mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  13.08.2021 23:13:00

Tradiční krajanský festival ve Wilberu je zpět

Tradiční krajanský festival ve Wilberu je zpět

13.08.2021 / 21:55 | Aktualizováno: 13.08.2021 / 23:13

Ve dnech 6. – 8. srpna 2021 se v nebraském městě Wilber uskutečnil jubilejní 60. ročník tradičního českého festivalu. Vedle bohatého kulturního programu byla zvolena i Miss Czech-Slovak US Pageant 2021-2022, kterou se stala dívka z Texasu Lauren Gerik.

Český festival ve Wilberu s bohatým folklórním programem je největším krajanským festivalem v USA. Festival každoročně navštíví desetitisíce návštěvníků z celých Spojených států. Loňský ročník byl z důvodu pandemie zrušen. Prezidentka festivalu Teri Shestak v této souvislosti sdělila, že „obyvatelé Wilberu jsou nadšení, že je festival zpět“.

Festival je svátkem české kultury a tradic. Návštěvníci mají možnost zhlédnout několik hudebních vystoupení místních souborů, stálou expozici Wilber Czech Museum i ochutnat tradiční českou kuchyni (kachnu se zelím a knedlíky, koláče, české pivo, bábovku). Součástí programu je i slavnostní průvod, v jehož čele stanula prezidentka festivalu Teri Shestak s manželem, starosta města Roger Chrans s chotí, honorární konzulka Míla Šašková-Pierce (Nebraska) a honorární konzulka Sharon Valasek (Kansas, Missouri) s konzulkou Generálního konzulátu ČR v Chicagu Monikou Bokšovou.

Jedním z hlavních bodů programu je volba československé královny USA. Do finále se probojovalo osm dívek s československými kořeny reprezentující státy Iowa, Kansas, Minnesota, Missouri, Nebraska, Oklahoma, Texas a Wisconsin. V tříčlenné porotě zasedly viceprezidentka lidských zdrojů společnosti BlueScope Buldings North Amerika MaryElizabeth Lackey, vysokoškolská pedagožka Maryann Sivak z University Pittsburgh a konzulka GK Chicago Monika Bokšová.

Vítězkou se stala devatenáctiletá studentka angličtiny z Texasu Lauren Gerik, která rovněž získala i cenu za nejlepší autentický kroj. Lauren se učí česky a do budoucna by ráda vyučovala angličtinu v Čechách. Vedle vzdělávacího stipendia a věcných darů (české broušené sklo, český granát) vítězka získala i zájezd do České republiky. „Nejvíce nadšená jsem z možnosti navštívit Českou republiku v nadcházejícím roce a z možnosti účastnit se různých festivalů po celých Spojených státech, popsala své pocity Lauren. Na druhém místě se umístila Hayley Piroutek z Kansasu a na třetím místě Addison Hejl z Nebrasky. Vítězky budou po celý rok „ambasadorkami“ české a slovenské kultury na krajanských festivalech a dalších akcích pořádaných v USA, i proto je GK Chicago partnerem soutěže a pravidelně přispívá peněžním darem z vládního programu Podpory českého kulturního dědictví v zahraničí.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688