Export (export.cz)
Export  |  19.08.2021 13:40:04

EIB může podpořit I české projekty v Srbsku

Evropská investiční banka, která působí v Srbsku už od roku 1977, je největším investorem v celém regionu západního Balkánu. Díky projektům EIB se otevírají zajímavé možnosti také českým podnikatelům, kteří mají zájem o tamní projekty.

Foto: EEAS

Nově jmenovaný ředitel regionálního zastoupení EIB Alessandro Bragonzi při setkání s českým velvyslancem v Bělehradě Tomášem Kuchtou uvedl, že banka jako největší investor v regionu uvolnila za posledních deset let více než 8,6 miliardy eur na podporu modernizace důležité infrastruktury a rozvoje soukromého sektoru na západním Balkáně.

EIB dosud investovala například 365 milionů eur do zdravotnictví, mimo jiné do renovace klinických center v Niši a 21 regionálních nemocnic. Na podporu malých a středních podniků už vyplatila více než 4 miliardy eur, což pomohlo udržet více než půl milionu pracovních míst. Investovanými více než 2 miliardami eur přispěla k výstavbě stovek kilometrů dálnic a železnic na hlavních regionálních trasách.

V rámci stanovených priorit se chce do budoucna EIB na západním Balkáně zaměřit na:

  • podporu obnovy po covidu-19,
  • posilování a modernizaci životně důležité infrastruktury,
  • řešení finančních potřeb malých a středních podniků prostřednictvím partnerských bank.

Tato banka Evropské unie se sídlem v Lucemburku bude podporovat investice, které podporují lepší a ekologičtější dopravní spojení, moderní infrastrukturu, silnější soukromý sektor a přechod k zelené a digitální ekonomice.

ŠANCE PRO ČESKÉ FIRMY

Projekty podporované EIB v Srbsku mohou být zajímavou příležitostí i pro české společnosti. Alessandro Bragonzi doporučuje našim firmám, aby sledovaly oznámení o veřejných zakázkách, která jsou publikována v Úředním věstníku Evropské unie (The Official Journal of the EU – TED, Tenders Electronic Daily). Aktuálně zde lze dohledat například veřejné zakázky v oblasti vodního hospodářství, silniční, železniční infrastruktury apod.

Detailní informace o projektech podporovaných v Srbsku lze rovněž najít na webových stránkách EIB. Forma podpory ze strany EIB závisí na konkrétním projektu a požadavcích partnerské organizace (například ministerstva pro infrastrukturu) a může být poskytnuta jako půjčka, bankovní garance, konzultantské služby, partnerství apod. Zapojení Evropské investiční banky nabízí finanční podmínky, které by místní trh nebyl schopen poskytnout.

Miroslav Čančík, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Bělehradě


Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688