž se vztahuje nařízení Evropské unie o digitálním COVID certifikátu1 , certifikát o testu vydávaný podle nařízení Evropské unie o digitálním COVID certifikátu1 , který není starší než 48 hodin od data provedení antigenního testu nebo 72 hodin od data provedení RT-PCR testu u zemí, které jsou vázané tímto nařízením;

do doby výsledků testů není nutná samoizolace.

Výjimky pro: 

I) Očkované osoby, které se prokáží národním certifikátem o provedeném očkování proti onemocnění COVID-19 vydaným v členských státech Evropské unie, s tím, že u očkování uplynulo:

a) od aplikace druhé dávky očkovací látky v případě dvoudávkového schématu podle SPC nejméně 14 dní, nebo

b) od aplikace dávky očkovací látky v případě jednodávkového schématu podle SPC nejméně 14 dní,

a která zároveň nejeví žádné příznaky onemocnění COVID-19;

II) občany ČR a EU, kteří jsou očkovanými osobami s národním certifikátem o dokončeném očkování, tj. písemné potvrzení vydané alespoň v anglickém jazyce oprávněným subjektem působícím v třetí zemi občanovi ČR nebo občanovi Evropské unie s vydaným potvrzením k přechodnému pobytu nebo povolením k trvalému pobytu Českou republikou, o tom, že očkování látkou schválenou Evropskou lékovou agenturou bylo plně dokončeno a jeho vzor je zveřejněn v seznamu uznaných národních certifikátů na internetových stránkách Ministerstva zdravotnictví ČR; písemné potvrzení musí obsahovat údaje o očkované osobě, podaném typu vakcíny, datu podání vakcíny, identifikaci subjektu, který potvrzení vydal a tyto údaje musí být možné ověřit dálkovým přístupem přímo z písemného potvrzení;

Očkované osoby dle výše uvedené definice mají výjimku z testů, zůstává povinnost příjezdového formuláře!

II) Osoby s prodělaným onemocněním Covid-19, tj. osoba, která nemá klinické příznaky onemocnění, absolvovala izolaci a od prvního pozitivního výsledku RT-PCR testu na stanovení přítomnosti viru SARSCoV-2 uplynulo alespoň 11 dní, ne však více než 180 dní, která se prokáže:

a) certifikátem o prodělaném onemocnění COVID-19 nebo písemným lékařským potvrzením v anglickém jazyce obsahujícím razítko, identifikační údaje lékaře a jeho telefonické spojení, a to vydaným lékařem působícím v ČR nebo v jiném členském státě EU, zůstává povinnost vyplnit příjezdový formulář

b) diplomatickou nótou osvědčující absolvovanou izolaci v důsledku onemocnění Covid -19 v zemi odjezdu, s povinností vyplnit příjezdový formulář.

III) Děti do dovršení věku 6 let nemusí vyplňovat příjezdový formulář, ani podstoupit RT-PCR test na stanovení přítomnosti viru SARS-CoV-2.

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688