Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  15.08.2021 11:35:37

Pražská burza v týdnu vystupňovala růst, ocitla se však tím již na rezistencích


Třetí týden v řadě pokračovala pražská burza ve výrazném pozitivním směrování. Jakoby pouze v úterky investorům chyběl optimismus, jelikož zároveň třetí týden v řadě si jen v tento daný den index PX nedokázal polepšit. Celkově však za uplynulý týden výkonnostně opět dokázal převálcovat celou řadu světových trhů, když tentokrát poskočil o téměř 3 %. Závěr indexu nad 1 275 body znamená nové více než 10leté maximum pražské burzy, nicméně to může v současnosti vystavit stopku. Alespoň právě dle pohledu na graf, resp. do roku 2011, kdy se index PX opakovaně nedokázal přes úroveň u 1 275 bodů přehoupnout. Lze tak zde technicky spatřovat výraznou rezistenci. Její příp. proražení by pak znamenalo posun pražské burzy na nejvyšší úrovně od dubna 2010, kdy se index PX ocitl až u 1 315 bodů. Nutno každopádně podotknout, že oproti roku 2011 je složení indexu PX podstatně obměněno, vydrželo jen 6 titulů…

Vývoj indexu PX v části roku 2011 s vyznačenou technickou hranicí


Výrazným lídrem týdne se s náskokem staly akcie STOCK, které se skokově ocitly na nových historických maximech oceňujících likérku na téměř 23 mld. . Stalo se tak v návaznosti na zveřejněnou nabídku převzetí za kurz 377 GBp (cca 113 ) ze strany lucemburské Sunray Investments, resp. vlastně fondů CVC, které v minulosti byly například více než desetinovým vlastníkem softwarové Avast. I přes výraznou nabídnutou prémii oproti dosavadní ceně, jakoby trh čekal ještě vylepšení nabídky, když se titul začal obchodovat dráže. A to přitom možné převzetí likérky je plánováno až na přelom roku. Připomenout lze v minulých reportech zmiňovanou zajímavost, že se oproti domovskému Londýnu titul v poslední době v Praze obchodoval s nezvyklou i více než 2 prémií…


Druhý londýnský titul Avast svou sotva 4letou pouť na pražské burze nejspíše také ukončí. Přinejmenším v současné podobě, když firma přejde pod křídla konkurenční NortonLifeLock (NLOK). Americká firma skutečně podala avizovanou nabídku, dokonce v neobvyklé formě dvou variant. Akcionáři Avast si zkrátka budou moci vybrat, zda chtějí být ve větší míře účastni v nové firmě nebo naopak využijí získání větší části kupní ceny v hotovosti společně tedy s menším podílem akcií NLOK. Konkrétně získat za akcii Avast 7,61 USD a 0,0302 akcie NLOK nebo 2,37 USD společně s 0,1937 akcie NLOK. Posledně zmiňovanou variantu se zavázali využít zakladatelé firmy Eduard Kučera a Pavel Baudyš, resp. i současný šéf Ondřej Vlček vlastnící souhrnně přes 36 % akcií Avast.

Téměř o desetinu v týdnu poskočily akcie PHOTON ENERGY, když v návaznosti na zveřejněné hospodářské výsledky a následně i pravidelnou měsíční zprávu začali investoři na titulu umazávat červnový propad. Nicméně v Praze byl optimismus oproti hlavnější/likvidnější Varšavě větší, resp. titul opět nabral obchodování s prémií.

Před nadcházejícím středečním reportem hospodaření pojišťovny zapůsobila na akciích VIG nejspíše technika. Titul se v domovské Vídni po proražení letošních maxim v závěru týdne nasměroval dále na sever a ocitl se na 1,5letých maximech.

Podobně ze svého poměrně úzkého cenového několikaměsíčního pásma se v závěru týdne vymanily akcie KOFOLA a vystřelily tak bez nových zpráv na téměř 2letá maxima. Letošní po dividendové ztráty třetí týden v řadě dále mírnily akcie PHILIP MORRIS, kterým se tak podařilo dostat zpět nad hladinu 15 tis. .

Růstovou mnohatýdenní vlnu však zažívají především banky. ERSTE přidala třetí týden v řadě a dostala se v domovské Vídni nad svá letošní maxima nad hranici 35 EUR. KB roste ještě o týden déle a rovněž již více než vymazala pandemické ztráty. A otázkou je, zda růst může pokračovat, viz. také zde. Doplnit lze, že akciím MONETA v týdnu chybělo jen deset haléřů k vyrovnání jejich nejvyššího uzavření z října 2016.

Třetí týden v řadě posilovaly akcie ČEZ, které byly po čase s objemem 587 mil. nejobchodovanější emisí. Téměř již vymazaly po dividendové ztráty, když motorem zůstávají nevídané ceny elektřiny. U nich jakoby eskalovala nákupní vlna, v závěru týdne začaly mířit na jih. Nicméně kontrakt pro příští rok se oproti loňskému listopadu obchodoval již o 100 % dráže i za 86 EUR/MWh (tedy 2,20 /kWh samotné silové elektřiny), pro rok 2023 nad 72 EUR/MWh.

Výborné hospodářské výsledky reportovala O2, cenu titulu to neovlivnilo. Investoři jakoby nevěřili, že by od PPF mohli i přes výrazné dlouhodobé vydělávání telekomunikační firmy dostat výraznější vyrovnání, než je současná cena. Od PPF v tomto ohledu překvapivě zatím žádné zprávy stále nepřicházejí.

Mimo index PX stojící akcie PILULKA dostaly v týdnu vlastně další analytický pohled indikující jejich přehnané přetrvávající tržní ocenění. Tentokrát od České spořitelny, která po zveřejněných pololetních výsledcích zvýšila cílovou cenu z 859 na 1 222 , resp. snížila doporučení na „redukovat“. Vlastně tedy cenově obdobný analytický pohled jako od společnosti HelgiLibrary, která před měsícem férovou cenu stanovila na 1 250 .   

 

Závěrem ještě možno zmínit, že pokud by si pražská burza udržela současné zisky do konce roku, zaznamenala by nejúspěšnější rok od 2009. Tehdy se po propadu z krizového roku 2008 nadechla o 30 %.


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Po 16:40  Akciové trhy: Praha roste, Evropa v červeném navzdory pozitivnímu otevření v USA -.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po   9:38  Burzovní kalendář 12/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (AlgoImperial)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688